Γιάννης Σκουρλέτης: «Τα ρομαντικά έργα νιώθω σαν να είναι το καταφύγιό μου» - Free Sunday
Γιάννης Σκουρλέτης: «Τα ρομαντικά έργα νιώθω σαν να είναι το καταφύγιό μου»

Γιάννης Σκουρλέτης: «Τα ρομαντικά έργα νιώθω σαν να είναι το καταφύγιό μου»

Η ομάδα bijoux de kant επιστρέφει με ένα φθινόπωρο στην καρδιά της άνοιξης. Επιστρέφει με μια παράσταση για το άρρητο, γι’ αυτό που διακατέχεται από τη σπαρακτική σιωπή της επιθυμίας για επικοινωνία, παρουσιάζοντας για λίγες μόνο παραστάσεις το «Φθινόπωρο», ένα έργο βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιάννη Σκουρλέτη, που μας εξηγεί γιατί το έργο είναι σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία και τι εξυπηρετεί η παρουσία της drag βαρύτονου Νίνας Νάη στην παράσταση.

Στην Ντέπυ Κουρέλλου

 

Το «Φθινόπωρο» του Κωσταντίνου Χατζόπουλου εκδόθηκε το 1917. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη θεατρική του μεταφορά;

Το «Φθινόπωρο» είναι ένα έργο-σταθμός για τη λογοτεχνική παραγωγή μας. Αυτό που με έκανε, βέβαια, να ασχοληθώ είναι η ιδιαίτερη αγάπη που έχω για το ίδιο το κείμενο αλλά και για τον ρομαντισμό. Δεν πρόκειται ακριβώς για θεατρική μεταφορά με τη στενή έννοια. Ο λόγος του Χατζόπουλου είναι στα χέρια μας το βασικό «σκηνικό υλικό». Τα ρομαντικά έργα νιώθω σαν να είναι το καταφύγιό μου.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το περιβάλλον της παράστασης; Είναι το ίδιο κλειστό επαρχιακό περιβάλλον του 19ου αι., με τον συντηρητισμό που περιγράφεται στο μυθιστόρημα;

Υπάρχει ένα σπίτι στο οποίο κατοικούν τέσσερα πλάσματα. Ο Στέφανος (Θεοχάρης Ιωαννίδης) και η φθισική Μαρίκα (Ελεάνα Στραβοδήμου) που βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος της. Μαζί τους, στα όρια μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας, είναι η μικρή αδελφή του Στέφανου, η Ευανθία (Φλομαρία Παπαδάκη) και η drag βαρύτονος Νίνα Νάη, που είναι δική μας προσθήκη. Δεν υπάρχει συντηρητισμός με την καθημερινή έννοια. Ωστόσο, οι χαρακτήρες είναι βαθιά συντηρητικοί ως προς την ορμή τους για ζωή. Μιλούν συνεχώς για το παρελθόν, για το πώς θα ήθελαν να νιώσουν, αλλά, τελικά, δεν καταφέρνουν να νιώσουν και να ζήσουν όπως θα ήθελαν ή όπως το φαντάζονται. Ζουν βυθισμένοι σε ένα χάος αναπολήσεων, άρρητων αλλά δυνατών και παράφορων επιθυμιών που δεν οδηγούν σε πράξεις.

Αν είχατε την επιλογή να ζήσετε σε μια διαφορετική εποχή –αλλά πάντα στην Ελλάδα–, θα διαλέγατε εκείνη του 19ου αιώνα;

Δεν νομίζω να μπορούσα να διαλέξω άλλη εποχή από τη ρομαντική Αθήνα. Νομίζω το δείχνουν και οι καθ’ αυτό επιλογές μου, αλλά ακόμα και η αισθητική της ομάδας. Ίσως θα ήθελα να περνάω και λίγο χρόνο στο Παρίσι του 19ου. Ποιος δεν θα ήθελε νομίζω…

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή της Νίνας Νάη στην παράσταση.

Ο Γιώργος Ιατρού με την περσόνα του Νίνα Νάη κάνει κάτι μοναδικό. Ίσως είναι και ο μόνος performer που κάνει drag show και τραγουδά το λυρικό ρεπερτόριο. Όταν είδα για πρώτη φορά τη δουλειά του, ήταν την περίοδο που δουλεύαμε με την ομάδα πάνω στο έργο και αμέσως αισθάνθηκα μια σύνδεση. Τότε αναζητούσα έναν χαρακτήρα για να συμπληρώσει τη σκηνική δραματουργία, ένα πρόσωπο που θα φέρει όλο το άρρητο, το ανοίκειο, το κρυμμένο αλλόκοτο των χαρακτήρων και κυρίως του Στέφανου. Η Νίνα Νάη στην παράσταση, εκτός από την επιβλητική παρουσία και όλα τα νοήματα που ακτινοβολεί ως drag περσόνα μέσα στο δραματικό περιβάλλον, τραγουδά για τον ερωτικό πόνο με τραγούδια των Wagner, Strauss, Bizet… Είναι μια λαμπερή φιγούρα από τον κόσμο της προσωπικής ερημιάς και της μελαγχολίας του καθενός μας.

Η ομάδα bijoux de kant στηρίζει σταθερά την πρωτότυπη ελληνική δραματουργία. Θεωρείτε ότι δεν εκπροσωπείται δυναμικά στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή; Πως έχει ανάγκη κάποιας προστασίας, προβολής;

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την ελληνική δραματουργία έχει ανέβει αισθητά, και αυτό είναι πολύ θετικό. Δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη κάποιας προστασίας ή προβολής η ελληνική δραματουργία συγκεκριμένα. Αυτό που έχει ανάγκη προστασίας και προβολής είναι το ίδιο το θέατρο σαν πρακτική ψυχαγωγίας. Κατά την περίοδο της πανδημίας, τα ψηφιακά μέσα και κυρίως η τηλεόραση είχαν την τιμητική τους και είναι λογικό και αναμενόμενο. Ευτυχώς, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και ένα μέρος του κοινού παρέμεινε δυναμικά και στήριξε το θέατρο στο άνοιγμα των θεατρικών σκηνών.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Ετοιμάζουμε τη νέα μας παράσταση «Το Μαύρο Ταξίδι», που εντάσσεται στο πρόγραμμα 2022 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και φέτος έχει θέμα «Επέτειος Μνήμης - 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», και θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο Αιγείρας.

INFO

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Συντελεστές
Κείμενο: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Παίζουν οι:
Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Φλομαρία Παπαδάκη και η drag βαρύτονος Νίνα Νάη

«Faust», Καλαμιώτου 11, Αθήνα

Από 13 Μαΐου 2022 έως 5 Ιουνίου 2022

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:30

Κυριακή 20:00

Εισιτήρια:

Πέμπτη: Γενική είσοδος 12 ευρώ

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ