Αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή από το Ίδρυμα Λασκαρίδη - Free Sunday
Αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή από το Ίδρυμα Λασκαρίδη

Αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή από το Ίδρυμα Λασκαρίδη

γ

1922-2022

 

ΣΜΥΡΝΗ... Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων

Θεατρική ανάγνωση

 

Σάββατο 28 Μαϊου

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

7μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Πρόκειται για την παρουσίαση κάποιων κειμένων, παλαιών ημερολογίων του Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γεράσιμου Γεννατά, ο οποίος διοίκησε την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος, από το 1919, στη Μικρασιατική Εκστρατεία κατά την οποία έχασε, πεσόντα σε μάχη, τον αδελφό του ΦώτηΓεννατά, στις 8 Ιουλίου του 1921.

Στην πόλη της Σμύρνης, στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, στο πατρικό της σπίτι γνώρισε και ερωτεύτηκε  τη Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου, που έγινε γυναίκα του και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Ένα εξ αυτών ονόμασαν Φώτη, προς τιμήν του φονευθέντος αδελφού. Η ζωή κύλησε στην Αθήνα με φυλακίσεις, νέους πολέμους, εμφύλιους και εξορίες. Στις 28 Μαΐου του 1948σκοτώθηκε και ο δεύτερος Φώτης Γεννατάς, ο γιός τους, στα βουνά των Αγράφων.

Σ’ αυτή την οικογένεια ποτέ δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε τα Φώτα σαν τους άλλους ανθρώπους. 

Η θεατρική ανάγνωση θα γίνει συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια που δηλώνουν τις εποχές και τους τόπους, με παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής.

Αφηγούνται και τραγουδούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μενέλαος Κυπαρίσσης

Σύνθεση κειμένων Μάνια Παπαδημητρίου

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Δυο πατρίδες. Από τα σμυρναίικα στα ρεμπέτικα, με τον Λάμπρο Λιάβα, Εθνομουσικολόγο, Καθηγητή Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τον Χρίστο Τσιαμούλη, Μουσικοσυνθέτη, Δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής.

Μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντες, βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα και ο Χρίστος Τσιαμούλης στο τραγούδι και στο ούτι.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη - κτήριο 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου