«Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα», από σήμερα στο θέατρο Altera Pars - Free Sunday
«Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα», από σήμερα στο θέατρο Altera Pars

«Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα», από σήμερα στο θέατρο Altera Pars

Η Σοφία Καζαντζιάν, έχοντας παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία δουλειά της για τον Φραντς Κάφκα τον περασμένο Ιανουάριο στη γενέτειρά του, την Πράγα, δημιουργεί την πιο «καφκική» κωμωδία που έγινε ποτέ, την παράσταση «Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα», η οποία έρχεται, από τις 8 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Altera Pars. Στο θεατρικό σανίδι συναντά τον σύζυγό της Μάριο Ιορδάνου και λίγο πριν από την πρεμιέρα τους προσθέτει έναν ακόμη ρόλο στο βιογραφικό της, εκείνον της δημοσιογράφου, παίρνοντάς του συνέντευξη για λογαριασμό της F.S.

Πώς είναι να συνδυάζεται ο έρωτας με τη δημιουργία;

Ο έρωτας είναι δημιουργία και η δημιουργία έρωτας. Όταν ο συνδημιουργός σου είναι και ο άνθρωπος της ζωής σου, ο συνδυασμός οδηγεί σε κάτι μοναδικό.

Πόσο σημαντικό είναι ο σύντροφός μας να μας ωθεί να είμαστε δημιουργικοί;

Ο άνθρωπος που επιλέγεις να γίνει ο συνταξιδιώτης σου στη ζωή είναι εκείνος με τον οποίο μπορείτε να επινοήσετε μαζί τον τρόπο που θέλετε να υπάρχετε σε αυτόν τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος που σε εμπνέει να δημιουργήσεις, να ονειρευτείς και να τολμήσεις.

Τελικά, η καθημερινή τριβή στην ίδια δουλειά επηρεάζει μια σχέση;

Εξαρτάται τη σχέση και εξαρτάται τη δουλειά. Για μένα, το θέατρο δεν είναι δουλειά. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Οι παραστάσεις μας ξεκινούν από το μηδέν και δημιουργούνται μέσα από εμάς. Είναι ένας επιπλέον τρόπος επικοινωνίας. Ένας δικός μας, μοναδικός κώδικας. Είναι ο τρόπος που βλέπουμε ή οραματιζόμαστε τον κόσμο και ως εκ τούτου αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης και της ζωής μας.

Τι αγαπάς στην παράστασή μας για τον Φραντς Κάφκα;

Είναι η παράσταση που με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Αυτή η παράσταση είναι εγώ, είναι εσύ, είναι η δική μας ματιά, τα δικά μας «πιστεύω». Κάθε φράση της είναι εγώ. Ο Φραντς Κάφκα είναι από τους συγγραφείς που με έχουν συγκινήσει όσο λίγοι.

Τι θες να πεις μέσα από το θέατρο; Πιστεύεις όντως ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο;

Πιστεύω ότι κάθε σκηνοθέτης και ηθοποιός πρέπει να απαντήσει αρχικά αν του αρέσει αυτός ο κόσμος. Υπάρχουν εκείνοι που τους αρέσει η πραγματικότητα και μέσα από το θέατρο αποφασίζουν να την απεικονίσουν. Αν δεν σου αρέσει όμως, μέσα από το έργο σου οφείλεις να προσπαθείς να τον αλλάξεις, και αν δεν μπορείς, τουλάχιστον ξέρεις πως έχεις αλλάξει τη θέση σου μέσα σε αυτόν. Το θέατρο είναι ένα μέσο που μπορεί να σου δώσει το ερέθισμα να αυτοπροσδιοριστείς.

Πολλοί καλλιτέχνες λένε συχνά ότι έχουν θυσιάσει πολλά για την τέχνη τους. Εσύ ένιωσες ποτέ έτσι;

Πιστεύω στην επιλογή και όχι στις θυσίες. Πιστεύω στους αποχωρισμούς από πράγματα που δεν σε εκφράζουν και πιστεύω πως ό,τι κάνει κανείς σε αυτό το μικρό πέρασμα που του αντιστοιχεί πρέπει να το κάνει με όλη του την ψυχή.

Είναι σημαντικό, τελικά, που ασχολούμαστε και οι δύο με το θέατρο; Θα ήταν το ίδιο αν έκανα μια άλλη δουλειά;

Είναι σημαντικό που είμαστε μαζί απέναντι στον κόσμο ή παράλληλα με τον κόσμο ή μέσα από το θέατρο και ένα με τον κόσμο. Ο τρόπος δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το μαζί.

INFO

Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα

Συγγραφέας: Σοφία Καζαντζιάν

Σκηνοθεσία: Σοφία Καζαντζιάν

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Πάνος Βουτσινάς, Βαλεντίνο Βαλάσης, Ακριβή Μαλισσόβα, Στυλιάνα Περατικού

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

Τηλ.: 210 3410011