Η λογοτεχνία αλλιώς - Free Sunday
Η λογοτεχνία αλλιώς

Η λογοτεχνία αλλιώς

Tου Γιάννη Δεμιρτζόγλου, διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν την 1η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας, με θέμα «Η λογοτεχνία αλλιώς», που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, με θέμα «Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης», την άνοιξη του 2020, όπως κάθε χρόνο από την άνοιξη του 2012.

FS579 ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ 1

Αποφασίσαμε όμως να κρατήσουμε την επαφή έστω διαδικτυακά και να πραγματοποιήσουμε την 1η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας μέχρι να συναντηθούμε πάλι έναν χρόνο μετά, την άνοιξη του 2022, στην Πόλη.

Εξάλλου και το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, που πραγματοποιείται με επιτυχία από το 2012, αποτελεί μια πρόταση διδασκαλίας και προώθησης της λογοτεχνίας, μια πρόταση καινοτόμα, ευφάνταστη και πρωτοποριακή.

Η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης, της Αμερικής. Πραγματοποιείται φέτος με τη συμμετοχή 170 μαθητών από 22 σχολεία, 46 εκπαιδευτικών και 50 εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Ταυτόχρονα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας www.livemedia.gr για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, μικρούς και μεγάλους φίλους της λογοτεχνίας.

Το σημαντικό αλλά και πρωτότυπο είναι ότι πρώτη φορά συναντιούνται για να συζητήσουν για τη λογοτεχνία μαθητές, εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Για να συζητήσουν για τη λογοτεχνία που επιθυμούν, για τη λογοτεχνία που ονειρεύονται.

Η Συνάντησή μας στόχο έχει τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Την εποχή της πανδημίας επιθυμούμε να δώσουμε βήμα στους μαθητές, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Θέλουμε να μιλήσουν ελεύθερα γι’ αυτά που τους προβληματίζουν αλλά και γι’ αυτά που επιθυμούν.

Τα Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια Λογοτεχνίας, που πραγματοποιούνται τα τελευταία εννέα χρόνια, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την επιμέλεια της συζύγου μου, Άσπας Χασιώτη, γενικής διευθύντριας των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, και με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από 25 σχολεία της Ελλάδας, της Αφρικής, της Αμερικής, της Λευκωσίας και της Πόλης, καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, αποκτούν χρόνο με τον χρόνο ξεχωριστή αίγλη και αποτελούν ένα μοναδικό γεγονός για τα γράμματα και τις τέχνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που κηρύττει κάθε χρόνο την έναρξη, κάνει λόγο για μια σπουδαία πρωτοβουλία που «φέρει και πάλι εδώ, στην κοιτίδα της παιδείας, ως χελιδόνια κομίζοντα την άνοιξη, μαθητές και μαθήτριες απ’ όλο τον κόσμο».

Τα συνέδρια έχουν πολλαπλή αξία, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν το έργο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και με σημαντικούς εκπροσώπους της επιστήμης και της τέχνης και, τέλος, να γνωρίσουν την Ιστορία τους, να κοινωνήσουν στα νάματα της παράδοσής τους, να γευτούν τη ρωμαίικη φιλοξενία, να αναγνωρίσουν την αξία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, να επισκεφτούν τις ρωμαίικες κοινότητες, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα βυζαντινά μνημεία, και κοινωνήσουν τις ομορφιές της Πόλης των πόλεων.

Στο πλαίσιο των συνεδρίων πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, εκδόσεις, καθώς και η αναβίωση του Ζωγράφειου Αγώνα, που διοργανωνόταν από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης.

Στο Ζωγράφειο Λύκειο πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού. Ένα σχολείο που σέβεται το όνομά του οφείλει να προσφέρει στους μαθητές του γνώσεις και καλλιέργεια. Να ανιχνεύει τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους, να διευρύνει τους ορίζοντές τους, να προκαλεί τις ευαισθησίες τους, να τους προσφέρει το καλύτερο.

Οι εκδηλώσεις αυτές, τέλος, στοχεύουν και στο να κάνουν το σχολείο μας γνωστό στον κόσμο, να κάνουν περήφανους τους αποφοίτους του που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να προκαλέσουν τη συγκίνηση των φίλων του Ζωγραφείου, χάρη στη στήριξη των οποίων νιώθουμε δυνατοί και συνεχίζουμε.

Μπορεί να είμαστε λίγοι όσοι απομείναμε στην Πόλη, αλλά νιώθουμε αμέτρητοι. Πιστεύουμε ότι και οι λίγοι αξίζουν το καλύτερο και συνεχίζουμε με νεανικό φρόνημα να ατενίζουμε το αύριο και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το δικό μας λάδι καθημερινά στο καντήλι του Φαναρίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να το νικήσει κανένας άνεμος.