Ο Πύρρος Δήμας Πρεσβευτής του Μουσείου Μπενάκη - Free Sunday
Ο Πύρρος Δήμας Πρεσβευτής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Πύρρος Δήμας Πρεσβευτής του Μουσείου Μπενάκη

Ο σπουδαιότερος αθλητής της άρσης βαρών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται Πρεσβευτής του Μουσείου Μπενάκη, με αφετηρία την έκθεση στην Αμερική του φωτογραφικού λευκώματος του Άλμπερτ Μάγιερ από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 και την πρώτη ηλεκτρονική εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) του Μουσείου. Φίλαθλοι και υποστηρικτές από όλο τον κόσμο μπορούν να ενισχύσουν την εκστρατεία crowdfunding μέσω της ειδικής σελίδας που δημιουργήθηκε για τον Έλληνα Ολυμπιονίκη.
Στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση του ποσού των $100,000 για τη συνέχιση του ταξιδιού του λευκώματος σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις των Η.Π.Α, μέσα στο 2017.
Ο Πύρρος Δήμας επισκέφθηκε πρόσφατα το Μουσείο Μπενάκη και είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο Μουσείο και να δει από κοντά το σπάνιο υλικό από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η έκθεση των φωτογραφιών φιλοξενήθηκε το 2016 στο Φοίνιξ της Αριζόνα, την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη με παρουσία τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Το φωτογραφικό λεύκωμα του Άλμπερτ Μάγιερ, αποτέλεσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές της εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους βομβαρδισμούς του 1945 που ισοπέδωσαν τη Δρέσδη και κατέστρεψαν όλο του το αρχείο, το λεύκωμα με τις αυθεντικές φωτογραφίες έγινε πια σπάνιο και πολύτιμο.

Πύρρος Δήμας - Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού "Πύρρος Δήμας"

Ο Πύρρος Δήμας κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 (Βαρκελώνη), 1996 (Ατλάντα), 2000 (Σίδνευ) και χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004). Αναδείχθηκε 3 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, 1 φορά Πρωταθλητής Ευρώπης και πέτυχε 11 παγκόσμια ρεκόρ στην αθλητική του σταδιοδρομία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού «Πύρρος Δήμας» είναι ένας φορέας που πραγματοποιεί προγράμματα αθλητισμού και εκπαίδευσης σε παιδιά και νέους, ιδίως σε ευαίσθητες και απομακρυσμένες περιοχές και σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Μέσα στο 2017, ο Πύρρος Δήμας θα αναλάβει τη θέση Τεχνικού Διευθυντή της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.