Μαρία Παπαφωτίου: «Κάπου στον κόσμο υπάρχει το άλλο μας μισό» - Free Sunday
Μαρία Παπαφωτίου: «Κάπου στον κόσμο υπάρχει το άλλο μας μισό»

Μαρία Παπαφωτίου: «Κάπου στον κόσμο υπάρχει το άλλο μας μισό»

Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ο Κώστας Γάκης, μέσα από το βραβευμένο με τρία βραβεία κοινού βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα». Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής ο Τάσος Νούσιας, ενώ η Μπέτυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας Πηνελόπης Δέλτα. Η Μαρία Παπαφωτίου μάς περιγράφει την εμπειρία.

Μιλήστε μας για την παράσταση…

H παράσταση ουσιαστικά είναι μια σπουδή στην υπέρβαση. Στην υπέρβαση που ο έρωτας μας υπαγορεύει να κάνουμε. Στην υπέρβαση εαυτού προκειμένου να τρέξουμε αγκαλιά με τα ιδανικά μας, τις ύψιστες αξίες. Με φρενήρη ρυθμό, με ζωηρές αλλαγές συναισθημάτων, αποτελεί μια απολύτως θαρραλέα, γνήσια προσέγγιση των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ού αιώνα.

Τι σας γοήτευσε στην προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα;

Πιστεύω πολύ στη δύναμη της συνείδησης. Και όχι στο καλό και στο κακό. Οι άνθρωποι, λοιπόν, προχωράμε σε πράξεις συνειδητές ή ασυνείδητες, όπου δεν χωράνε πλάγιοι χαρακτηρισμοί ήθους. Αυτή η γυναίκα έχει την πιο συγκινητική διαδρομή προς την καθαρότητα της συνείδησής της που συνάντησα ποτέ μου.

Untitled design 1 minΓιατί μας συγκινεί ακόμα αυτός ο ανεκπλήρωτος έρωτας ανάμεσα στον Δραγούμη και τη Δέλτα;

Γιατί είναι φλογερός. Γιατί δεν έχει ίχνος συμβατικότητας. Και όχι γιατί έμεινε ανεκπλήρωτος, παράνομος και σκιερός. Κάπου στον κόσμο υπάρχει το άλλο μας μισό. Τι πιο μεγαλειώδες από μια τέτοια χημική ένωση, γεμάτη ευλογία και ομορφιά. Πάντα στον αληθινό έρωτα συναντάμε όλα τα δώρα του Θεού. Απλά, με χαρά, χωρίς προσδοκία, χωρίς νου, ήσυχα και εκστατικά μαζί.

Διαβάσατε το βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου, στο οποίο βασίζεται η παράσταση; Πώς μεταφέρεται ένα βιβλίο στο θέατρο χωρίς να χαθεί η μαγεία του;

Καλύτερα να ρωτήσουμε τον Κώστα Γάκη, την Ανθή Φουντά, τον Στέφανο Δάνδολο, τον Τάσο Νούσια και όλους τους υπέροχους καλλιτέχνες που ηγήθηκαν του εγχειρήματός μας.

Όλο και συχνότερα βλέπουμε και στα ελληνικά θέατρα να ανεβαίνουν παραστάσεις που βασίζονται σε αληθινά πρόσωπα. Ένα παράδειγμα είναι η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που πρόσφατα έγινε και κινηματογραφική ταινία. Τι είναι αυτό που μας γοητεύει στις βιογραφίες;

Μας γοητεύει η ζωή των ανθρώπων που τόλμησαν να είναι ο εαυτός τους, που καμία κοινωνική σύμβαση δεν κατόρθωσε να υπερβεί τις απολύτως δικές τους οργανικές αναζητήσεις και ανάγκες, που δεν εγκλωβίστηκαν στην αναζήτηση ενός υλικού φθαρτού κόσμου .Στην παράσταση αυτή ο Κώστας Γάκης έχει γράψει έναν στίχο που την καθορίζει: «Όσοι ζουν τη ζωή καίγονται». Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που καίγονται στο εδώ και τώρα της ύπαρξης.

Τι έχετε κερδίσει από τη δουλειά σας στην τηλεόραση;

Τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι της τηλεόρασης είναι τα καλύτερα, τα πιο εργατικά, τα πιο ακομπλεξάριστα, τα πιο ταλαντούχα παιδιά!

INFO

Ιστορία χωρίς όνομα

του Στέφανου Δάνδολου

Θεατρική διασκευή: Ανθή Φουντά - Κώστας Γάκης

Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης

Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου, Στάθης Μαντζώρος, Αργύρης Γκαγκάνης, Στέλιος Γιαννακός, Ανθή Φουντά

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ.-Παρ. 20:30, Σάβ.-Κυρ. 18:00

Από το Σάββατο 22/02/2020 έως το Σάββατο 11/04/2020 & βραδινή παράσταση στις 21:00.