Σταμάτης Σπανουδάκης: Προτιμώ τo καλό να γίνεται κρυφά - Free Sunday
Σταμάτης Σπανουδάκης: Προτιμώ τo καλό να γίνεται κρυφά

Σταμάτης Σπανουδάκης: Προτιμώ τo καλό να γίνεται κρυφά

Ο γνωστός δημιουργός μάς περιγράφει πώς δημιουργήθηκε αυτός ο δίσκος, τι τον απογοητεύει στους σύγχρονους Έλληνες και γιατί η Ελλάδα είναι «ευλογημένη χώρα».

Στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζετε τον νέο σας δίσκο. Πώς προέκυψε αυτή η δουλειά;
Όπως «προκύπτουν» όλες οι δουλειές μου. Με πολλή δουλειά, αγάπη, ελπίδα στην έμπνευση και με σαφείς καλλιτεχνικούς στόχους. Έχοντας όμως πάντα μια αίσθηση του άπιαστου, της αληθινής μουσικής.

Ένας δίσκος αποκτά νέα, διαφορετική υπόσταση όταν παρουσιάζεται ζωντανά;
Μόνο, γιατί ζωντανά βλέπεις ποια κομμάτια σου αρέσουν στον κόσμο. Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί κινδυνεύεις να επαναλαμβάνεσαι, για να αρέσεις. Αυτό είναι θάνατος για έναν συνθέτη.

Πώς προκύπτει ένας δίσκος Σπανουδάκη; Προηγείται ο στίχος ή η μελωδία;
Σχεδόν πάντα η μουσική. Ο στίχος, συνήθως, βρίσκεται κρυμμένος μέσα της. Εγώ προσπαθώ να τον ακούσω.

Διαβάζω στη δήλωσή σας πως ο τίτλος του δίσκου, «Ηλιοποτισμένη», αναφέρεται στην «ελεύθερη ψυχή», στην «ευλογημένη χώρα Ελλάδα». Είναι πράγματι ευλογημένη η Ελλάδα και γιατί εμείς οι Έλληνες, ειδικά τελευταία, δεν αισθανόμαστε καθόλου έτσι;
Οι επιλογές, συμπεριφορές, γούστα και τρόπος ζωής των περισσότερων σύγχρονων Ελλήνων με βρίσκουν αντίθετο και απογοητευμένο. Οι Έλληνες που θαυμάζω και στους οποίους τελικά απευθύνομαι είναι μια γλυκιά σιωπηλή μειοψηφία που ξέρει τι της δόθηκε και ξέρει γιατί πραγματικά αυτή είναι η «ευλογημένη χώρα». Αυτοί οι λίγοι, αλλά τόσο σημαντικοί για μένα, Έλληνες είναι η «ελεύθερη ψυχή» της Ελλάδας.

Τι σας κάνει να ανησυχείτε γι’ αυτή τη χώρα και τι να αισιοδοξείτε;
Με ανησυχεί η έλλειψη πίστης στον Χριστό και στο θαύμα και αισιοδοξώ για τη στιγμή της μετάνοιας, της πραγματικής αλλαγής μας.

Από τα ελληνικά νησιά έχουν περάσει η Σούζαν Σάραντον και ο Μάντι Πάτινκιν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τις τελευταίες μέρες ήρθε και η Αντζελίνα Τζολί. Νομίζετε ότι η ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα θα έπρεπε να είναι πιο ενεργή, με αντίστοιχες π.χ. πρωτοβουλίες;
Αφενός δεν αισθάνομαι μέλος καμίας «καλλιτεχνικής κοινότητας» και αφετέρου, θέσει και πίστει, προτιμώ ό,τι καλό κάνω να γίνεται κρυφά. Πάντα έχω μια αμηχανία και καχυποψία όταν καλές πράξεις και δημόσιες σχέσεις αγκαλιάζονται.

INFO
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κυριακή 10 Απριλίου
Διεύθυνση-Διδασκαλία: Γιώργος Ζιάκας

Τιμές εισιτηρίων: €8 (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ), €10 (άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι), €15 (Ζώνη Γ), €25 (Ζώνη Β), €35 (Ζώνη Α), €50 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), Ομήρου 8, στο τηλ. 210 7282333 και online στα www.megaron.gr και www.viva.gr.