Νόνη Ιωαννίδου: «Συνεχώς ξαναθυμάσαι πράγματα για σένα» - Free Sunday
Νόνη Ιωαννίδου: «Συνεχώς ξαναθυμάσαι πράγματα για σένα»

Νόνη Ιωαννίδου: «Συνεχώς ξαναθυμάσαι πράγματα για σένα»

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολιτευτικής περιόδου και γενικότερα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, ο «Φονιάς» του Μήτσου Ευθυμιάδη, ανεβαίνει στο ανακαινισμένο θέατρο Έαρ Βικτώρια, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου. Μια παράσταση-αφιέρωμα στη μνήμη του σπουδαίου δημιουργού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, το 2003, αλλά και στα δικά του πρόσωπα. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου το 1981, ενώ το 1991 προβλήθηκε από την ΕΡΤ, μέσα από τη θρυλική σειρά «Θέατρο της Δευτέρας».

Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή σας να συμμετάσχετε στον «Φονιά». Τι σας κέρδισε, ώστε να πείτε το «ναι»;

Στην πραγματικότητα, ο «Φονιάς» μάς επέλεξε. Ήρθαμε σε επαφή με την αδερφή του Μήτσου Ευθυμιάδη, την κυρία Ρομπλό. Μας έδωσε το κείμενο και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια. Τέσσερα πρόσωπα, μια νύχτα με καταιγίδα, επιστρέφουν στον τόπο της κάθαρσης. Τέσσερις κόσμοι, σε μια υπέροχη ενορχήστρωση, συναντώνται ξανά. Συνυπάρχουν, χάνονται και πάλι. Κάθε στιγμή καραδοκεί απειλητική μια έκρηξη. Γέλια, συγκινήσεις, συγκρούσεις, υπόγειες διαδρομές, καλπάζουν. Σπίθες μιας επικίνδυνης πυρκαγιάς εκτοξεύονται έως την αναπόφευκτη ανάφλεξη. Οι εμμονές των ηρώων επαναλαμβάνονται σε ένα αριστοτεχνικά δομημένο κείμενο, μέσα από τη φαινομενική απλότητα του οποίου αναδύεται η τραγικότητα της ύπαρξης και την ίδια στιγμή η συγκλονιστική δύναμη της ζωής.

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ηρωίδα που υποδύεστε.

Η Μαρία είναι η αδερφή του Σάββα, του Φονιά. Μεγαλώνει δίπλα στην αμφιλεγόμενη μάνα τους. Ο Σάββας μπαινοβγαίνει στα ορφανοτροφεία, μέχρι να διαπράξει τον φόνο. Εκείνος μπαίνει φυλακή για 12 χρόνια. Εκείνη παντρεύεται τον Γιάννη, έναν τραπεζικό προϊστάμενο που γίνεται το καταφύγιό της.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας παράστασης είναι πιο σημαντική η σχέση σας με τον σκηνοθέτη ή με τους ηθοποιούς;

Η συνάντηση με τον σκηνοθέτη Γιάννη Διαμαντόπουλο αποτελεί έναν ακόμη σταθμό ζωής για μένα. Γνωριζόμαστε χρόνια, μα ποτέ δεν είχαμε δουλέψει μαζί. Η σχέση ηθοποιών και σκηνοθέτη είναι καθοριστική. Καταλυτική! Εύστοχα ο Διαμαντόπουλος μας οδήγησε στην καρδιά του συγγραφέα, απογειώνοντας το κείμενο και τη δυναμική των ηθοποιών. Σχέσεις στοργής και εξαντλητική δουλειά. Αυτό ήταν η προετοιμασία της παράστασης. Ηθοποιοί και σκηνοθέτης γίνονται ένα.

Ποια είναι τα κυριότερα θέματα που θίγει ο «Φονιάς»;

Μέγιστος συγγραφέας η ζωή! Ο Μήτσος Ευθυμιάδης υπήρξε βαθύς στοχαστής. Το έργο πιάνει τον παλμό της, συντονίζεται με τη ζωή. Με τα ανθρώπινα πάθη, τις ανθρώπινες σχέσεις – πάντα τα ίδια, όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές. Ποιος είναι τελικά ο Φονιάς; Αυτός που διαπράττει το αμάρτημα; Αυτός που το υποκινεί; Αυτός που συντηρεί το μένος; Πού καταλήγει αυτός ο αιώνιος κύκλος; Μήπως οι επιλογές μας είναι καθοριστικές ή είναι κι αυτές μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου; Της τραγικότητας της ύπαρξης; Ένα είναι βέβαιο: καθετί έχει ένα τίμημα. Ό,τι αφαιρείται, επιστρέφεται! Πώς να μην αναγνωρίσεις τον εαυτό σου μέσα στο έργο; Κάθε ήρωας, κι ένα κομμάτι σου. Μια πτυχή σου, έστω. Είμαστε όλα, για κάποιους λόγους.

Στη διάρκεια των προβών του έργου ανακαλύψατε κάτι καινούργιο σχετικά με τον εαυτό σας;

Συνεχώς ανακαλύπτεις ή, ορθότερα, ξαναθυμάσαι πράγματα για σένα. Το μεγαλύτερο μέρος του «είναι» μας υπομονετικά καρτερεί να το ανακαλύψουμε και πάλι.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από το έργο; Υπάρχει κάποια ατάκα του που ξεχωρίζετε;

Αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ταρζάν! Ο αρτίστας του πεζοδρομίου, το παιδί που μεγαλώνει στη σκοτεινή πλευρά. Ξύλο, πείνα, φυλακές, αλλά αυτός επιμένει, βρίσκει τρόπους να αντέχει, να επιβιώνει, να υπάρχει! Κάποια στιγμή ο ίδιος λέει: «Φτάνει η ώρα της κρίσεως για όλους, κύριε Σάββα, κάποτε. Και πέφτουν νύχια, πέφτουν δόντια και τα λιοντάρια γίνονται αρνάκια και τα κλείνουν στο μαντρί».

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη προσωπική σας επιτυχία μέχρι σήμερα;

Δεν το λέω επιτυχία αλλά ευλογία. Η σχέση της ζωής μου! Ο λατρεμένος μου άντρας που «έφυγε» νωρίς. Το ταίρι της ψυχής μου. Ο Άκης Τριανταφύλλου. Σημαντικός άνθρωπος, καλλιτέχνης και δάσκαλός μου. Του αφιερώνω τη ζωή μου.

Τι εύχεστε γι’ αυτή τη νέα καλλιτεχνική σύμπραξη;

Εύχομαι η παράστασή μας να αξιωθεί ανταπόκρισης, να αγαπηθεί από τον κόσμο. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, μπορεί να μην έχουμε στη διάθεσή μας πολλά μέσα, διαθέτουμε όμως δύναμη ψυχής και εξαντλητική δουλειά, όπως κάθε άνθρωπος που αγαπά ό,τι υπηρετεί.

INFO

Ο Φονιάς

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Παίζουν: Τζώνυ Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος Τζέμος, Νόνη Ιωαννίδου

Θέατρο Έαρ Βικτώρια

Μαγνησίας 5 & Αριστοτέλους 132

Τηλ.: 210 8820008, 6988 441991