Γιώργος Χατζηπαύλου: «Δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό τάιμινγκ» - Free Sunday
Γιώργος Χατζηπαύλου: «Δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό τάιμινγκ»

Γιώργος Χατζηπαύλου: «Δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό τάιμινγκ»

Αφού περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Γιώργος Χατζηπαύλου επιστρέφει στο καλλιτεχνικό του «σπίτι», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για θριαμβευτικό φινάλε! Δώδεκα τελευταίες παραστάσεις για το «Τάιμινγκ», τη sold out stand-up comedy παράστασή του.

 «Τάιμινγκ», ο τελευταίος κύκλος παραστάσεων. Πώς καταλαβαίνετε ότι έφτασε η ώρα να κλείσει ο κύκλος;

Ως προς το πρακτικό μέρος, τελειώνει όταν έχω παίξει σε όλες τις πόλεις τον αριθμό παραστάσεων όπου βάσει προγραμματισμού μπορώ να παίξω. Ως προς το περιεχόμενο, όταν έχω ήδη συγκεντρώσει αρκετό νέο υλικό που είναι σε επίπεδο που μπορώ να δοκιμάσω σε παραστάσεις work in progress. Συνήθως αυτά τα δύο συμπίπτουν χρονικά, οπότε, πάνω κάτω, ο κύκλος ζωής μιας παράστασης είναι τρία χρόνια.

 

Και τι αισθάνεστε όταν παίζετε μια παράσταση για τελευταία φορά; Για παράδειγμα, θυμάστε την τελευταία φορά του «Σχεδόν Σαράντα»;

Έχω πάντα ανάμεικτα συναισθήματα. Ολοκληρώνεται κάτι σε μία καλή στιγμή και σε ωραία ατμόσφαιρα, αλλά ουσιαστικά πας ξανά στο μηδέν ώστε να φτιάξεις από την αρχή μία νέα παράσταση. Οπότε είμαι παρών εκεί, αλλά σκέφτομαι και το μετά. Όλα όσα πρέπει να γίνουν, τον χρόνο που θα χρειαστεί και φυσικά να είναι όλα λειτουργικά και αστεία και συνήθως μού φαίνεται βουνό όλο αυτό. Στην τελευταία παράσταση του «Σχεδόν σαράντα», όλα αυτά ήταν επί εκατό διότι, πέραν από όλα τα υπόλοιπα, βιντεοσκοπούσαμε επιπλέον, οπότε έπρεπε όλα να είναι στην εντέλεια.

Πώς περνάτε συνήθως το μεσοδιάστημα, από την παλιά στην καινούρια solo παράστασή σας; Είναι μια περίοδος αποστασιοποίησης και ξεκούρασης ή δημιουργικού οίστρου;

Γενικά το γράψιμο και η δουλειά πάνω σε κείμενα είναι διαρκείς και μόνιμες διαδικασίες. Το ίδιο και η οργάνωση ή η επεξεργασία ιδεών που θα γίνουν το concept μιας επόμενης παράστασης. Οπότε δεν υπάρχει καθαρή αρχή ή τέλος. Απλώς, όταν έρχεται η ώρα να δοκιμάσω το υλικό σε κόσμο και να οργανώσω σταδιακά τη δομή της παράστασης, ασχολούμαι 100% με αυτό και σπάνια κάνω κάτι άλλο παράλληλα.

Θέλετε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες κάτι που σας κέντρισε το ενδιαφέρον μέσα στο lockdown και το έχετε εντάξει στην παράστασή σας;

Ήταν αρκετά αυτά ώστε να προκύψει ένα κείμενο περίπου 10 λεπτών που έχει μπει στην αρχή της παράστασης, αλλά, αν πρέπει να επισημάνω ένα, ήταν οι άνθρωποι που οδηγούσαν μηχανάκι χωρίς κράνος αλλά φορούσαν μάσκα.

Πώς ήταν η επαφή με τόσο κόσμο έπειτα από πολύ καιρό; Και ποια η διάδραση με το κοινό το καλοκαίρι, έπειτα από τόσους μήνες;

Γενικά δεν ένιωσα ότι κάτι άλλαξε. Ήταν σαν να συνέχιζαν όλα από εκεί που έμειναν. Η διάθεση ήταν όπως πάντα, κι αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο. Νομίζω ότι αυτά που μας κάνουν να περνάμε καλά απλώς τα αφήνουμε να συμβούν χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσουμε κάτι.

 

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα;

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τον χρόνο και την κατανομή του. Θυμήθηκα πως κάποια πράγματα γίνονται πιο ουσιαστικά και πιο σωστά, μόνο όταν δεν είσαι πιεσμένος από κάτι άλλο, κι αυτό δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις, σε κανονικές συνθήκες, είναι δύσκολο, εκτός αν προσπαθήσεις αρκετά ή θέσεις προτεραιότητες.

 

Ο στόχος είναι κάθε φορά ο ίδιος. Να αποδώσετε το ίδιο καλά με τις προηγούμενες φορές. Τι ρόλο παίζει το κοινό σ’ αυτή την εξίσωση;

Το κοινό είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην κωμωδία. Χωρίς γέλιο δεν είναι κωμωδία και γέλιο χωρίς κοινό δεν υπάρχει. Άρα, θα έλεγα ότι ο στόχος είναι να συντονιστείς κάθε φορά με το κοινό. Η κωμωδία σου, δηλαδή, να γίνει ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αγνώστους, ώστε να προκαλέσεις το μάξιμουμ της διάθεσής τους, που στην κωμωδία μεταφράζεται σε γέλιο.

 

Είναι περισσότερο θέμα τύχης ή οργάνωσης και αφοσίωσης το σωστό τάιμινγκ;

Και τα δύο, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει μόνο ένα σωστό τάιμινγκ. Στην παράσταση, η έννοια αυτή είναι πιο κοντά στον «συγχρονισμό» και όχι στη σύμπτωση. Η κεντρική ιδέα είναι ότι έχουμε όλοι ζήσει πολλές σημαντικές στιγμές που μας έχουν επηρεάσει και είτε συγχρονιζόμαστε μαζί τους είτε όχι αυτές υπάρχουν. Άρα είναι μάταιο να τις επιδιώκεις, γιατί θα έρθουν όπως και να έχει. Σημασία έχει να δεις πώς σε επηρέασαν κι εκεί ακριβώς υπάρχει πολλή κωμωδία. Όπως και στις απλές καθημερινές στιγμές που πλαισιώνουν αυτά τα σημαντικά γεγονότα.

 

Υπάρχει κάποια συνήθεια/ενασχόληση που επιστρατεύετε και βοηθά όταν δεν έχετε έμπνευση;

Επειδή πάντα, παράλληλα με τις παραστάσεις, δουλεύω διαρκώς πάνω σε κείμενα κι έχω αρκετές σημειώσεις για να ξεκινήσω κάτι, είναι σπάνιο να βασιστώ στην έμπνευση. Η έμπνευση είναι πολύ μικρό κομμάτι στη διαδικασία κι εμφανίζεται συνήθως όταν έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω πάνω σε μια ιδέα.

 

Πότε να περιμένουμε την καινούργια σας παράσταση και μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι γι’ αυτήν;

Μέσα στους επόμενους μήνες, όμως θα ξεκινήσω τις παραστάσεις δοκιμών και στα τέλη του επόμενου χρόνου θα είναι έτοιμη. Έχω την κεντρική ιδέα, αλλά είναι ακόμα in progress για να μπορώ να πω κάτι.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Γιώργος Χατζηπαύλου- «Τάιμινγκ»


Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αίθουσα: Θέατρο), Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418550, www.mcf.gr

Πότε: Από Σάββατο 23 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή έως 28 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: Κάθε Σάββατο στις 22:00 και κάθε Κυριακή στις 21:15.

Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 10 € (προπώληση), 10 € (μειωμένο)
Προπώληση:

  • Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή.
  • Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).
  • Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας:
  • στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567.

Παραγωγή/Οργάνωση: Αλέξανδρος Ζώης
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We WillΜάθετε πρώτοι όλα όσα ετοιμάζει ο Γιώργος Χατζηπαύλου κάνοντας τακτικά κλικ στο www.xatzi.gr. Παρακολουθήστε παλαιότερες δουλειές του Γιώργου αλλά comedy projects στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω,
εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ 1
σχετικού, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό
έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ. 1 σχετικού συνδυαστικά προς:
[γ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας
προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β].

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή
(εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή
νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR. 

Εναλλακτικά, αλλοδαπός που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.