Σπύρος Πούλης: «Κωμωδία, για μένα, είναι στάση ζωής» - Free Sunday
Σπύρος Πούλης: «Κωμωδία, για μένα, είναι στάση ζωής»

Σπύρος Πούλης: «Κωμωδία, για μένα, είναι στάση ζωής»

Ένας κουφός. Ένας τυφλός. Ένας μουγκός. Είναι φίλοι, ζουν μαζί και αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Σε αυτή τη μικρή Βαβέλ, σε αυτή την εντελώς ασυνήθιστη συνύπαρξη, κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Και τα καταφέρνουν τόσο… όσο… Το «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω», εμπνευσμένο από έναν παλιό ινδικό μύθο για την υπομονή και τη μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ξεκαρδιστική κωμωδία, που επί σειρά ετών έσπασε ταμεία. Το καλοκαίρι ξεκινάει περιοδεία και ο Σπύρος Πούλης εξηγεί τι σημαίνει για κείνον κωμωδία.

«Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω». Τι σημαίνει για εσάς αυτό το έργο;

Ένας έρωτας μεγάλος που δεν τελειώνει ποτέ. Έρχεται, φεύγει και ξανάρχεται και, νομίζω, θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. Είναι ένα έργο στο οποίο έχω παίξει πολλά χρόνια, ανακαλύπτω ακόμη πράγματα, χαίρομαι κάθε φορά! Και χαίρομαι και για τη συνεργασία μου φέτος με τον Σπύρο Σπαντίδα –που έχουμε παίξει στο ίδιο έργο στο παρελθόν–, τον Σταύρο Νικολαΐδη και τη Μυριέλλα Κουρεντή. Περνάμε υπέροχα στις πρόβες, το είχαμε πραγματικά ανάγκη μετά την καραντίνα.

Στις 7 Ιουλίου ξεκινάει η καλοκαιρινή σας περιοδεία με πρώτο σταθμό το Βεάκειο. Με τις νέες συνθήκες μετά την καραντίνα, πιστεύετε πως οι θεατές θα είναι διαφορετικοί;

Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πολλές οικονομικές δυσκολίες, έτυχε κι αυτό με την πανδημία και νομίζω ότι θα θέλουν να περάσουν καλά, να βγουν, να ξεσκάσουν, το έχουν ανάγκη. Και η παράσταση είναι μια καλή ευκαιρία γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεν πιστεύω πως οι θεατές θα είναι διαφορετικοί, πιστεύω πως κι εκείνοι, όπως κι εμείς, θα ανυπομονούν να δουν ξανά θέατρο, να συναντήσουν φίλους, να βγουν. Έστω με τους περιορισμούς που θα υπάρχουν. Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά η ενέργεια του θεάτρου και η επικοινωνία με τους θεατές υπερέχουν κάθε δυσκολίας.

Πώς βιώσατε την καραντίνα;

Είδα κάποιες ταινίες και διάβασα βιβλία, αλλά ήταν δύσκολο για μένα, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί πολύ έξω. Θέλω να μιλάω με τον κόσμο, να βλέπω κόσμο έξω. Μου έλειψε το θέατρο και η επαφή με τον κόσμο. Και γι’ αυτό έχω μεγαλύτερη χαρά που θα ανέβω πάλι στη σκηνή με ένα έργο που αγαπώ πολύ, που αγαπά και ο κόσμος πολύ. Προσπάθησα να διώξω μακριά το αίσθημα της ανασφάλειας και να σκεφτώ δημιουργικά πράγματα.

Από πού αντλείτε αυτή την ενέργεια που έχετε πάνω στη σκηνή;

Όταν είμαι πάνω στη σκηνή και παίζω σε μια παράσταση, η ανάσα του κόσμου μού δίνει ενέργεια κι έτσι δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου. Δεν είναι κάτι που επιδιώκω, γίνεται μόνο του. Είναι αυτή η μαγεία του θεάτρου. Η μεγαλύτερή μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των ανθρώπων που με συναντούν μετά την παράσταση και μου λένε τι καλά που πέρασαν.

Τι είναι για εσάς η κωμωδία;

Κωμωδία, για μένα, είναι στάση ζωής, είναι ωραίο να κάνεις τους ανθρώπους να γελάνε. Και ειδικά τώρα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες συνθήκες, νέες δυσκολίες. Είναι αμήχανο όλο αυτό, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε.

Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου και γενικότερα των τεχνών;

Είναι δύσκολα τα πράγματα στη χώρα μας και πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να συντηρηθούν τα θέατρα, αλλά σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία, γιατί είμαστε η χώρα που γέννησε το θέατρο.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε πολύ να παίξετε; Ένα όνειρο;

Κάποιος ρόλος συγκεκριμένα όχι, θα ήθελα όμως να παίξω Αριστοφάνη, Μολιέρο, Σαίξπηρ και θα ήθελα και κάποιες συνεργασίες με κάποιους σκηνοθέτες.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;

Να κυνηγάνε τα όνειρά τους μέχρι τέλους!

INFO

«Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»

Κείμενο: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Σκηνοθεσία: Σπύρος Σπαντίδας

Παίζουν: Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης, Μυριέλλα Κουρεντή

Πρόγραμμα περιοδείας:

7 Ιουλίου: Βεάκειο

15 Ιουλίου: Ηλιούπολη

16 Ιουλίου: Παπάγου

19 Ιουλίου: Ηράκλειο

20 Ιουλίου: Αρκαλοχώρι

21 Ιουλίου: Άγ. Νικόλαος

22 Ιουλίου: Χανιά

23 & 24 Ιουλίου: Ρέθυμνο

27 Ιουλίου: Λάρισα

28 Ιουλίου: Βόλος

30 Ιουλίου: Ιωάννινα

31 Ιουλίου: Παραμυθιά

1 Αυγούστου: Πρέβεζα

2 Αυγούστου: Ηγουμενίτσα

3 Αυγούστου: Καβάσιλα