Απόστολος Χαντζαράς: «To εργαστήριό μου το κουβαλάω πάντα μέσα μου» - Free Sunday
Απόστολος Χαντζαράς: «To εργαστήριό μου το κουβαλάω πάντα μέσα μου»

Απόστολος Χαντζαράς: «To εργαστήριό μου το κουβαλάω πάντα μέσα μου»

Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με Βραβείο Χορν Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Αίαντα, με τον ηθοποιό να ερμηνεύει όλους τους ρόλους και τον ζωγράφο να συνομιλεί μαζί του δημιουργώντας ζωντανά εικόνες και μνήμες του έργου, ενώ οι θεατές βρίσκονται μαζί τους επάνω στη σκηνή του θεάτρου. O Απόστολος Χαντζαράς μάς περιγράφει την αίσθηση ενός ζωγράφου πάνω στη θεατρική σκηνή.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ζωγράφος τοποθετείται πάνω στη σκηνή, ζωγραφίζοντας πρόσωπα και σκηνές της θεατρικής παράστασης. Ποια είναι τα συναισθήματά σας πάνω στη σκηνή όταν ζωγραφίζετε; Είναι διαφορετικά απ’ όταν ζωγραφίζετε μόνος στο ατελιέ σας;

Παλαιότερα οι ζωγράφοι ζωγράφιζαν σε εκκλησίες, στη φύση, στους δρόμους. Εδώ, όμως, τα πράγματα διαφέρουν. Ξαφνικά, από το να είσαι μόνος σου στον δικό σου χώρο, καλείσαι να ζωγραφίσεις μπροστά στους θεατές, σε χρόνους που απαιτεί το θέατρο. Και όλα αυτά σε συντονισμό με τον ηθοποιό Μιχάλη Σαράντη και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Νανούρη.

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που αναφέρεται στο έργο και νιώθετε μια ιδιαίτερη σύνδεση μαζί του; Και, αν ναι, γιατί;

Συνδέομαι ιδιαίτερα με την Αθηνά, γιατί είναι το πρώτο έργο της παράστασης, γιατί είναι η θεά της πόλης μας, γιατί αυτή ανοίγει όλη την πλοκή του έργου, γιατί είναι η δυνατή, η σοφή.

Είναι εύκολο για σας να «σταθείτε» μπροστά σε τόσο κόσμο; Ή προτιμάτε τη μοναχικότητα του ατελιέ σας;

Άλλοτε είναι εύκολο, άλλοτε δύσκολο. Έχει διαμορφωθεί, όμως, πλέον μια συνθήκη εργαστηρίου-σκηνής, μια στενή σχέση ηθοποιού και ζωγράφου, με την ευρηματική σκηνοθεσία του σκηνοθέτη μας και την πολύτιμη στήριξη του παραγωγού μας, Μάριου Τάγαρη, που δεν με φοβίζει η έκθεση στον κόσμο. Πάντα, βέβαια, ο καλλιτέχνης αποζητά και τη μοναχικότητα του ατελιέ του. Το εργαστήριό μου το κουβαλάω πάντα μέσα μου.

Φαντάζομαι πως είναι η πρώτη φορά που κάνετε κάτι τέτοιο στο θέατρο ως ζωγράφος. Παρακολουθείτε θέατρο ο ίδιος;

Ναι, είναι η πρώτη φορά που ζωγραφίζω στο θέατρο και δεν είχε περάσει ποτέ από τον νου μου κάτι τέτοιο. Παρακολουθώ θέατρο, όσο μου το επιτρέπει ο χρόνος μου.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον πρωταγωνιστή της παράστασης, Μιχάλη Σαράντη;

Με τον Μιχάλη Σαράντη ήμασταν από παιδιά φίλοι και ήταν αυτός που εμπνεύστηκε την παράσταση. Μια μέρα μού διάβαζε αποσπάσματα της μετάφρασης του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο ατελιέ μου κι εγώ άρχισα να κάνω σχέδια. Τότε γεννήθηκε η ιδέα. Με ανέβασε στη σκηνή και μου είπε ότι είμαστε μαζί σε αυτό.

Ήταν εύκολο να σας σκηνοθετήσει ο Γιώργος Νανούρης, μια και δεν είστε ηθοποιός;

Καθόλου! Απόδειξη ότι έπεσα δύο φορές από τη σκηνή. Ρωτήστε τον! Ο Γιώργος Νανούρης, όμως, είναι κορυφαίος σκηνοθέτης, επαγγελματίας, κι έτσι όλα κύλησαν πολύ ομαλά. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα.

Πότε πρωτοασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Ποιο ήταν το ερέθισμα;

Ο πατέρας μου αγιογραφούσε εκκλησίες, έτσι από πολύ μικρός ήμουν μέσα σε ένα εργαστήριο. Εκεί ξεφύλλιζα βιβλία ζωγραφικής και μου άρεσαν τόσο πολύ οι ζωγραφιές, που ήθελα κι εγώ να κάνω κάτι δικό μου.

Πού μπορεί να βρει κανείς έργα σας; Σε ποιες εκθέσεις συμμετέχετε αυτόν τον καιρό;

Έργα μου εκτίθενται στη Νέα Υόρκη, στον χώρο 1stdibs, με την Gallery Decorazon, στην Artion γκαλερί, στην γκαλερί Lefakis. Επίσης, συμμετέχω σε Αrt Fair την ερχόμενη άνοιξη στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, ποια είναι η αγαπημένη σας μορφή τέχνης, εκτός της ζωγραφικής;

Κάθε μορφή τέχνης μού αρέσει, από αυτόν που σκαλίζει μια πέτρα μέχρι τον σχεδιασμό των σύγχρονων ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

INFO

«Αίας» του Σοφοκλή

 

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης

Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς

Θέατρο Βεάκη

Στουρνάρη 32

Τηλ.: 210 5223522

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00