Όλγα Holdorff-Μυριαγκού: «Η μουσική χτίζει γέφυρες» - Free Sunday
Όλγα Holdorff-Μυριαγκού: «Η μουσική χτίζει γέφυρες»

Όλγα Holdorff-Μυριαγκού: «Η μουσική χτίζει γέφυρες»

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει, για 5η συνεχή χρονιά, από 1 έως 13 Αυγούστου, και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς παραγωγές και συνεργασίες, σε διαφορετικές τοποθεσίες της Χίου και στο γειτονικό νησί των Οινουσσών.

Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ, σταθερό σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, που παρουσιάζει πρωτότυπα μουσικά έργα, εγκαινιάζει νέες συνεργασίες, σχεδιάζει ποικίλες δράσεις για παιδιά και προσκαλεί καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς από τον χώρο της world, jazz, κλασικής και σύγχρονης μουσικής. H Όλγα Holdorff-Μυριαγκού συνυπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση.

ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ

Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενός μουσικού φεστιβάλ στη Χίου και ποια είναι τα κίνητρα που σας οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα;

Η αλήθεια είναι πως συζητούσαμε την ιδέα με τον Λευτέρη (Βενιάδη, μαζί είναι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ) εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε φορά που συνεργαζόμασταν με αφορμή κάποια συναυλία ή παράσταση στη Γερμανία, σκεφτόμασταν πόσο όμορφο θα ήταν να κάνουμε τέτοιες παραγωγές στα τοπία της Χίου…

Βοήθησε βέβαια και η εμπειρία που αποκομίσαμε, συμμετέχοντας σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Ύστερα ακολούθησε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση και λίγο αργότερα το προσφυγικό, και τότε νιώσαμε πως ο τόπος μας μάς χρειάζεται. Έπρεπε να προσφέρουμε ο καθένας μας ό,τι μπορεί. Κι εμείς μπορούσαμε να προσφέρουμε μουσική για όλους. Έτσι επικοινωνήσαμε πάλι με τον Λευτέρη και πήραμε απόφαση να ξεκινήσουμε. Λίγο αργότερα είχαμε την τιμή να έχουμε και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Allianz, που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, και τώρα είμαστε εδώ, στον 5ο χρόνο και δεν το πιστεύουμε!

 

Πόσο εύκολα διοργανώνεται ένα διεθνές φεστιβάλ σε ένα ελληνικό νησί από ανθρώπους που δεν ζουν όλο τον χρόνο εκεί;

Με αμέτρητες τηλεδιασκέψεις! Ειδικά την πρώτη χρονιά, ήμασταν συνέχεια σε ένα τηλέφωνο ή στο skype. Η αλήθεια είναι, και θέλω να το τονίσω αυτό, πως ήταν τόσο ένθερμη η ανταπόκριση ορισμένων ανθρώπων από το νησί, από την πρώτη κιόλας στιγμή, που προσπαθούσαν να μας διευκολύνουν και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα ακόμα κι από μακριά. Βέβαια, όσο περνάνε τα χρόνια, ερχόμαστε όλο και πιο τακτικά στο νησί όλο τον χρόνο, κάνουμε δράσεις και τον χειμώνα άλλωστε.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει από κλασική μουσική και σύγχρονη μέχρι world, jazz και παραδοσιακά ακούσματα. Πώς ανταποκρίνεται το κοινό της Χίου σε αυτά τα ακούσματα και πώς βιώνουν οι ξένοι καλλιτέχνες αυτή την εμπειρία στο νησί;

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να πω εδώ πως, από την αρχή με τον Λευτέρη, το μόνο πράγμα που δεν διαπραγματευόμασταν ήταν η ποιότητα και η ποικιλία των παραστάσεων που θα προσφέραμε στο κοινό. Και η αλήθεια είναι πως το κοινό της Χίου, από την πρώτη κιόλας χρονιά, έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό ακόμα και τις πιο «εναλλακτικές» παραστάσεις! Πλέον «γνωριζόμαστε» και περιμένουν κάποια «σταθερά» ραντεβού. Ξέρουν πως θα γίνει, για παράδειγμα, μια συναυλία κλασικής μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μια άλλη στον Κάμπο... Και όλες οι εκδηλώσεις έχουν πάντα 100% πληρότητα. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μόρφωση στο νησί, υπάρχουν τόσες ορχήστρες, παιδιά που σπουδάζουν μουσική... Πλέον έρχονται στις συναυλίες άνθρωποι που τους βλέπουμε κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μας, τις περιμένουν, είναι σαν να έχουμε κάποιο «ραντεβού». Μας λένε τη γνώμη τους, συγκρίνουν μόνοι τους αυτό που είδαν με παλαιότερες παραστάσεις. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς προσφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά στο φεστιβάλ. Έχει χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης πια. Ξέρουν πως θα δουν κάτι που αξίζει, γι' αυτό κι εμείς προσπαθήσαμε ακόμα και μέσα στην πανδημία να φέρουμε συναυλίες υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους καλλιτέχνες, παθαίνουν αυτό που παθαίνει όποιος έρχεται πρώτη φορά στο νησί: Τρελαίνονται με τις ομορφιές του! Έπειτα, επειδή εμείς κάθε φορά επιλέγουμε και διαφορετικούς χώρους, όπως το ανοιχτό θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας, βιώνουν κι εκείνοι μια εμπειρία μοναδική. Φανταστείτε έναν μουσικό από την Κεντρική Ευρώπη που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, βρίσκεται στη Χίο και παίζει σε ένα χώρο με θέα το Αιγαίο... Είναι γι' αυτούς κάτι μοναδικό. Δένονται με τον κόσμο, πολλοί από αυτούς κάνουν εργαστήρια, γνωρίζονται με τα παιδιά... Γι' αυτό βέβαια κι όλοι θέλουν να έρχονται ξανά και ξανά!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μουσικά εργαστήρια για παιδιά προσφύγων, ενώ το φεστιβάλ συνεργάζεται και με το διεθνές πρότζεκτ «The Walk». Πώς αντιλαμβάνεστε το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και, γενικότερα, πώς μπορεί να βοηθήσει ένα φεστιβάλ;

Από την πρώτη χρονιά οργανώνουμε σταθερά εργαστήρια για όλα τα παιδιά και για παιδιά πρόσφυγες. Επίσης, σε πολλές από τις παραστάσεις, συνήθως σε κάποια χορωδία ή σε μουσικοθεατρικά δρώμενα, συμμετέχουν παιδιά πρόσφυγες. Εφόσον, μάλιστα, είδαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχιστούν τα εργαστήρια αυτά και την υπόλοιπη χρονιά, καταφέραμε πλέον κι έχουμε οργανώσει σε μόνιμη βάση μαθήματα μουσικής για παιδιά προσφύγων. Στα μαθήματα αυτά έχουν ξεκινήσει από καιρό την προετοιμασία για το project «The Walk». Το προσφυγικό ζήτημα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται μεγάλη κατανόηση, αγάπη και υπομονή. Αυτό που μπορεί να κάνει ένα φεστιβάλ είναι να φέρει ομάδες ανθρώπων κοντά, να τους δώσεις ευκαιρίες και αφορμές να συνεργαστούν, να συμπράξουν, να επικοινωνήσουν. Αυτό κάνει η μουσική άλλωστε, χτίζει γέφυρες.

 

Φέτος είναι η πέμπτη χρονιά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου. Ποια τα σχέδιά σας για τα επόμενα χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο το φεστιβάλ μεγαλώνει και σε διάρκεια! Φέτος έχουμε περισσότερες εκδηλώσεις από ποτέ, εγκαινιάζουμε νέες διεθνείς συνεργασίες, ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Η ευχή μας είναι να βρίσκονται άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την προσπάθειά μας και μάς στηρίζουν οικονομικά για να συνεχίσουμε έτσι.

INFO

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

e V o l u t i o n

1-13 Αυγούστου 2021

Χίος & Οινούσσες

Περισσότερες πληροφορίες: www.chiosmusicfestival.gr