H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας - Free Sunday
H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

To μιούζικαλ του Bob Fosse «Sweet Charity» έρχεται στο θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία και χορογραφία του βραβευμένου με Τony Chet Walker. Μιούζικαλ χωρίς δυνατή ομάδα ηθοποιών δεν μπορεί να γίνει: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Αρβανίτης, Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Νάντια Μπουλέ, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ιβάν Σβιτάιλο.

01.Sweet_Charity_jpg

Μαζί τους παίζουν και τραγουδούν η Shaya, η Idra Kayne, ο Δημήτρης Γαλάνης και ένας μεγάλος θίασος ηθοποιών, χορευτών και μουσικών. Το Swееt Сhаrity ανέβηκε άλλες τρεις φορές στη χώρα μας και καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες θεατές. Η πρώτη φορά ήταν από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1975 στο θέατρο Αλίκη με τίτλο Καμπίρια, με συμπρωταγωνιστές τον Χρήστο Πολίτη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα. Η επιτυχία ήταν τέτοια, που η παράσταση επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, με παρτενέρ τής Αλίκης αυτή τη φορά τούς Δάνη Κατρανίδη και Τάκη Χρυσικάκο. Ανάλογη απήχηση είχε και το τρίτο ανέβασμα το 1993 στο Θέατρο Παρκ, με τη Σμαρούλα Γιούλη στον ρόλο της Сhаrity και συμπρωταγωνιστή και πάλι τον Χρήστο Πολίτη μαζί με τον Θάνο Καληώρα.

1

Η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου Βρετανού δραματουργού, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Στους τρεις ρόλους του έργου οι Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Σκουλά και Νίκος Ψαρράς, στην πρώτη τους συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο. Η «Προδοσία» παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα (Τζέρρυ) με τη σύζυγο του καλύτερού του φίλου (Έμμα και Ρόμπερτ). Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα σύντομες σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: οι σκηνές ακολουθούν ανεστραμμένη χρονολογική σειρά. Κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη.

2

O Ambrose Akinmusire, ο μουσικός που μετράει συνεχώς μουσικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές, προσφέροντας έναν νέο λυρισμό στην τζαζ τρομπέτα, έρχεται στις 18 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ο «New Yorker» τον έχει χαρακτηρίσει ως συναρπαστικό νέο τρομπετίστα και bandleader με ξεχωριστή, λαμπερή σπίθα στο παίξιμο. Ο ίδιος βάζει τον πήχη ψηλότερα: στόχος του είναι η σύνθεση ενός τραγουδιού, μιας μελωδίας τόσο καλογραμμένης, που να μην έχει την ανάγκη αυτοσχεδιασμών! Η μουσική του Akinmusire αποτελεί μια δυναμική και ταυτόχρονα θεαματική και σύγχρονη πρόταση, με τεχνική άρτια αλλά απέριττη και έναν ήχο με σπάνια ηχοχρώματα και τραγουδιστική αμεσότητα.

3

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχεται στις 18 και 19 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μια διαφορετική μουσική συνάντηση… με τον χρόνο. Με τη μοναδική της φωνή να ενώνεται ιδανικά με τον υπέροχο ήχο των μαντολίνων αυτή τη φορά, πορεύεται στα μουσικά μονοπάτια που σμίγουν το χθες με το σήμερα, μεταφέροντας τραγούδια που έχουν την πολύτιμη πατίνα του χρόνου, για να αφήσουν το έντονο στίγμα τους για άλλη μια φορά. Σε αυτό το μελωδικό ταξίδι θα συναντήσουμε και τα κλασικά αγαπημένα τραγούδια. Την Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα συνοδεύσει στη σκηνή η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων MandolinARTE.

4

Ο Μιχάλης Δέλτα, ένας από τους καλλιτέχνες που σύστησαν την ηλεκτρονική μουσική στο ελληνικό κοινό την εποχή των 90s, επιλέγει από την προσωπική του συλλογή βινυλίου μερικούς από τους καλύτερους δίσκους ηλεκτρονικής μουσικής των τελευταίων 25 χρόνων. Από τους Orbital, τον Richard James, τις συλλογές «Trance Europe Express» & «Electronica», τον Plastikman, την R&S Records και τους Underworld μέχρι τον ήχο της Bush Records, της Basic Channel και της Kompakt Records, ο Μιχάλης θα παίξει τις μελωδίες που αποτέλεσαν τις ισχυρότερες επιρροές του και καθόρισαν την εξέλιξή του ως μουσικού, αλλά και DJ, το Σάββατο 12 Μαρτίου στο Ρομάντσο.