Γλυπτική στην γκαλερί 7 - Free Sunday
Γλυπτική στην γκαλερί 7

Γλυπτική στην γκαλερί 7

Για την παρούσα έκθεση, που περιλαμβάνει 40 γλυπτά, 4 ανάγλυφα και πολλά σχέδια, ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τη μαγεία του ζωικού βασιλείου στην άγρια φύση. Έτσι, παρουσιάζει ζώα κάθε είδους από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα.

Στο σχόλιό του ο ιστορικός τέχνης κι επιμελητής εκθέσεων Μεγακλής Ρογκάκος γράφει:
«Η έκθεση αναγνωρίζει μία λυπηρή αλήθεια, ότι οι άνθρωποι έχουν επιδείξει μοχθηρότητα κι έχουν προξενήσει κακό στο φυσικό περιβάλλον τους. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ευτυχώς τα ζώα δεν έχουν κακία, αλλά είναι καλοκάγαθα. Το ιδιωματικό επίθετο καλοκάγαθος,* που εμπνέει τον βασικό τίτλο της έκθεσης, προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και χαρακτηρίζει το πλάσμα που συνδυάζει το καλόν (εξωτερική ωραιότητα) και το αγαθόν (εσωτερική ευγένεια), ώστε ν’ αποτελεί ένα αρμονικό σύνολο σωματικής και ψυχοπνευματικής τελειότητας, σύμφωνα με το αττικό παιδευτικό ιδεώδες. Εδώ, ο όρος χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα γλυπτά ζωάκια του Θωμά, που είναι ταυτοχρόνως όμορφα και καλοσυνάτα. Έτσι, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για τους ανθρώπους. Εάν τυχόν τα αληθινά ζώα φανούν επιθετικά θα είναι είτε προς άμυνα, είτε προς επιβίωση. Πάντως, για τα ζωάκια του ο Θωμάς εστιάζει στην έκφραση της όμορφης και καλής τους πλευράς.

Μέσω του Αισώπου ο Θωμάς έμαθε να εμπνέεται από τον κόσμο των ζώων. Αν και δεν τον απασχολεί η πλοκή ή ηθική διδαχή των μύθων, χαρίζει χαρακτηριστικές συμπεριφορές στα ζωάκια που δημιουργεί και τα θέτει σε ανάλογες ψυχολογικές καταστάσεις. Ο Ταύροι έχουν τόση δύναμη που δεν ξέρουν τί να την κάνουν. Τα Αλογάκια έχουν ξεφύγει απο την πραγματικότητα και βρίσκονται στον υπέροχο κόσμο τους. Τα Ελεφαντάκια χαίρονται την καλοτυχία τους κι έχουν πάντα παιγνιδιάρικη διάθεση. Οι Μαϊμουδίτσες προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους, αλλά μάλλον θέλουν την αγάπη τους. Οι Κότες υπερηφανεύονται για την ομορφιά τους και απλώνονται επιδεικτικά στον χώρο. Έτσι, ο Θωμάς πλάθει με τη φαντασία του ζωάκια με χαρακτηριστικές αναπαραστάσεις.

Τα ζωάκια του Θωμά χαρακτηρίζονται από γνήσια πρωτοτυπία. Ο Θωμάς εκφράζει τις διαφορές στο ίδιο είδος τους αυθόρμητα και αυτοσχέδια. Έχει έμφυτο ταλέντο κι επιλέγει να προχωρεί την έρευνά του από μία φυσική κλίση να μην επαναλαμβάνεται. Μάλιστα, μερικά ζωάκια εντυπωσιάζουν για την ευρηματικότητα του δημιουργού τους να τα προικίζει με επιπλέον διακοσμητικά μοτίβα και γεωμετρικές φόρμες. Παρότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα παραπανίσια στοιχεία είναι ξένα προς τη φύση τους, ταιριάζουν σε αυτό που επιθυμεί να εκφράσει. Για αυτό οι Κότες του είναι βασικά σφαιρόσχημες ως πλανήτες, καθώς μερικά Ελεφαντάκια παρουσιάζονται ορθογωνισμένα ως κιβώτια, ενώ σε κάποια από τα ζωάκια τα μάτια και τα αυτιά αντιστοιχούν σε κουμπιά και κεραίες.»

Ο Θ. Μπερτόλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Ασχολείται με την κεραμική από το 1994. Σπούδασε 2 χρόνια στο εργαστήριο του Κ.Ταρκάση, και συνέχισε τις σπουδές του στο εργαστήριο της Μαριλένας Μιχοπούλου[2007-14]. Παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στο εργαστήριο της Α. Λατινοπούλου στη Ραφήνα το 2013. Συμμετείχε στις ακόλουθες ομαδικές εκθέσεις: Κεραμικές Μορφές, Σχολή Ελευθέρων Σπουδών Γλυπτικής & Κεραμικής Τέχνης, Νέα Ερυθραία (2007-2014)· 6ο Συμπόσιο Σύγχρονης Κεραμικής Μεσογειακών Χωρών, Μαλάκι Βόλου (2008)· Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, Μαρούσι (2010-2014)· και Ιστορίες Πηλού, Χώρος Τέχνης Μελάνυθρος, Αθήνα (2016).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ :  20.09 έως 01.10.2016
ΩΡΕΣ : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. 
               Τετάρτη, Σάββατο : 11-3 μ.μ.