Κλεμμένο αριστούργημα του Κλιμτ περίμενε 22 χρόνια μέσα σε τοίχο - Free Sunday
Κλεμμένο αριστούργημα του Κλιμτ περίμενε 22 χρόνια μέσα σε τοίχο
Ιταλική Αστυνομία

Κλεμμένο αριστούργημα του Κλιμτ περίμενε 22 χρόνια μέσα σε τοίχο

Η ανακάλυψη ήρθε όταν ένας εργάτης πήγε να αφαιρέσει έναν αναρριχητικό κισσό από τον εξωτερικό τοίχο της γκαλερί. Ανακάλυψε τότε ένα πορτάκι, πίσω από το οποίο κρυβόταν ένας θησαυρός αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που ανακάλυψε ο εργάτης ήταν το περίφημο «Πορτρέτο Κυρίας» που ζωγράφισε το 1917 ο μεγάλος Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταφ Κλιμτ.

AP 19345481469827

Όπως ανέφερε το BBC,  ο πίνακας είχε κλαπεί το 1997 από την γκαλερί Ricci-Oddi στην Πιατσέντσα της βόρειας Ιταλίας, όπου και ξαναβρέθηκε 22 χρόνια αργότερα.

Οι δράστες είχαν τότε πετάξει την κορνίζα του πίνακα από την οροφή του κτιρίου της γκαλερί, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι είχαν κάνει τη διάρρηξη από τον φεγγίτη. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί, καθώς ο φεγγίτης ήταν υπερβολικά μικρός.

Όπως φαίνεται, οι διαρρήκτες έκρυψαν πρόχειρα τον πίνακα πίσω στην εσοχή του εξωτερικού τοίχου, δεν επέστρεψαν όμως ποτέ για να τον πάρουν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πίνακας εξετάζεται προκειμένου να πιστοποιηθεί η γνησιότητά του. Πάντως ο διευθυντής της πινακοθήκης, Μάσιμο Φεράρι, είναι σίγουρος ότι πρόκειται για το πρωτότυπο έργο, καθώς φέρει τις ίδιες σφραγίδες και το ίδιο βουλοκέρι στο πίσω μέρος του.