Γιώργος Χρανιώτης: "Αφήνω τον ρόλο να με κυριεύσει" - Free Sunday
Γιώργος Χρανιώτης: "Αφήνω τον ρόλο να με κυριεύσει"

Γιώργος Χρανιώτης: "Αφήνω τον ρόλο να με κυριεύσει"

 

Στο Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες παρουσιάζεται το πολυσυζητημένο έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ «Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ», ένα έργο για το σεξ και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών. Όλους τους ρόλους τούς υποδύονται η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων και συνεχών εναλλαγών. Ο τελευταίος μάς εξηγεί.

«Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ». Τι σας ιντριγκάρει σε αυτό το έργο του Άρτουρ Σνίτσλερ;

Το «Reigen» συνδυάζει την αιχμηρή γραφή με το χιούμορ. Οι χαρακτήρες του μου θυμίζουν χαρακτήρες του Πίντερ. Κάποιες στιγμές το κείμενο θυμίζει Γκολντόνι, ακόμα και Φεϊντό, χωρίς να υπάρχει η ελαφρότητα που χαρακτηρίζει τους συγγραφείς αυτούς. Η φαινομενική απλοϊκότητα που συναντά κανείς στους χαρακτήρες του Σνίτσλερ κρύβει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Είναι ένα βαθιά φιλοσοφικό και υπαρξιακό κείμενο. Επειδή ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί βιώνουμε τη μοναξιά, το βρίσκω αφάνταστα επίκαιρο. Μας προτρέπει, λοιπόν, να επικοινωνήσουμε περισσότερο και να κοιτάξουμε πιο βαθιά ο ένας μέσα στα μάτια του άλλου.

Ένα παιχνίδι ρόλων με επίκεντρο το σεξ. Πώς καταφέρνετε να περνάτε από τον έναν ρόλο στον άλλον διαρκώς, σε μια παράσταση που στηρίζεται μόνο σε δύο ηθοποιούς; Είναι εξαντλητικές για εσάς αυτές οι συνεχείς εναλλαγές;

Η αλλαγή από ρόλο σε ρόλο δεν είναι μια εξωτερική διαδικασία. Απλά αφήνω το κείμενο να με παρασύρει και ο ρόλος να με κυριεύσει, επηρεάζοντας το σώμα μου και ενδεχομένως τη φωνή μου. Όταν σκέφτομαι πάρα πολύ, το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό. Οι πιο ωραίες στιγμές είναι αυτές που έχω αφήσει το ένστικτό μου και το σώμα μου ελεύθερο να «χορέψει» χωρίς να με ενδιαφέρει καθόλου πώς θα διαφοροποιηθεί ο ένας χαρακτήρας από τον άλλον. Τότε επιτυγχάνεται η πραγματική μετάβαση.

Μπορεί να υπάρξει σεξ χωρίς έρωτα; Το αντίστροφο; Έρωτας χωρίς σεξ;

Το σεξ είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Όταν το σεξ εμπεριέχει τη συνενοχή των δύο άμεσα εμπλεκόμενων, τότε, ακόμα κι αν δεν είναι μια ακραία συναισθηματική πράξη, είναι μια πράξη ικανοποίησης, η οποία μπορεί να δώσει ακόμα και έμπνευση ή καταφύγιο σε έναν άνθρωπο. Αντίθετα, όταν το σεξ γίνεται αυτοσκοπός, τότε παύει να είναι επικοινωνία, αλλά είναι μια ζωτική ανάγκη που γίνεται ενίοτε με αγενή ή άκομψο τρόπο.

Εξακολουθεί να είναι ταμπού το σεξ στην τέχνη;

To να θεωρήσει ένας άνθρωπος ταμπού το σεξ στην τέχνη συμβαίνει επειδή δεν μπορεί ο ίδιος να εκτιμήσει την τέχνη. Η γνώμη μου είναι πως μόνο αισθητικοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν στην απαγόρευση μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας που εμπεριέχει το σεξ. Άλλος λόγος δεν υπάρχει.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Θεοδώρα Τζήμου;

Τη Θεοδώρα Τζήμου την ξέρω χρόνια, δεν έχουμε κάνει πολλή παρέα, αλλά έχουμε κάνει κάποια ενδιαφέροντα ξενύχτια. Πέρυσι ήμασταν σε κοινή παράσταση αλλά δεν συναντηθήκαμε ποτέ στη σκηνή. Μετά από αυτό, νομίζω ότι θέλαμε και οι δύο να παίξουμε μαζί. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Είναι ένας πολύ δύσκολος, αλλά ενδιαφέρων συνεργάτης, που εμένα με γοητεύει πάρα πολύ και χαίρομαι που παίζω μαζί της.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αλίκη Δανέζη-Knutsen. Είναι διαφορετικές οι γυναίκες σκηνοθέτες;

Με την Αλίκη Δανέζη-Knutsen είχαμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία. Ένας καλλιτέχνης, οποιουδήποτε φύλου, οφείλει να έχει ενεργοποιημένη και την αρσενική και τη θηλυκή του πλευρά. Οι καλλιτεχνικές «διαπραγματεύσεις» πρέπει να γίνονται με άφυλο τρόπο. Προσωπικά, έχω την ανάγκη να συνομιλώ και με τις δύο όψεις, αρσενική και θηλυκή. Γιατί αυτό φέρνει έμπνευση και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Η Αλίκη έχει αναπτυγμένες και τις δύο αυτές πλευρές, με αποτέλεσμα η σκηνοθετική της ματιά να είναι πολύπλευρη και σίγουρα πολύ ιδιαίτερη.

INFO

Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ

του Άρτουρ Σνίτσλερ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη-Knutsen

Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Χρανιώτης

Θησείον - Ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)