Το ΚΠΙΣΝ ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον Γιάννη Χουβαρδά - Free Sunday

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, Κάποιος θα έρθει.

Το Κάποιος θα έρθει θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Διεθνές Φεστιβάλ Γιον Φόσσε, που διοργανώνεται από το Νορβηγικό Θέατρο του Όσλο, και, στη συνέχεια, θα δώσει δώδεκα παραστάσεις στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου 2021. Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χώρο του Θόλου που βρίσκεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς όπως και οι δύο πάντα το επιθυμούσαν. Να είναι μακριά από όλους τους άλλους, μόνοι, και όμως μαζί. Εκεί, στη θάλασσα, στο δικό τους σπίτι. Όμως αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα γεννά ταυτόχρονα μια παράξενη ανησυχία. Είναι οι δυο τους πραγματικά εντελώς μόνοι; Ή μήπως κάποιος άλλος πρόκειται να έρθει; Αυτό που τουλάχιστον υποθετικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετατρέπεται σε κακό οιωνό. Και από την απλή διαίσθηση προκύπτει η βεβαιότητα, όταν πράγματι κάποιος εμφανίζεται: ο νέος άνδρας που κληρονόμησε το σπίτι και στη συνέχεια τους το πούλησε.

Από αυτή την τόσο απλή αλλά και περίπλοκη σύνθεση, ο Φόσσε, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά τη δύναμη της μουσικότητας της γλώσσας, του υπονοούμενου και του ανείπωτου, αναπτύσσει όλες τις δυνητικές αποχρώσεις μιας αιωρούμενης απροσδιόριστης απειλής, έτσι ώστε το Κάποιος θα έρθει να αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο.

Ο Νορβηγός ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιον Φόσσε, ο πιο πολυπαιγμένος Ευρωπαίος συγγραφέας της εποχής μας, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία (ανάμεσά τους και το μεγίστου κύρους «Βραβείο Ίψεν»), ενώ τα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει από πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες (Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό, Τόμας Οστερμάιερ, Οσκάρας Κορσουνόβας, Ίβο Βαν Χόβε, Γιούργκεν Γκος, Λικ Περσεβάλ, Γιόσι Βίλερ, Κέιτι Μίτσελ κ.ά.) στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Το Κάποιος θα έρθει είναι χρονολογικά ένα από τα πρώτα έργα του Φόσσε. Πρωτοπαίχτηκε το 1996 στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας. Ακολούθησαν πάνω από σαράντα θεατρικά έργα, που έχουν παιχτεί σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο ως τη Μόσχα και από το Παρίσι ως το Τόκιο.

Το Κάποιος θα έρθει είναι το τρίτο έργο του Φόσσε που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς μετά τα Τόσο όμορφα (Θέατρο Αμόρε, 2004) και Παραλλαγές Θανάτου (Θέατρο Πορεία, 2013).

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Παντελής Μάκκας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Σαφού 

Ηθοποιοί (με τη σειρά ομιλίας)

Εκείνη: Άλκηστις Πουλοπούλου 

Εκείνος: Αντώνης Μυριαγκός

Άντρας: Χάρης Φραγκούλης

 

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες για την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Οι ημερομηνίες της παράστασης ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Μάιο είναι:
    • Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά 06.00-00.00
    • Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-22.00
    • Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00

Οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.

  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.