H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας - Free Sunday
H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Σά

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου

Το «Κουκλόσπιτο» («Νόρα») του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με την Αμαλία Μουτούση στον εμβληματικό ρόλο της Νόρας και τον Άρη Λεμπεσόπουλο. Σχεδόν 140 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, το αριστούργημα του Νορβηγού δραματουργού διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση.

Ο Βαγγέλης Γερμανός με την κιθάρα του βολτάρει μουσικά στην πόλη, στον Πολυχώρο «Διέλευσις», με αφορμή το βιβλίο του «Ο Αρμενιστής», που αφορά τη μοναχική τέχνη του τραγουδοποιού και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ιανός. Ο Γερμανός τραγουδάει και παίζει όλες του τις μεγάλες επιτυχίες, καθώς και κάποια b-sides, από την πλούσια δισκογραφία του.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μουσική του χαρισματικού Κλοντ Βιβιέ, που 23 χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει ένα αίνιγμα. Το Ergon Ensemble, πιστό στην αποστολή του να φέρνει ενώπιον του κοινού τα αριστουργήματα της σύγχρονης μουσικής, προσδοκά με το αφιέρωμα αυτό να συμβάλει στην ενδυνάμωση του πρόσφατου, διεθνούς, συνθετικού και μουσικολογικού ενδιαφέροντος για τον συνθέτη.

Η Αλέκα Κανελλίδου με τη βαθιά, βελούδινη φωνή συνεχίζει τις άκρως επιτυχημένες εμφανίσεις της στο Half Note με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, που ταιριάζει απόλυτα με την ημέρα των ερωτευμένων. Για τρεις μοναδικές βραδιές, από Σάββατο 13 έως και Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.


Κυριακή 14 Φεβρουαρίου

Οι String Demons έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα την περιπέτειά τους στον κόσμο, στέκοντας πανάξια δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους τους. Σο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια συμφωνική γιορτή με βάση τα έγχορδα σε όλα τα μέρη της μουσικής.

Στις 14 & 15 Φεβρουαρίου η Ελένη Καραΐνδρου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, για δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια απ’ όλο το φάσμα της δουλειάς της στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Η Καραΐνδρου συνεργάζεται πρώτη φορά με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει με τη μοναδική φωνή της η Μαρία Φαραντούρη, ενώ θα συμμετάσχει το ΤΡΙΟ ΤΖΑΖ: David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας.


Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του Καζαντζάκη, ανεβαίνει στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους και τις προσπάθειές του. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και ο Σταύρος Ψαρουδάκης, που με τη λύρα και το τραγούδι του συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου.


Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

Οι Rebeletiko παρουσιάζουν τραγούδια από την πρόσφατη πρώτη δισκογραφική τους δουλειά σε έναν από τους αγαπημένους χώρους του κέντρου της Αθήνας, την Κληματαριά (πλατεία Θεάτρου 2). Το «Μοναστηράκι», όπως τιτλοφορείται το πρώτο τους άλμπουμ, περιέχει ήχους και χρώματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που συντίθενται όμως με έναν τρόπο αλληλένδετο και απόλυτα συνυφασμένο με τις φωνές και τα βήματα των διαφορετικών ανθρώπων που κάθε μέρα διασχίζουν το κέντρο της Αθήνας. Τις Τρίτες 16, 23 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου.


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

Ο Alex Papadiamantis, συνθέτης και κορυφαίος σολίστας του ηλεκτρικού βιολιού, παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο φαντασία, χρώματα και εικόνες από τη Μεσόγειο, με τη φωνή της Σύλβιας Ευθυμίου, στο Faust.


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου

Οι Imam Baildi στο Passport Κεραμεικός τις Παρασκευές 19 και 26 Φεβρουαρίου. Δύο live με τα highlights μιας υπέροχης επταετίας, που ξεκίνησε ως ένα ιδιαίτερο project δύο νέων ταλαντούχων δημιουργών και μετουσιώθηκε στο πιο επιτυχημένο ελληνικό συγκρότημα της νέας γενιάς, με διαρκή παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου.

Οι Gadjo Dilo έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt με την ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και του ’60. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz διασκευάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, φτιάχνοντας το δικό τους μουσικό στιλ, το Manouche De Grec. Δείγμα του στο Gazarte.

Η Χάρις Αλεξίου παραδίδει στον Γιώργο Νανούρη ένα χειρόγραφο με κομμάτια της ζωής της. Κείμενα και τραγούδια. Εκείνος της φτιάχνει μια θεατρική παράσταση. Εκείνη τα ξαναζεί όλα από την αρχή πάνω στη σκηνή: εικόνες, μνήμες, λόγια που δεν έχουν ειπωθεί, στιγμές μιας ζωής, φυλαγμένα γράμματα, σημειώματα, όνειρα, εφιάλτες, προηγούμενες ζωές, έρωτες, χαμόγελα, συναυλίες, ταξίδια, οι άντρες, τα τραγούδια, ο πατέρας, η λύτρωση, τα θέλω, τα πρέπει, η γλύκα, το γέλιο, η μνήμη, το χώμα, η χαρά, το σώμα, η ψυχή, το μυαλό, η φωνή. Μια εξομολόγηση σε ένα Χειρόγραφο. Στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου από τις 19 Φεβρουαρίου.