Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος - Free Sunday
Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος

Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας το προνόμιο και την τιμή να φιλοξενεί στα όριά του την Ακαδημία Πλάτωνος, αυτό το καλοκαίρι, από τις 30 Μαΐου έως και τις 31 Ιουλίου, διοργανώνει το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων «Φιλοσοφία στην Ακαδημία Πλάτωνος». Στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος είναι να προβάλει τη σημασία της, να διαδώσει το πνεύμα που τη χαρακτήριζε, να αναδείξει το έργο που παρήγαγε η Ακαδημία, αλλά και να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης για τους Αθηναίους και όλους τους επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένους.

Η μεγάλη αυτή γιορτή της φιλοσοφίας θα «ανοίξει» με τον Παύλο Καλλιγά, πρώην Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών και συνεπιμελητή του βιβλίου Plato’s Academy (Cambridge University Press, 2020), και την ομιλία του στις 30 Μαΐου με θέμα «Μύθοι και πραγματικότητα για την Ακαδημία Πλάτωνος». Θα ακολουθήσει στις 3 και 4 Ιουνίου το διήμερο διεθνές συνέδριο «Η ιστοριογραφία της φιλοσοφίας», όπου θα τεθούν ερωτήματα γύρω από το πώς βλέπουμε το παρελθόν, πώς γράφεται η ιστορία της φιλοσοφίας, τι ιδιαιτερότητες έχει και τι συνέπειες. Το συνέδριο θα εστιάσει στην πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του λαμπρού μελετητή της αρχαιότητας Michael Frede (The Historiography of Philosophy, Oxford University Press, 2022), καθηγητή στο Berkeley, το Princeton, την Οξφόρδη και την Αθήνα, ο οποίος αγάπησε τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη Ελλάδα, και ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Ο Michael Frede υποστήριζε ότι οι Έλληνες «έχουν μια ειδική ευθύνη να καλλιεργούν την αρχαία φιλοσοφία. Το να κληρονομείς κάτι δεν είναι από μόνο του αρκετό γιατί, όπως με τις περιουσίες, αν δεν ασχοληθείς μπορεί εύκολα να τις χάσεις.» Στον ήδη αγαπημένο χώρο της Ατράκτου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα βρίσκεται τόσο η συντονίστρια, Κατερίνα Ιεροδιακόνου (καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας στα ΕΚΠΑ & Πανεπιστήμιο Γενεύης), όσο και 25 μαθητές και συνάδελφοι του Frede, καθηγητές και ερευνητές σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Τις καθημερινές, από τις 8 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου, στον μοναδικό χώρο του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα λάβουν χώρα 3 σειρές διαλέξεων που εστιάζουν στις θεματικές «Πλατωνικοί Διάλογοι», «Αρχαία Επιστήμη», «Δημόσια Φιλοσοφία», συμπεριλαμβανομένων των 2 στρογγυλών τραπεζών «Συζητώντας για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Προκλήσεις και Προοπτικές», με τους Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Γιώργο Καραμανώλη, Σπύρο Ράγκο, Βούλα Τσούνα, και «Συζητώντας για την Αρχαία Ελληνική Επιστήμη: Προκλήσεις και Προοπτικές», με τους Γιάννη Χριστιανίδη, Μιχάλη Σιάλαρο, Πέτρο Μπούρα-Βαλλιανάτο, Ευθύμιο Νικολαΐδη, Σταματίνα Μαστοράκου, Γιούλη Κορομπίλη. Πιο αναλυτικά, σχετικά με την πρώτη σειρά διαλέξεων, ο Βασίλης Κάλφας θα μιλήσει για έναν από τους πιο γνωστούς και ελκυστικούς διαλόγους του Πλάτωνα, τον Φαίδρο, που πραγματεύεται τον έρωτα, τη ρητορική και τη σχετική αξία του γραπτού έναντι του προφορικού λόγου. Η ομιλία του Πάνου Δήμα αφορά κεντρικά στοιχεία του πλατωνικού διαλόγου Μένων και, τέλος, η Χλόη Μπάλλα θα μιλήσει για τον Φαίδωνα, έναν διάλογο σπάνιας δραματικής και λογοτεχνικής αξίας που συζητάει, μεταξύ άλλων, την αθανασία της ψυχής. Η σειρά διαλέξεων «Αρχαία Επιστήμη» θέτει τέσσερα βασικά ερωτήματα: Ποιον ρόλο διαδραμάτισε η Πλατωνική Ακαδημία στην ανάπτυξη του επιστημονικού λόγου; Ποιες είναι οι διαθέσιμες ιστορικές πηγές για τη μελέτη της αρχαίας επιστήμης; Πώς άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο οι ιστορικοί διαβάζουν και ερμηνεύουν αυτές τις πηγές; Τι είδους προκλήσεις αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιστορίας της αρχαίας επιστήμης σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές του για το μέλλον; Τέλος, καθώς σήμερα η φιλοσοφία επιχειρεί να ξανασυνδεθεί με την πόλη και τα δημόσια πράγματα, στην τρίτη σειρά διαλέξεων για τη δημόσια φιλοσοφία, με τον Περικλή Βαλλιάνο θα αναρωτηθούμε «Μπορεί ο δήμος να φιλοσοφήσει;», με τον Αντώνη Χατζημωϋσή θα μας απασχολήσει «Η λογική των συναισθημάτων», με τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου θα εστιάσουμε στο θέμα «Φιλοσοφία και Πόλεμος» και με τους Στέλιο Βιρβιδάκη και Βάσω Κιντή θα μιλήσουμε για το θέμα «Η φιλοσοφία στην εποχή της πανδημίας».

Από ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη φιλοσοφία, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και «Οι μικροί φιλόσοφοι στην Ακαδημία», μία δράση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Άτρακτο, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και των θετικών προτύπων, και θα «βάλει στο παιχνίδι» παιδιά και εφήβους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο – την ευθύνη θα έχει ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με τις ώρες του προγράμματος να μοιράζονται στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και την Άτρακτο, τα παιδιά θα κάνουν μια πρώτη «βουτιά» στη φιλοσοφία μέσα από τα «Γίνε σούπερ ήρωας για μία ώρα!» και «Γίνε αόρατος για μία ώρα!», ενώ οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το συναρπαστικό πρόγραμμα «Matrix και Φιλοσοφία: Δεσμώτες στο Σπήλαιο του Πλάτωνα»!

Ο Δήμος Αθηναίων μας καλεί να επιστρέψουμε στην Ακαδημία Πλάτωνος, σε έναν από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς θεσμούς της αρχαιότητας με ανυπολόγιστη επίδραση στον πολιτισμό, και να ανακαλύψουμε τόσο τον αρχαιολογικό χώρο όσο και τη γειτονιά ξανά, να τα προσεγγίσουμε με μια πιο φρέσκια και σύγχρονη ματιά, όπως και τη φιλοσοφία! Η είσοδος για όλες τις δράσεις είναι δωρεάν, με εξαίρεση τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να καταβάλλουν ένα συμβολικό αντίτιμο.

Αυτό το καλοκαίρι, η φιλοσοφία και ο πολιτισμός επιστρέφουν στην πόλη, εκεί που ανήκουν!

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Αναλυτικές πληροφορίες:
www.athens-technopolis.gr

* Οι δράσεις εντάσσονται στο Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, το 3ετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον κλάδο του Πολιτισμού.

** Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί.

*** Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μόνο στην αγγλική γλώσσα.

 

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας – εξαιρείται το πρόγραμμα Φιλοσοφία για Παιδιά.

Φιλοσοφία για Παιδιά | Εισιτήρια

Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο: 3 ευρώ ανά παιδί

Προπώληση εισιτηρίων αποκλειστικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Παύλος Καλλιγάς, Βασίλης Κάλφας, Βάσω Κιντή, Βούλα Τσούνα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

30.5 | Παύλος Καλλιγάς: «Μύθοι και πραγματικότητα για την Ακαδημία Πλάτωνος»

Β. ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

03.06 & 04.06 | The Historiography of Philosophy

με την ευκαιρία της έκδοσης του ομώνυμου βιβλίου του Michael Frede | Οργάνωση: Κατερίνα Ιεροδιακόνου

The conference will be held in English.

Γ. σειρές διαλέξεων

> Πλατωνικοί Διάλογοι
Ώρα: 19.00

 

14.06 | Στρογγυλή τράπεζα: Συζητώντας για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Γιώργος Καραμανώλης, Σπύρος Ράγκος, Βούλα Τσούνα

27.06 | Βασίλης Κάλφας, Φαίδρος

11.07 | Πάνος Δήμας, Μένων

25.07 | Χλόη Μπάλα, Φαίδων

> Αρχαία Επιστήμη
Ώρα: 19.00

 

08.06 | Γιάννης Χριστιανίδης: Οι Πηγές της Αρχαίας Επιστήμης και η Μελέτη τους
22.06 | Βασίλης Καρασμάνης: Η Επιστήμη στην Πλατωνική Ακαδημία
06.07
| Μιχάλης Σιάλαρος: Η Αρχαία Ελληνική Επιστήμη ως Πεδίο Διαμάχης
20.07
| Στρογγυλή Τράπεζα: Συζητώντας για την Αρχαία Επιστήμη: Προκλήσεις και Προοπτικές | Γιάννης Χριστιανίδης, Μιχάλης Σιάλαρος, Πέτρος Μπούρας- Βαλλιανάτος, Ευθύμιος Νικολαΐδης, Σταματίνα Μαστοράκου, Γιούλη Κορομπίλη

> Δημόσια Φιλοσοφία
Ώρα: 19.00

17.06 | Περικλής Βαλλιάνος: Μπορεί ο δήμος να φιλοσοφήσει;
01.07 | Αντώνης Χατζημωϋσής: Η λογική των συναισθημάτων
15.07 | Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Φιλοσοφία και Πόλεμος
29.07 | Στέλιος Βιρβιδάκης, Βάσω Κιντή: Η φιλοσοφία την εποχή της πανδημίας

Δ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Επιστημονική Υπεύθυνη: Χλόη Μπάλλα, αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπεύθυνη προγράμματος: Άννα Ντιντή, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Παν/μιο Κρήτης,

Διδάσκοντες: Στέλιος Γκαδρής, Μαρία Κασμιρλή, Άννα Ντιντή, Καλλιόπη Παπαμανώλη

Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης, Κέντρο Ερευνών και Μελετών Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ημερομηνίες
25.06 & 26.06, 03.07, 09 & 10.07, 16 & 17.07, 23 & 24.07, 30 &31.07

Ώρες
09.00 – 11.00 | Γίνε σούπερ ήρωας για μία ώρα!
*για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών
11.30 – 13.30 | Γίνε αόρατος για μία ώρα!
*για παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών
17.00 – 19.00
| Matrix και Φιλοσοφία: Δεσμώτες στο Σπήλαιο του Πλάτωνα *για εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών


*Μέγιστος αριθμός συμμετοχών σε κάθε εργαστήριο 15 άτομα.

**Εισιτήρια αποκλειστικά από το viva.gr | Κόστος: 3 ευρώ ανά παιδί

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι:

Περικλής Βαλλιάνος, Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

Πάνος Δήμας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Όσλο.

Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Γενεύης

Παύλος Καλλιγάς, Διευθυντής Κέντρου Δελφών, τ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Βασίλης Κάλφας, Ομ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ

Γιώργος Καραμανώλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Βιέννης

Βασίλης Καρασμάνης, Ομ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ΕΜΠ

Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Γιούλη Κορομπίλη, Marie Curie Postdoctoral Fellow, Department of Philosophy and Religious Studies, Utrecht University

Σταματίνα Μαστοράκου, Μεταδιδάκτορας, Max Planck Institute for the History of Science, Βερολίνο

Χλόη Μπάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέτρος Μπούρας - Βαλλιανάτος,  Αναπληρωτής Καθηγητής Μεσαιωνικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Ευθύμιος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ερευνών, Ιστορικός της Επιστήμης Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, ΕΚΠΑ

Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Μιχάλης Σιάλαρος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στην Αρχαιότητα, ΕΚΠΑ

Βούλα Τσούνα, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Barbara

Αντώνης Χατζημωϋσής, Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γιάννης Χριστιανίδης, Καθηγητής Ιστορίας των Μαθηματικών, ΕΚΠΑ