Παντελής Κυραμαργιός: «Δημιουργούμε για να καλύπτουμε τα κενά μας» - Free Sunday
Παντελής Κυραμαργιός: «Δημιουργούμε για να καλύπτουμε τα κενά μας»

Παντελής Κυραμαργιός: «Δημιουργούμε για να καλύπτουμε τα κενά μας»

Πώς δημιουργήθηκε το «Πλέγμα» και τι ακριβώς είναι;

Το Πλέγμα είναι μια καλλιτεχνική σκυταλοδρομία. Ο κάθε καλλιτέχνης κρατά στα χέρια του μια ιστορία και αφού τρέχει προς τα εκεί που τον οδηγεί το ένστικτό του, την δίνει στον επόμενο. Οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κούρσας είναι δύο. Πρώτον η σκυτάλη αλλάζει διαρκώς σχήμα από χέρι σε χέρι και δεύτερον ο προορισμός δεν είναι ένα συγκεκριμένο σημείο αλλά κάτι πολύ γενικό και υποκειμενικό, η ομορφιά.
Η αρχική σκέψη ήταν η δημιουργία ενός θεματικού δίσκου. Στη συνέχεια η ομάδα «Ιδέα» ανέλαβε τη σκηνοθεσία κάποιων πολύ ιδιαίτερων βίντεο για κάθε τραγούδι και δύο ζωγράφοι φιλοτέχνησαν από ένα εικαστικό έργο τέχνης αντίστοιχα. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας να ζωντανέψει στη σκηνή..

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ με τίτλο «Ως την άκρη της κλωστής». Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ομώνυμο διήγημα. Πώς δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας του Παύλου- του ήρωα που μας περιγράφετε;

Αυτό ομολογώ δεν το έχω σκεφτεί. Εξετάζοντας την προσωπικότητα του Παύλου εντοπίζω δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που θα ήθελα να έχω αλλά μου λείπουν. Το ένα είναι η ζωγραφική του δεινότητα και το άλλο η μελέτη που κάνει πάνω στα όνειρα. Ήθελα κι εγώ να καταγράφω τα όνειρά μου για να ανακαλύψω αν και πως μπορεί μέρη και γεγονότα να συνδέονται μεταξύ τους αλλά δεν το έκανα ποτέ. Ούτε έπιασα ποτέ στα χέρια μου πινέλο. Κατά τα άλλα παρατηρώ ότι ο Παύλος διαρκώς διώκεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος του και προσωπικά πάντα ζούσα για το παρελθόν, για να φτιάχνω ωραίες αναμνήσεις γιατί αυτές μας αποτελούν. Άρα ίσως ο Παύλος να γεννήθηκε από τις εμμονές μου.

Διαβάζοντας το διήγημα και στη συνέχεια ακούγοντας τα τραγούδια ο αναγνώστης-ακροατής διαπιστώνει ότι τα τραγούδια λειτουργούν αυτόνομα. Ήταν δύσκολο να επιτευχθεί;

Αυτό ήταν κάτι που θέλαμε πολύ και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, όπως μας λέτε, το πετύχαμε. Δεν ήταν όμως δύσκολο. Ήρθε από μόνο του. Σε κάθε στίχο πάντα ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ας πούμε ότι το διήγημα είναι η δική μας ερμηνεία για τους στίχους των τραγουδιών.

cover

Στον δίσκο εκτός από την Εύα Λαύκα που είναι η βασική ερμηνεύτρια, συμμετέχουν ακόμα η Γλυκερία, ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Σοφία Κουρτίδου. Πώς προέκυψε η συνεργασία μαζί τους;

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που συμμετέχουν αυτοί οι τρεις καλλιτέχνες που αγαπάμε και θαυμάζουμε. Και στους τρεις παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη τη δουλειά μας για να έχουν πλήρη εικόνα. Και οι τρεις επέλεξαν το τραγούδι που τους άρεσε και τους ταίριαζε περισσότερο. Τους ευχαριστούμε θερμά που έδωσαν κάτι από τον εαυτό τους και μοιράστηκαν μαζί μας ένα όνειρο.

Τα τραγούδια έγιναν και εικαστικά έργα τέχνης…

Για κάθε καλλιτέχνη οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Στην Αμαλία Θεοδωροπούλου και τον Θανάση Φωτεινά, τους ζωγράφους - εικαστικούς μας, δεν έγινε απολύτως καμιά υπόδειξη για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν ή τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουν. Άκουσαν τα τραγούδια και αποτύπωσαν τις μελωδίες στον καμβά.

Ποια στοιχεία από το χαρακτήρα του Παύλου συναντάμε στην καθημερινότητά μας;

Συναντάμε το πάθος για αλλαγή αλλά και την αδράνεια, τη διεκδίκηση του ονείρου αλλά και την παραίτηση, την αγάπη για την τέχνη αλλά και την απομόνωση που πολλές φορές η υπηρέτησή της απαιτεί.

Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε με τη θεατρική ομάδα «Ιδέα»;

Η Θεατρική ομάδα “Ιδέα”, δηλαδή ο Κώστας Γάκης , η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, σε συνεργασία με τους δύο πρωταγωνιστές Γιώργο Κισσανδράκη και Νάντια Μαργαρίτη, δίνουν σάρκα και οστά στον Παύλο. Οι μουσικές θα μπλεχτούν με τις αναπαραστάσεις και τις αφηγήσεις και ελπίζουμε το κοινό να ταξιδέψει για λίγο μαζί μας στη χώρα των ονείρων του Παύλου. Οι θεατές θα έχουν και αυτοι τον δικό τους ρόλο στο έργο…

«Σε αυτήν την πόλη δε γεννιούνται όνειρα. Μόνο σου επιβάλλονται». Μήπως αυτό που αναφέρει ο Παύλος είναι το μεγαλύτερο παράπονο των νέων;

Νομίζω ότι αυτή η επιβολή αφορά όλους και όχι μόνο τους νέους. Λίγοι όμως το καταλαβαίνουν. Διδασκόμαστε από μικροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της ευτυχίας. Μεγαλώνοντας θεωρούμε ότι τα όνειρα και οι επιλογές είναι δικά μας. Φοβάμαι ότι δυστυχώς δεν είναι.

Η κοινωνία πώς αντιμετωπίζει όποιον ψάχνει την αλήθεια μέσα στον δικό του κόσμο;

Η κοινωνία στο σύνολό της είναι επιφυλακτική και κλειστή στο διαφορετικό. Έχει δομηθεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παραφωνίες. Γι’ αυτό η τέχνη είναι διέξοδος. Είναι το μοναδικό μέρος που μπορείς να είσαι απόλυτα ελεύθερος.

Πού καταλήγει η άκρη της κλωστής;

Μάλλον πουθενά. Δημιουργούμε για να καλύπτουμε τα κενά μας. Όταν όμως ένα κενό καλύπτεται δύο νέα δημιουργούνται. Αυτό είναι νόμος στην τέχνη. Επομένως η άκρη της κλωστής τροφοδοτεί αυτόν τον αέναο κύκλο αναζήτησης και μας προσφέρει απλόχερα αρκετές νύχτες αϋπνίας.


Πληροφορίες:
«Ως την άκρη της κλωστής»
Παρασκευή 8 - Σάββατο 9 & Παρασκευή 15 - Σάββατο 16 Απριλίου
Πολυχώρος Αθηναΐς
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός
Τηλέφωνο ταμείου: 210- 3480080
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Το διήγημα «Ως την άκρη της κλωστής» του Παντελή Κυραμαργιού το οποίο περιέχει και το πρώτο ολοκληρωμένο album της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Πλέγμα κυκλοφορεί από την Panik Platinum Records και τον εκδοτικό οίκο Έναστρον.