Γιώργος Σκεύας: «Πρέπει να στηρίξουμε το θέατρο με όλες μας τις δυνάμεις» - Free Sunday
Γιώργος Σκεύας: «Πρέπει να στηρίξουμε το θέατρο με όλες μας τις δυνάμεις»

Γιώργος Σκεύας: «Πρέπει να στηρίξουμε το θέατρο με όλες μας τις δυνάμεις»

Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή με το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Ο σκηνοθέτης μάς εξηγεί πώς μια ερωτική ιστορία γίνεται το όχημα για ένα πολιτικό έργο.

Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή το 2000 με τον ίδιο και τη Ρένη Πιττακή επί σκηνής. Εσείς είχατε σκηνοθετήσει τα οπτικοακουστικά μέρη, τα βίντεο που αποτελούσαν μέρος της παράστασης. Σήμερα βρίσκεστε εσείς στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Πόσο διαφορετική εμπειρία είναι;

Με την παράσταση του Λευτέρη γνώρισα και αγάπησα αυτό το σπουδαίο και τόσο ιδιαίτερο κείμενο του Πίντερ. Φέτος είχα τη δυνατότητα να το σκηνοθετήσω, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη, που έγινε για το πρώτο ανέβασμα. Και, φυσικά, είναι τελείως διαφορετική εμπειρία.

Είκοσι χρόνια μετά, τι νέο ανακαλύψατε στο έργο αυτό του Πίντερ;

Το «Τέφρα και Σκιά» είναι από τα τελευταία έργα που έγραψε ο Πίντερ. Συμπυκνώνει όλη την προβληματική του, συνδυάζοντας στοιχεία από τη συγγραφική του πορεία. Ταυτόχρονα προτείνει κάτι καινούργιο, με την έννοια ότι εδώ ο συγγραφέας πετυχαίνει τη μείξη του ιδιωτικού και του πολιτικού με τρόπο ιδιοφυή. Το έργο ανιχνεύει τη δυνατότητα για καταπίεση αλλά και αντίσταση που υπάρχει μέσα μας. Είναι μια αρχετυπική ερωτική ιστορία και ταυτόχρονα ένα άνοιγμα στην Ιστορία. Είναι βαθιά πολιτικό, χωρίς ποτέ να πολιτικολογεί. Απευθύνεται στο ένστικτο και στο συναίσθημα παρά στη λογική. Ζητάει από τον θεατή όχι να καταλάβει και να εξηγήσει, αλλά να αφεθεί στη δύναμη των εικόνων του και στη γοητεία του ποιητικού του λόγου.

Το «Τέφρα και Σκιά» αναφέρεται έστω και θολά στη ναζιστική Γερμανία. Υποθέτω πως τις ημέρες που περιμέναμε τη δικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εσείς κάνατε πρόβες. Σας δημιούργησε κάποια επιπλέον συναισθηματική φόρτιση αυτή η συγκυρία;

Ναι, τα τελευταία γεγονότα μάς δημιούργησαν μια επιπλέον συναισθηματική φόρτιση. Δεν μπορεί να μην επηρεάζεται κανείς από αυτά τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Οι βιαιοπραγίες, οι ακρότητες και οι φασιστικές πρακτικές που κυριάρχησαν τον τελευταίο αιώνα, δυστυχώς, εξακολουθούν να κυριαρχούν και σήμερα. Στο «Τέφρα και Σκιά» όλες αυτές οι φασιστικές πρακτικές και ιδεολογίες εισβάλλουν στη ζωή ενός ζευγαριού, του Ντέβλιν και της Ρεβέκας, με τρόπο σαρωτικό.

Μιλήστε μας για τους πρωταγωνιστές της παράστασης, τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά. Πώς καταλήξατε στην επιλογή τους;

Με τη Μαρία Σκουλά είχα συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και με τον Δημήτρη Ήμελλο υπήρχε η επιθυμία συνεργασίας αλλά δεν μας είχε δοθεί η ευκαιρία μέχρι τώρα. Είναι και οι δύο οι πρώτες μου επιλογές για τους ρόλους του Ντέβλιν και της Ρεβέκας. Στην πράξη φάνηκε ότι μας συνδέουν πολλά, υπάρχει ένας κοινός κώδικας συνεννόησης, και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Έχω την αίσθηση ότι οι επιλογές δικαιώθηκαν.

Τέλος, δεν γίνεται να μη σας ρωτήσω για το θέμα των ημερών. Θα ανταποκριθεί το κοινό στο κάλεσμα των θεατρικών σκηνών; Και πόσο βιώσιμο είναι ένα θέατρο με 30% πληρότητα;

Πιστεύω και ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα. Μπορεί ίσως να καταλάβει κανείς μια ορισμένη δυσπιστία, αλλά νομίζω πως τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια απ’ όλους τους ανθρώπους του θεάτρου και το κοινό μπορεί και πρέπει να αισθάνεται προστατευμένο και ασφαλές. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πρέπει να στηρίξουμε το θέατρο με όλες μας τις δυνάμεις, για να το κρατήσουμε ζωντανό. Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

INFO

«Τέφρα και Σκιά»

του Χάρολντ Πίντερ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Δημήτρης Ήμελλος

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8217877