Μουζουράκης: Οι σχέσεις είναι το πιο ισχυρό νόμισμα - Free Sunday
Μουζουράκης: Οι σχέσεις είναι το πιο ισχυρό νόμισμα

Μουζουράκης: Οι σχέσεις είναι το πιο ισχυρό νόμισμα

Το να είσαι καλός στην τέχνη σου είναι ταλέντο. Το να είσαι τόσο άμεσος και συμπαθής σε ένα τόσο ετερόκλητο κοινό όσο εκείνο του Πάνου Μουζουράκη, χάρισμα.


Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ο νέος σας δίσκος. Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου, στη σκηνή του οποίου βρεθήκατε με τους Παντελή Αμπαζή, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κωστή Μαραβέγια, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Λάκη Παπαδόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Μαρίζα Ρίζου

Αν ήταν στο χέρι μου, θα ηχογραφούσα όλες τις εμφανίσεις που κάνουμε. Είναι μάλλον εκείνη η ανάγκη να κρατηθείς στη στιγμή, όπως ένα πρώτο φιλί, που θες να παγιδεύσεις στον χρόνο, για να κρατήσει για πάντα. Ή ακόμα και για να υπάρχει μέσα σε κάποιο σκονισμένο αρχείο, όπως οι φωτογραφίες από τα πρώτα σου γενέθλια. Βέβαια, αν ήταν να διαλέξω μια στιγμή να απαθανατίσω, μάλλον θα ήταν αυτή η συναυλία, ακριβώς για τον λόγο που είπες. Όλες αυτές οι προσωπικότητες που εκτιμώ και αγαπώ, που με τίμησαν με την παρουσία τους.


Λένε πως οι παρέες γράφουν ιστορία. Πόσο σημαντικές είναι οι φιλίες στον επαγγελματικό/καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στην προσωπική σας ζωή;

Οι σχέσεις, είχε πει ο αγαπημένος μου Τζιμ Κάρεϊ, είναι το πιο ισχυρό νόμισμα. Πιο πολύτιμο από τη δόξα και τα πλούτη. Αρκεί να βασίζονται στην αγάπη, στην κατανόηση και στην εκτίμηση και όχι σε κάποια ανάγκη, κάποιον φόβο. Ο φίλος μου ο Μιχάλης, με τα πλήκτρα του φορτωμένα στην πλάτη, ήρθε τις προάλλες σπίτι μου στις 11 το πρωί και έφυγε την επόμενη μέρα στις 06:30. Όλα αυτά γιατί εμένα μου είχε κολλήσει και ήθελα να προλάβω να ηχογραφήσουμε τη μουσική για ένα τραγούδι που θα μαγνητοσκοπούσαμε το απόγευμα της μέρας που ξημέρωνε για την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Ο παιδικός φίλος μου ο Μπάμπης χωρίς δεύτερη σκέψη πήρε το αμάξι του και με κατέβασε από Θεσσαλονίκη στον Βόλο, όπου είχα συναυλία αλλά είχα χάσει το τρένο. Και αφού μείναμε από μπαταρία σε μια στάση που κάναμε σε κάποια διόδια, γελάσαμε με την τύχη μας, σταματήσαμε έναν καλό Σαμαρείτη να μας δώσει λίγο ρεύμα για την εκκίνηση, μέσα σε δυο όμορφες κουβέντες και τρία τσιγάρα, είχαμε φτάσει στον Βόλο. Τσιμπήσαμε έναν μεζέ στα βολιώτικα τσιπουράδικα, πήρε τον μοναχικό δρόμο της επιστροφής κι εγώ πήρα άλλο ένα μάθημα αγάπης. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν είμαστε φίλοι επειδή θυσίασαν τον χρόνο τους και τον κόπο τους σε μια στιγμή που τους χρειάστηκα. Αλλά, επειδή είμαστε φίλοι, το έκαναν με την καρδιά τους. Και επειδή είμαστε φίλοι, και να μην το έκαναν, πάλι φίλοι θα ήμασταν.


Στις παρέες σας συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που δεν είναι καλλιτέχνες ή είναι πιο δύσκολη η επικοινωνία με τους εκτός χώρου ανθρώπους;

Το ίδιο είναι, απλώς αλλάζουν κάποια από τα θέματα συζήτησης.


Είναι οι συναυλίες ή η ηχογράφηση ενός δίσκου αυτό που σας γεμίζει περισσότερο;

Είναι μάλλον σαν το φαγητό και το μαγείρεμα. Άλλη απόλαυση σου δίνει το να μαγειρεύεις και άλλη το να τρως. Εκτός αν μαγειρεύεις για να φάνε κι άλλοι. Σε αυτή την περίπτωση βάζεις όλη την τέχνη σου, για να πετύχεις το άπιαστο τέλειο αποτέλεσμα, θα το σερβίρεις με έναν εντυπωσιακό τρόπο, ελπίζοντας να μην έχει κάποιος δυσανεξία στο μυστικό συστατικό σου, αλλά την ικανοποίηση θα την πάρεις από την ευχαριστημένη έκφραση στα πρόσωπα αυτών που δοκίμασαν τις μελωδίες σου.


Οι live εμφανίσεις σας είναι ιδιαίτερες, με έντονο το θεατρικό παιχνίδι. Όλα αυτά είναι μέρος της παράστασης ή αυτοσχεδιάζετε;

Φέτος ανοίγω τις παραστάσεις με ένα κείμενο της Κάτιας Κισσονέργη. Σε παλαιότερες παραστάσεις είχα τη χαρά να υπηρετήσω την πένα της Ελένης Γκασούκα, και πάντα είναι χρήσιμες οι παρεμβάσεις και συμβουλές του καλού μου φίλου Γιώργου Φειδά. Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού υπάρχει πάντα και πολλές φορές μέσα από αυτό έχουν βγει κείμενα τα οποία χτίζονται σιγά σιγά, εμπλουτίζονται από παράσταση σε παράσταση, δίνοντας την ευκαιρία για το αναπάντεχο, που, όταν συμβαίνει, είναι μαγικό.


Είστε από τους καλλιτέχνες που έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Θα έλεγα όμως πως και σε ένα γενικότερα ευρύ κοινό είστε ιδιαίτερα αγαπητός. Δηλαδή σε μια συναυλία του Μουζουράκη μπορεί να πάνε και άνθρωποι που ακούνε Καρρά ή Σφακιανάκη. Ο ίδιος θα βλέπατε τον εαυτό σας σε ένα τέτοιο σχήμα; Σε μια πίστα;

Καλή ερώτηση, αλλά θα πω όχι προς το παρόν. Πάμε πάλι στο παράδειγμα του φαγητού (τι με έχει πιάσει σήμερα;). Μπορεί να σου αρέσει η Μερέντα και να τρελαίνεσαι για σνίτσελ με πουρέ, δεν θα τα συνδύαζες όμως ποτέ στο ίδιο πιάτο. Θα μου πεις τώρα ότι η Μερέντα μπορεί να πάει για επιδόρπιο. Αυτό μου φαίνεται σαν αρπαχτή, δεν είναι ουσιαστική σύμπραξη γεύσεων. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θέλει έναν καλό λόγο, έναν καλό μάγειρα και ένα γερό στομάχι. Πιστεύω πως υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που το μοιραζόμαστε όλοι, εγώ, ο Καρράς, η Ζουγανέλη, ο Τόνι Σφήνος, ο Μάλαμας, οι Locomondo, η Θεοδωρίδου, η Επίδαυρος και το Δελφινάριο κ.λπ. Ο άνθρωπος μπορεί να ξεδώσει με όλες τις μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας και νομίζω ότι είναι και υγιές αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει προτίμηση για το τι θα δει ή τι αγαπάει περισσότερο ή λιγότερο, και ξέρει και τον λόγο που τον αφορά ο κάθε καλλιτέχνης, άλλον έχει για χαβαλέ, άλλον για νταλκά, άλλον για κουλτούρα και άλλον για να φύγουμε. Και επίσης αυτός ο ρόλος αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο προς καλλιτέχνη. Δηλαδή αυτός που για κάποιον είναι ξεφάντωμα για άλλον είναι νταλκάς και πάει λέγοντας. Και μερικές φορές ένα τέτοιο πάντρεμα μπορεί να οδηγήσει σε έναν δυστυχισμένο γάμο, όπου συνήθως την πληρώνουν τα παιδιά.


Η προσωπική σας ζωή είναι συχνά στην πρώτη γραμμή. Φαντάζομαι, πλέον, το έχετε συνηθίσει. Στην καθημερινότητά σας, όμως, πόσο μπορεί να έχετε συνηθίσει έναν φωτογράφο να σας παραμονεύει στις καλοκαιρινές σας διακοπές; Για την ακρίβεια, όχι μόνο έναν παπαράτσι αλλά, ενδεχομένως, και πολλούς αυτόκλητους που χρησιμοποιούν τα smartphones.

Παλαιότερα με ενοχλούσε αυτός ο τρόπος έκθεσης. Μέτα σκέφτηκα ότι για να με ενοχλεί πάει να πει ότι με ενδιαφέρει, και όταν με ρώτησα «γιατί με ενδιαφέρει;», κατάλαβα ότι δεν με ενδιαφέρει κι έτσι σταμάτησε να με ενοχλεί. Όσο για τους αυτόκλητους που λες, δεν έχω αρνηθεί ποτέ να βγω φωτογραφία με κάποιον που μου το ζήτησε, οπότε το να προσπαθεί κάποιος να βγάλει κρυφά μια φωτογραφία είναι απλά υπερβολή. Σαν να προσπαθώ να κλέψω κάτι που είναι δωρεάν. Κι εδώ που τα λέμε, από τότε που απέκτησα Instagram έχω γίνει κι εγώ ένας μικρός ανώμαλος προσωπικός μου παπαράτσι.


Τον Απρίλιο ξεκινάτε εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου. Εκεί τι θα δούμε;

Την ίδια πετυχημένη παράσταση που παίξαμε και Δεκέμβρη και Γενάρη στον Σταυρό του Νότου, που την κάναμε μια βόλτα στην Ελλάδα, για να πάρει λίγο αέρα, και την επαναφέρουμε εκεί απ' όπου ξεκίνησε, για να κλείσει τον κύκλο της. Σεβόμενος όμως πάντα την ανάγκη του κόσμου για αλλαγή, αυτή τη φορά θα εμφανιστώ με το μπλε πουκάμισο.


Πώς κάθε φορά επιλέγετε τα τραγούδια που θα παρουσιάσετε;

Φτιάχνω μια ιστορία μέσα στο κεφάλι μου με κάποια από τα δικά μου τραγούδια και τα στολίζω γύρω γύρω με άλλα, αγαπημένα μου, που ταιριάζουν νοηματικά με το παραμύθι που έχω στο μυαλό μου.


INFO

image001

Το άλμπουμ «Πάνος στο γκαζόν» περιλαμβάνει 19 τραγούδια του Πάνου Μουζουράκη, ντουέτα με τους φίλους του καλλιτέχνες και τρία ολοκαίνουρια τραγούδια, και κυκλοφορεί από τη MINOS EMI. Παράλληλα, τον Απρίλιο ξεκινάει εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου.