Χριστόδουλος Στυλιανού: «Η αγωνία μου είναι πώς θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιότερο» - Free Sunday
Χριστόδουλος Στυλιανού: «Η αγωνία μου είναι πώς θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιότερο»

Χριστόδουλος Στυλιανού: «Η αγωνία μου είναι πώς θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιότερο»

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Olvio, με το «Υπόγειο» του Ζουρνέτ, αλλά και στις τηλεοπτικές μας οθόνες ως Παύλος στο «Λόγω Τιμής» και μας μιλάει και για τα δύο.

Μιλήστε μας για το «Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ. Το «υπόγειο» είναι και ένας συμβολισμός για την «κατάβαση» στο ασυνείδητο;

Δύο άντρες συναντιούνται δήθεν τυχαία, με αφορμή την εξαφάνιση της συζύγου του ενός. Όσο η υπόθεση εξελίσσεται, η ευγένεια δίνει τη θέση της στη βία. Πραγματικός στόχος η κάθαρση, η ανακάλυψη της αλήθειας, της προσωπικής αλήθειας. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι μεταξύ τους, σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συγκρούονται με ρεαλισμό σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον με φόντο την αγάπη που χάνεται και τη ζωή που τελικά λίγο αξίζει.

Μέσα στο προσωπικό του «υπόγειο» κάθε άνθρωπος κρύβει τα σκοτάδια, τα ένστικτα και τις σκέψεις που δεν θέλει να αντιμετωπίσει, καθώς και βιώματα από το παρελθόν, που δεν γνωρίζει. Νομίζετε πως, όσο σκοτεινό κι αν είναι ένα «υπόγειο», πρέπει να καταδυθούμε σε αυτό;

Ναι, το υπόγειο συμβολίζει την προσωπική μας κατάβαση-κατάδυση στο ασυνείδητο, στις βαθύτερες αιτίες των συμπεριφορών μας, στα βαθύτερα ζωώδη ένστικτά μας, σε όλα αυτά που είτε δεν γνωρίζουμε είτε επιμελώς προσπαθούμε να καταχωνιάσουμε. Επιβάλλεται να βουτήξουμε βαθιά στο υπόγειό μας και να ανασύρουμε τα σκουπίδια μας σε εισαγωγικά, να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τον εαυτό μας απ’ ό,τι μας κρατάει δέσμιους καταστάσεων και συμπεριφορών που μόνο βλαβερές είναι για μας και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Εσείς ποιον ρόλο ενσαρκώνετε;

Εγώ ενσαρκώνω τον άντρα που ψάχνει τη χαμένη του σύζυγο. Ο συγγραφέας σοφά δεν έβαλε ονόματα στους ήρωες, για να μπορεί ο καθένας μας να βάλει το δικό του.

Οι ρόλοι των δύο αντρών –θύτη και θύματος– καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου εναλλάσσονται. Τελικά υπάρχει απόλυτα ένοχος; Ή απόλυτα αθώος;

Όλοι παίρνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί… κάποιος φταίει περισσότερο πάντα. Στη δική μας περίπτωση την περισσότερη και μεγαλύτερη ευθύνη την έχω εγώ. Σκότωσα την αγάπη μέσα μου. Είμαι, λοιπόν, ο απόλυτα ένοχος.

Ο Ζουρνέτ παραδίδει έναν προβληματισμό –πέρα από τις προσωπικές μάχες– για την πατρίδα του, τη δυτική κοινωνία και το σύστημά της. Έχετε εσείς αντίστοιχες αγωνίες, για τον τρόπο που κινείται ο δυτικός πολιτισμός; Για παράδειγμα, πριν από περίπου δύο μήνες ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως ονόμασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που ανέθεσε στον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Τι σημαίνει ευρωπαϊκός τρόπος ζωής; Να μη δίνεις δεκάρα για τον συνάνθρωπο; Να κλείνεις τα σύνορα, να σφυρίζεις αδιάφορα έχοντας δίπλα σου σφαγές που ο ίδιος δημιούργησες; Σε αυτόν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής εγώ δεν πιστεύω. Όπως δεν πιστεύω σε φυλές καθαρές και χρώματα. Πιστεύω στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, των λαών. Πιστεύω πως πρέπει να περιθάλψουμε όλες αυτές τις ψυχές που έρχονται διαλυμένες από τον πόλεμο, τη φτώχεια, την ανέχεια. Να βάλουμε τον πολιτισμό μας ασπίδα σε όλα αυτά τα συμφέροντα που προκαλούν τα δεινά και διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους. Πιστέψτε με, κανείς δεν θέλει να φύγει. Καλύτερες συνθήκες ζωής θέλει. Καθήκον, λοιπόν, όλου του κόσμου είναι να δημιουργήσουμε, αν όχι ιδανικές, καλύτερες συνθήκες για όλους στον τόπο τους. Αξιοπρέπεια χρειάζονται. Και να μπορούν να ζήσουν εκεί τα παιδιά τους. Η αγωνία μου είναι πώς θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιότερο.

Πώς εξηγείτε τη μέτρια τηλεθέαση που σημειώνει το κάποτε πολύ αγαπητό «Λόγω Τιμής»;

Ξέρετε, δουλειά μου δεν είναι να εξηγώ γιατί κάτι που κάναμε με πολλή αγάπη πάει καλά, κακά, μέτρια, καταπληκτικά. Δουλειά μου είναι να χαίρομαι για μια συνεργασία που ήταν υπέροχη και ένα αποτέλεσμα που βλέπετε νομίζω κι εσείς ότι είναι εξαιρετικό.

INFO

Υπόγειο

του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Δημήτρης Μαύρος, Νατάσα Παπαμιχαήλ

Θέατρο Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός

Τηλ.: 210 3414118

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00