Γιώργος Παλαμιώτης: «Δεν υπήρχε θέατρο χωρίς Ασκληπιείο στον αρχαίο κόσμο» - Free Sunday
Γιώργος Παλαμιώτης: «Δεν υπήρχε θέατρο χωρίς Ασκληπιείο στον αρχαίο κόσμο»

Γιώργος Παλαμιώτης: «Δεν υπήρχε θέατρο χωρίς Ασκληπιείο στον αρχαίο κόσμο»

Το ElaiΩnas Festival, το μοναδικό site-specific φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας την πολιτιστική ανασκαφή των πιο απόκρυφων ιστοριών της πόλης, μέσα από ιαματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, με σπουδαία ελληνικά ονόματα και μουσικούς της διεθνούς σκηνής, που επιστρέφουν στη χώρα αποκλειστικά για τη συμμετοχή τους στον θεσμό αυτόν. Παράλληλα, ένα σπάνιο πολυμεσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο αθηναιογράφο Δημήτρη Καμπούρογλου δίνει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο, στον μοναδικό χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου των παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων. O καλλιτεχνικός συν-διευθυντής του, Γιώργος Παλαμιώτης, μάς λέει περισσότερα. 

ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ

7η χρονιά ElaiΩnas Festival. Πείτε μας πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα κατέληξε θεσμός, επιστρέφοντας κάθε χρόνο;

Πάντα έψαχνα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και ό,τι άλλο έντυπο από περασμένους αιώνες. Έτσι έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Δημήτρη Καμπούρογλου «Ο αναδρομάρης της Αττικής», από τις εκδόσεις Καραβία, που ουσιαστικά νοηματοδότησε το φεστιβάλ.

Διαβάζει κανείς πως ο Ελαιώνας του ευρύτερου Λόγγου των Αθηνών τσεκουρώθηκε και κάηκε σε ασβεστοκάμινα. Όπως ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, που αποτέλεσε το πρότυπο για το ρεύμα του νεοκλασικισμού στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, διαμελίστηκε για να γίνει ασβέστης και σφαίρες της εποχής. Πίσω όμως απ’ όλα αυτά ήταν η περιγραφή της απίστευτης ομορφιάς που προϋπήρχε, όπως και πίσω από κάθε θεατρική παράσταση είναι τα αρχαία κείμενα. Δηλαδή στη φύση όπως και στην τέχνη η συνέχεια του χρόνου είναι σαν την «ενωμένη, αρραγή και αδιαίρετη οικουμένη», της «Οκτάνας», του Εμπειρίκου.

Έτσι ξεκινήσαμε, με την αμέριστη βοήθεια της παραγωγού Ρούλας Νικολάου, του Παναγιώτη Καλαμαρά και της Καλής Κυπαρρίση, μια σειρά ουτοπικών στην πραγματικότητα δράσεων, με σκοπό να φέρουμε ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων στην ίδια την περιοχή του πάλαι ποτέ Ελαιώνα. Θεσμός δεν ξέρω αν θα γίνει το φεστιβάλ, αλλά από τότε που συνεργαστήκαμε πρώτη φορά με την Περιφέρεια Αττικής και μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τρεις κυβερνήσεις. Αυτό, χωρίς να σημαίνει τίποτα από μόνο του, είναι ελπιδοφόρο.

Γιατί «Επιστροφή» και «ίαση» οι δύο θεματικές του φεστιβάλ φέτος;

Για εμάς, η επιστροφή είναι κυριολεκτική γιατί γυρνάμε πίσω στον Βοτανικό ανάμεσα στις βιοτεχνίες που ξεκίνησε το φεστιβάλ. Επίσης θα έχουμε στο φεστιβάλ αρκετούς μουσικούς που είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό είτε η καλλιτεχνική βάση τους είναι εκτός Ελλάδας και παρ’ όλα αυτά επιστρέφουν για τις δράσεις του φεστιβάλ. Όσον αφορά τις παραστάσεις, δίνεται βάρος στην ίαση μέσω του θεάτρου, μιας και μην ξεχνάμε πως δεν υπήρχε θέατρο χωρίς Ασκληπιείο στον αρχαίο κόσμο.

Τι κάνει τόσο ξεχωριστό το φετινό πρόγραμμά του; Πείτε μας λίγα λόγια για τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που φιλοξενείτε φέτος.

Οι τρεις θεατρικές παραστάσεις είναι στην πραγματικότητα σπουδές πάνω στα κείμενα των τραγικών, όπου οι σκηνοθέτες προεκτείνουν στη βάση της δικής τους οπτικής τα θέματα που πραγματεύονται οι αρχαίοι ποιητές στο σήμερα και το άμεσο χτες. Οι μουσικές παραστάσεις δίνονται κυρίως από μουσικούς που δεν εμφανίζονται και πολύ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Σωκράτης Σινόπουλος δεν έχει άλλη ημερομηνία στη χώρα μας.

Πείτε μας λίγα παραπάνω λόγια για το αφιέρωμα που διοργανώνετε για τον Δ. Καμπούρολγού. Τι δράσεις περιλαμβάνει;

Ενώ ο Καμπούρογλου απευθύνει έκκληση για να σωθεί έστω και το μικρό κομμάτι που είχε απομείνει στα χρόνια του, αντιλαμβάνεται το μη αναστρέψιμο της κατάστασης και καταλήγει:
«Από τη σιωπή του Ελαιώνος ας υψωθή η φωνή μου. Από τη μικρή συστάδα των δένδρων, που αριθμούν με αιώνας ό,τι τα άλλα δένδρα αριθμούν με χρόνια.

Είναι τα απομεινάρια των ιερών κορμών που εγνώρισαν την Αθηνά και τον Σωκράτην. Είναι τα “αγήρατα φυτεύματα” που ύμνησεν ο Σοφοκλής.

Μη ζητείτε πλέον ελαιόδενδρα εις την κοιλάδα του Ωραίου…».

Αυτό το δίπολο ομορφιάς και μιζέριας θα το εξερευνήσουμε μέσα από βίντεο, μουσικές/θεατρικές performances και άλλες δράσεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου των παλιών ΠΛΥΦΑ. Πώς τον επιλέξατε και γιατί;

Αφενός γιατί οι περισσότεροι από όσους στεγάζονται μόνιμα εκεί είναι πραγματικά ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και άνθρωποι που χαίρεσαι να συνεργάζεσαι, αλλά και κυρίως γιατί, όπως είπα, είναι στην καρδιά του Ελαιώνα και αυτό είναι η ουσία της σημειολογίας του ElaiΩnas Festival.

Πώς (προ)βλέπετε τον χειμώνα που έρχεται στα ζωντανά θεάματα; Πιστεύετε ότι θα αργήσουμε λόγω της πανδημίας να απολαύσουμε συναυλίες, θέατρο και χορό με τον τρόπο που το κάναμε πριν από δύο χρόνια;

Πιστεύω πως πολύ δύσκολα θα γυρίσουμε πίσω σε αυτό που ξέραμε.

Info

ELAIΩNAS FESTIVAL Vol.7: Επιστροφή και ίαση

26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου.

Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, 10447, Βοτανικός.

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική έκδοση δελτίου εισόδου στο www.elaionasfestival.com