«I Am Human»: Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα στη Μουσική Βιβλιοθήκη - Free Sunday
«I Am Human»: Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα στη Μουσική Βιβλιοθήκη

«I Am Human»: Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα (CE), εμπνευσμένη από το καλειδοσκόπιο των επίκαιρων γεγονότων ανά τον κόσμο, παρουσιάζει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα μέσω της EU-Agenda European Spring με επίκεντρο τον άνθρωπο

Νέες αντιλήψεις, νέα ήθη, νέες τεχνολογίες και πλέον ένας νέος κόσμος διαμορφώνουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Με την πρόοδο της επιστήμης και την εξέλιξη της τεχνολογίας ο άνθρωπος έχει κατανοήσει ασύλληπτες μέχρι πρότινος έννοιες, σημειώνοντας μεγάλα και αξιοθαύμαστα επιτεύγματα. Οι πανίσχυροι μηχανισμοί της σύγχρονης κοινωνίας επικεντρώνονται όμως κυρίως στον ευδαιμονισμό, στον υλισμό, στην αμφισβήτηση των αρχών, στο γκρέμισμα ουσιαστικών προτύπων ήθους, καλλιεργώντας το Εγώ και την αυτοθέωση.

Σήμερα προτείνονται η εφημερότητα, η μηχανοποίηση και η αποξένωση του ανθρώπου από τον συνάνθρωπο, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το πνεύμα του και να ναρκώνεται η ψυχή του. Υπάρχει μια μυωπική, υλιστική, οικονομοτεχνική, αν όχι ισοπεδωτική αντιμετώπιση στην επίλυση ουσιαστικών κοινωνικο-γεωπολιτικών προβλημάτων, ενώ η καλλιέργεια σοφίας, η εμβάθυνση πολιτισμού, η απόκτηση συλλογικού αλληλέγγυου φρονήματος δεν αποτελούν πλέον τους σύγχρονους κύριους ανθρωποκεντρικούς στόχους.

Πολλά πρέπει να αλλάξουν! Η υπέρβαση των ορίων και οι μεγάλες ανατροπές (status quo) μπορούν να επιτευχθούν με καταιγισμό πνευματικού πολιτισμού. Η ιστορία, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι προηγήθηκε η πνευματική και καλλιτεχνική αφύπνιση οποιασδήποτε πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης.

Ο πολιτισμός προσδίδει στην ύπαρξη βάθος και ποιότητα, δίνει πνοή στο ουσιώδες, ρίχνει φως στο σημαντικό που παραμελήθηκε, ενώ συνάμα πλαταίνει την ανθρώπινη ύπαρξη ως μέσο υπέρβασης (Mαρία Mακράκη, καλλιτεχνική διευθύντρια).

«Ευρωπαϊκή Άνοιξη»

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΝΕΑ ΜΕΣΑ

Σάββατο 22 Απριλίου 2023, στις 7 μ.μ.

Έργα των Ευανθία Ρεμπούτσικα «Σταθμός, Μέσα από Εσένα», Σταύρος Λάντσιας «Το ποτάμι του χρόνου, το πρελούδιο της επιστροφής, το βαλς των ματιών», Peter Tschaikowsky «Serenade for Strings C-Dur op. 48».

Performance: Dimitris Stamatelopoulos, Antonius Bacak, Maarten Krielen, Elle Eisner.

Film: Antonius Bacak & Elle Eisner.

CAMERATA EUROPÆA ATHENS | Σταύρος Λάντσιας, πιάνο | Δημήτρης Χουντής, σαξόφωνο | Μαρία Μακράκη, μουσική διεύθυνση

Είσοδος 20 € | Μειωμένη είσοδος 15/10 €

Kρατήσεις εισιτηρίων εδώ https://www.ticketservices.gr/event/camerata-europaea-i-am-human/.

Εισιτήρια στο megaron.gr, με μέιλ στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο box office.

Περισσότερες πληροφορίες: www.camerata.eu.

Πορτρέτο της Ευρωπαϊκής Καμεράτας (Camerata Europæa, CE)

Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα (Camerata Europæa, CE) είναι ένας ευρωπαϊκός πολιτιστικός οργανισμός με μουσικά σύνολα στο Βερολίνο (camerata europæa berlin), στο Innsbruck (camerata europæa innsbruck) και στην Αθήνα (camerata europæa athens), η οποία απαρτίζεται από επίλεκτους μουσικούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχήμα αυτό ιδρύθηκε στη μητρόπολη του Βερολίνου το 2007, ώστε μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής να συμβάλλει στην πολιτιστική γνωριμία και εγγύτητα των χωρών της Ευρώπης.

Η CE και το πλούσιο, πολυπολιτισμικό ρεπερτόριό της αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες και την πολυμορφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι συναυλίες εστιάζουν σε έργα Ευρωπαίων συνθετών, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από καινοτόμες παραστάσεις σε όλο το ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Κύρια κριτήρια για την επιλογή των έργων αποτελούν, τόσο η διατήρηση της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, όσο και η ανάδειξη των νέων τάσεων στη σύγχρονη μουσική. Η CE στοχεύει επίσης στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών καθώς και στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού πλούτου στον διεθνή χώρο.

Οι ζωντανές και πρωτοποριακές παραστάσεις και τα έργα της CE παντρεύουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το οικείο με το άγνωστο και προσφέρουν μια βαθιά ματιά στους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα προσκαλεί το κοινό της να ανακαλύψει τον εξαιρετικά ποικιλόμορφο και πολυδιάστατο ευρωπαϊκό πολιτισμό, τιμώντας ταυτόχρονα τα ιδανικά της αρμονίας και της ενότητας ως θεμελιώδεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πνεύματος.