Εικαστική Έκθεση «Σινεφίλ» στην Gallery Art Prisma - Free Sunday
Εικαστική Έκθεση «Σινεφίλ» στην Gallery Art Prisma

Εικαστική Έκθεση «Σινεφίλ» στην Gallery Art Prisma

«Οι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μια δική τους ζωή, που πηγάζει από την ψυχή του καλλιτέχνη», Vincent Van Gogh.

23 εικαστικοί στην Gallery Art Prisma ερωτοτροπούν με το σινεμά. Συλλαμβάνουν μνήμες, κυοφορούν κινηματογραφικές στιγμές, γεννούν ζωγραφικές αποτυπώσεις. Αδάμαστο πτυχωμένο φως, από το άσπρο, στις διάφορες βαθμίδες της έμπνευσης, από τη γνώση της άγνοιας, στη γνώση του αιώνιου.

Εδώ είναι ο χώρος που βαδίζει η τέχνη, από ανακάλυψη σε ανακάλυψη, από σύνθεση σε σύνθεση, μέσω αδιόρατων ψιθύρων. Ο ηθοποιός εκμυστηρεύεται στο χρώμα την αλήθεια και το πρόσωπό του αρχίζει να αλλάζει, αποκτώντας τη λάμψη μιας νέας δόξας.

Ηθοποιοί που ζωγραφίζονται, ζωγράφοι που εμπνεόμενοι ανακαλούν μνήμες ταινιών, ανασυστήνοντας το παρελθόν σε νέους διαλόγους. Οι τέχνες μεταξύ τους κρυφομιλούν, ανταλλάζουν στιγμές, δανείζουν ρούχα και χρωστήρες η μία στην άλλη, αποτυπώνοντας εαυτούς, θεραπεύοντας όποια πιθανή απώλεια της ανάμνησής τους.

Η ζωγραφική και ο κινηματογράφος είναι πολύ κοντά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Άλλωστε, η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία και η μουσική συνυπάρχουν με τον κινηματογράφο.

Η τέχνη ως γνωστόν μιμείται τη ζωή και πολλές φορές οι τέχνες μεταξύ τους μιμούνται η μία την άλλη, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό ότι πολλοί σκηνοθέτες έχουν εμπνευστεί από διάσημα έργα τέχνης και έχουν βάλει μια εικαστική πινελιά στις ταινίες τους, αλλά επίσης και σημαντικοί ζωγράφοι έχουν δημιουργήσει σημαντικά έργα τέχνης με αφετηρία το σινεμά. Andy Warhol, Marlene Dumas. Το έργο του Leonardo Da Vinci «Ο Μυστικός Δείπνος» (1495-1498) διαφαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία «Viridiana» (1961) του –ίσως πιο διάσημου σκηνοθέτη όλων των εποχών– Luis Buñuel, ενώ κινηματογραφικές αναφορές γίνονται και σε έργα του Van Gogh, ξεκινώντας με το διάσημο «A Clockwork Orange» του Stanley Kubrick (1971) καθώς και την αναφορά στο έργο «The Prisoners’ Round» (1890).

O Αϊζενστάιν αγαπούσε τον El Greco, o Kurosava τον Van Gogh, o Gilles Bourdos τον Renoir, o Julian Schnabel τον Jean Michel Basquiat.

O Antonioni προτιμούσε από την αφήγηση μιας ταινίας τον όρο, ζωγραφίζοντας μια ταινία, όχι με λέξεις, αλλά με χρώματα προσεκτικά σχεδιασμένα καρέ καρέ.

Τέλος, ο Jean Cocteau, ο Fritz Lang, ο John Huston, ο Alfred Hitchcock, ήταν καλλιτέχνες πριν γίνουν σκηνοθέτες.

Εν κατακλείδι, ο Αυστριακός καλλιτέχνης Hugo Von Hofmannsthal δηλώνει εύστοχα πως « η ζωγραφική μετατρέπει τον χώρο σε χρόνο».

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 09 Δεκεμβρίου 2022-16 Ιανουαρίου 2023

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΛΙΛΑ ΠΑΠΟΥΛΑ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΕΖΕΝΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΒΕΒΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΔΑΒΙΛΑ, ΦΙΛΛΙΠΟΣ ΚΟΥΤΡΙΚΑΣ, ΒΑΣΩ ΠΟΥΡΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΦΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΑΤΣΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΜΑΡΟΥΔΑ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΑΛΛΗ ΚΑΣΤΩΡΗ, ΠΕΝΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΒΛΑΧΑΚΗ, BAΣΩ ΠΟΥΡΙΔΟΥ.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΝΑΤΑΣΑ ΘΩΜΑΚΟΥ

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 187, Πειραιάς

Τηλ: 2104296790

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη και Παρασκευή 10.30-15.00 και 17.30-21.00, Τετάρτη, Σάββατο 10.30-15.00

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ 16/12 ΕΩΣ 31/12/2022

Τρ.-Πέμ.-Παρ. 11.00-18.00

Τετ.- Σάβ. 11.00-18.00

Από 3/1 έως 16/1/2023 επανέρχεται το αρχικό ωράριο.

 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.galleryartprisma.gr

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE SUNDAY