Το Μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσιάζει το MicroDances - Free Sunday
Το Μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσιάζει το MicroDances

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσιάζει το MicroDances

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τα MicroDances στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2021 σε τρία εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας. Μια πεντάωρη περιήγηση μέσω του χορού στον άξονα της Συγγρού, από το Μουσείο της Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη έως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ και έως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φαληρικό Δέλτα.  

 

Τα MicroDances πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος AnIdealCity, το οποίο στοχεύει στην έρευνα και εξερεύνηση των δυνατοτήτων του χορού ως δημόσιας τέχνης ριζωμένης στον αστικό ιστό των πόλεων της Αθήνας, του Ρέτζο Εμίλια και των Βρυξελλών. To πρόγραμμα AnIdealCity ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών ευρωπαϊκών οργανισμών του χορού, των Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto (Ρέτζο Εμίλια), Les Halles de Schaerbeek (Βρυξέλλες) και του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης CreativeEurope και στοχεύει στη στήριξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα του Μπαλέτου της ΕΛΣ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] προς την Εθνική Λυρική Σκηνή. 

 

Tα MicroDances είναι σύντομες παραστάσεις χορού, που διαρκούν από 6 έως 10 λεπτά, σχεδιασμένες για έναν έως τρεις χορευτές και για μικρό χώρο, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο και επιρροές, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορογραφικό τοπίο πλούσιο και ποικίλο. Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι δημιουργίες οκτώ Ελλήνων και δεκατριών ξένων χορογράφων θα αναπτυχθούν σε οργανική σχέση με επιλεγμένους μουσειακούς/πολιτιστικούς χώρους των τριών πόλεων, ενώ στη δεύτερη θα αναδιατυπωθούν για τον δημόσιο χώρο όπως αυτός διαφοροποιείται ανά πόλη και συνδιαλέγεται με τα σώματα και την ιστορία.  

 

Στις 9 και 10 Οκτωβρίου οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια πεντάωρη διαδρομή με 21 στάσεις ομαδοποιημένες εντός των τεσσάρων φορέων φιλοξενίας των έργων: στις αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πάρκινγκ, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, καθώς και στο φουαγέ, τα παρασκήνια της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και στις αίθουσες προβών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διαδρομή θα ξεκινά κάθε ημέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης στις 11.00, 12.00 και 13.00, θα συνεχίζεται στο ΕΜΣΤ και θα ολοκληρώνεται περίπου στις 16.00, 17.00 και 18.00 αντιστοίχως στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και της ΕΛΣ. Η μεταφορά των θεατών από τον ένα χώρο στον άλλο θα γίνει με minibusμισθωμένο από την ΕΛΣ. 

 

MicroDances / Athens 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AnIdealCity 

 

Αθήνα  9 και 10 Οκτωβρίου 2021 

Μουσείο Ακρόπολης | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) | Εθνική Λυρική Σκηνή  

 

Βρυξέλλες • 9-11 Δεκεμβρίου 2021 | Ρέτζο Εμίλια • Ιούλιος 2022