Πριγκίπισσα Νταϊάνα: είκοσι χρόνια από τον θάνατο της - Free Sunday
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: είκοσι χρόνια από τον θάνατο της

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: είκοσι χρόνια από τον θάνατο της

Ημέρα πένθους για όσους λάτρεψαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν η 31η Αυγούστου.

Όπως με όλα τα μεγάλα γεγονότα όλοι θυμούνται που βρίσκονταν όταν έμαθαν την είδηση του θανάτου της Πριγκίπισσας τους Λαού. Ήταν 36 χρόνων και ζούσε έναν παθιασμένο έρωτα με τον Ντόντι Αλ Φαγέντ. Οι δυο τους βρίσκονταν στο Παρίσι, την πόλη που έμελλε να είναι ο τελευταίος σταθμός της ζωής τους.

Είκοσι χρόνια μετά ακολουθούν 7 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την Lady Di:

Η Diana Spencer γεννήθηκε το 1961, και ήταν η τρίτη κόρη του Edward John Spencer και της συζύγου του, Frances Ruth Burke Roche. Η οικογένειά της ήταν πολύ ευκατάστατη, και είχε, ιστορικά, πολύ στενούς δεσμούς με την βασιλική οικογένεια. Όταν ο παππούς της πέθανε, το 1975, ο πατέρας της κληρονόμησε τον τίτλο του 8ου κόμη του Spencer, κληροδοτώντας στην ίδια την Diana τον τίτλο της Λαίδης. Με τον Κάρολο ξεκίνησαν να βγαίνουν στα μέσα του 1980. Ωστόσο προηγουμένως ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έβγαινε με την αδερφή της, αλλά καθώς εκείνη ήταν ήδη χωρισμένη μια φορά και αυτό δεν άρεσε στο βασιλικό περιβάλλον του Καρόλου, τελικά διάλεξε μια πιο κατάλληλη για το πλευρό του, στο πρόσωπο της αγνής, παρθένας και περισσότερο "αγγλικής" Νταϊάνα. Το ειδύλλιο με την Lady Di επισημοποιήθηκε όταν, στις 24 Φεβρουαρίου του 1981, το παλάτι ανακοίνωσε τους αρραβώνες του διαδόχου με την νεαρή νηπιαγωγό. Οι δυο τους έδειχναν πολύ ερωτευμένοι στις φωτογραφίες και όλος ο κόσμος είχε μαγευτεί από την ιστορία αγάπης του ζευγαριού, που έδειχνε να έχει παραμυθένιες διαστάσεις. Στις 29 Ιουνίου 1981, παρόλα αυτά, τελείται το μυστήριο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, όπου κυριαρχούσε η βασιλική χλιδή και μεγαλοπρέπεια.

1 min

Το νυφικό της Νταϊάνας είχε μια μεγαλόπρεπη ουρά 8 μέτρων, ενώ την ώρα που μπήκε η νύφη στο ναό ακουγόταν ένα τραγούδι με την υπέροχη φωνή της Κίρι ντε Κανάουα. Την γαμήλια τελετή παρακολούθησαν πάνω από 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 72 χώρες και ο πλανήτης έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αγγλική μοναρχία. Το νυφικό της ακόμα και σήμερα είναι το διασημότερο του κόσμου. Με χιλιάδες μαργαριτάρια, δεκάδες μέτρα δαντέλας και μεταξιού, το μυθικό νυφικό της άτυχης πριγκίπισσας, βρισκόταν μέχρι τώρα στα χέρια του αδερφού της, Ερλ Σπένσερ. 17 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το νυφικό της επιστρέφει εκεί που ανήκει και δεν είναι άλλο από τα παιδιά της, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι. Ο Σπένσερ είχε τοποθετήσει το νυφικό και άλλα προσωπικά κειμήλια της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, σε μία έκθεση αφιερωμένη στην ίδια με την ονομασία: «Νταϊάνα: Η γιορτή..» Για δύο μήνες κάθε χρόνο ήταν στο σπίτι της οικογένειάς της και μετά η έκθεση μεταφερόταν από χώρα σε χώρα. Ο Λόρδος Σπένσερ, είχε δηλώσει ότι προσωπική επιθυμία της Νταϊάνα ήταν τα προσωπικά της αντικείμενα να τα έχει υπό την επίβλεψη του μέχρι και ο μικρότερος γιος της κλείσει τα 30 κάτι που συνέβη το 2014. Τα έσοδα από την έκθεση ξεπέρασαν το 1.000.000 λίρες ενώ οι δύο πρίγκιπες είχαν δηλώσει έντονη δυσαρέσκεια για την εμπορευματοποίηση του θανάτου της μητέρας τους.

2 min

 

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1996 η Νταϊάνα προσγειώνεται στην Αθήνα. Προορισμός της η Λίμνη Ευβοίας. Σκοπός να υποβάλει τα σέβη της στην οικογένεια του νερού Έλληνα Γιάννη Καλυβιώτη που έχασε τη μάχη με τη ζωή από κυστική ίνωση, στα 27 του χρόνια. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στο νοσοκομείο «Μπρόμτον» του Λονδίνου, όπου νοσηλευόταν ο Καλυβιώτης και είχε ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς και πνευμόνων. «Θα σταθώ δίπλα του ως το τέλος» του είχε υποσχεθεί., έχασε τη μάχη στα 27 του χρόνια. Η Νταϊάνα κράτησε την υπόσχεσή της και στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα της κηδείας του, έφτασε στη Λίμνη Ευβοίας. «Η πριγκίπισσα συνέχισε να έχει επαφές με την οικογένειά μας», είχε δηλώσει στα ΝΕΑ με αφορμή το θάνατό της ο αδελφός του Γιάννη, Στάθης Καλυβιώτης. «Τελευταία φορά μίλησε με τη μητέρα μου τις μέρες που βρισκόταν στην Ελλάδα. Είχε εκφράσει την επιθυμία να έρθει για το μνημόσυνο του Γιάννη στις 14 του μήνα. Δεν πρόλαβε. Δεν είπαμε σε κανέναν ότι μιλήσαμε στο τηλέφωνο και ότι θα ερχόταν. Σεβαστήκαμε την επιθυμία της γιατί για μας ήταν μια πραγματική φίλη. Η προσφορά της στην οικογένειά μας ήταν τεράστια. Δεν υποψιαζόμασταν ότι ένας τέτοιος άνθρωπος διατηρεί την αγνότητα και την απλότητά του. Είναι ένας δικός μας άνθρωπος κι αυτό τα λέει όλα».

Η εκπαίδευση των νεαρών γαλαζοαίματων γινόταν στο παλάτι από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά η πριγκίπισσα Νταϊάνα άλλαξε την παράδοση αφού επέμενε ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ να πάει νηπιαγωγείο στο Λονδίνο, για να γίνει το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας που πήγε ποτέ νηπιαγωγείο έξω από τα τείχη του παλατιού. Για τη Diana ήταν σημαντικό τα παιδιά της να κοινωνικοποιηθούν και να πάρουν όσο γίνεται πιο φυσιολογική ανατροφή. Έτσι κάποτε κάλεσε τη Cindy Crawford στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για δείπνο, επειδή ο 13χρονος πρίγκιπας Γουίλιαμ την είχε ερωτευτεί. "Ήμουν λίγο αμήχανη", είπε αργότερα Crawford. "Ήταν ένα αγόρι, οπότε δεν ήθελα να φανώ προκλητική, αλλά χωρίς να χάσω την ταυτότητα του supermodel".

 

Όταν ο πρίγκιπας Κάρολος στα 31 του αποφάσιζε να παντρευτεί την άγνωστη τότε 18χρονη Diana Spencer δεν της έκανε την κλασική πρόταση γάμου με το διαμαντένιο μονόπετρο, αλλά της πρότεινε τον κατάλογο των Garrad -του αρχαιότερου οίκου κοσμημάτων που παραδοσιακά κατασκευάζει όλα τα κοσμήματα της βρετανικής αυλής- για να κάνει την επιλογή της. Τότε ο βρετανικός Τύπος σχολίασε αρνητικά την «ιδιόρρυθμη» πρόταση κάνοντας λόγο για την πρώτη τρικλοποδιά του Κάρολου στην Diana. Τα χρόνια όμως πέρασαν και το δαχτυλίδι της αείμνηστης πριγκίπισσας ανήκει πλέον στην εκλεκτή της καρδιάς του William. O διάδοχος του βρετανικού θρόνου επέλεξε το δαχτυλίδι της αγαπημένης του μητέρας για να κάνει πρόταση γάμου στην καλή του. Πάντως η 28χρονη Κέιτ ίσως να γνώριζε την προϊστορία του δαχτυλιδιού, αφού όπως ομολόγησε, ένιωσε κάπως μουδιασμένη, αλλά ευτυχισμένη όταν ο William της έκανε πρόταση γάμου προσφέροντάς της το δαχτυλίδι της μητέρας του. «Είναι απίστευτα ρομαντικός», τόνισε για τον μέλλοντα σύζυγό της η Kate. Από την πλευρά του ο William δήλωσε: «Ήθελα να σιγουρέψω ότι η μητέρα μου δεν θα έχανε κάτι από τη συγκίνηση της ημέρας αυτής, ούτε και από το γεγονός ότι θα ζήσουμε όλη την υπόλοιπη ζωή μας μαζί».

3a min 3b min

 Αφού γίνεται ιδιαίτερα δραστήρια σε ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές δουλειές, στην Νταϊάνα χρεώνεται το γεγονός πως κατέρριψε το στίγμα που σχετίζονταν με το AIDS και το HIV όταν αγκάλιασε ένα ασθενή του AIDS που έκλαιγε με λυγμούς κατά την διάρκεια επίσκεψής της σ' ένα νοσοκομείο του Λονδίνου. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως η κίνηση ήταν αποφασιστικής σημασίας στο να διαλύσει το δημόσιο πανικό και φόβο που περιέβαλλε την ασθένεια στην Μεγάλη Βρετανία.

4 min

 Μέχρι να εκπνεύσει το έτος 1992 ο γάμος του Πρίγκιπα Κάρολου της Αγγλίας με τη Νταϊάνα ήταν ήδη παρελθόν. Μετά από 11 χρόνια γάμου, εκείνη στην τρίτη πια δεκαετία της ζωής της ήταν ελεύθερη για μια καινούρια αρχή και εκείνος ποτέ δεν είχε διακόψει τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Στις 29 Ιουνίου του 1994, η φημισμένη Serpentine Gallery ήταν έτοιμη για το μεγάλο πάρτι της στους κήπους του Κένσινγκτον στο Λονδίνο και η Νταϊάνα ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα, με τον φωτογραφικό φακό του Vanity Fair να ακολουθεί το κάθε της βήμα. Η διαζευγμένη πια πριγκίπισσα είχε από καιρό επιλέξει ένα φόρεμα του οίκου Valentino, ωστόσο όταν αντιλήφθηκε ότι οι δημόσιες σχέσεις του οίκου είχαν σκοπό να "πουλήσουν" στα media αυτή της την εμφάνιση με κάθε τρόπο, θεώρησε τη συμπεριφορά τους απολύτως οπορτουνιστική και φυσικά αποφάσισε να φορέσει κάτι άλλο. Αυτό το "κάτι άλλο" ήταν το υπέρκομψο μαύρο φόρεμα που είχε σχεδιάσει για χάρη της 3 χρόνια πριν η ελληνικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας, Christina Stambolian. Η Νταϊάνα δεν το είχε φορέσει όταν ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Κάρολο, καθώς το είχε θεωρήσει πολύ τολμηρό τόσο για το δικό της στιλ, όσο και για τα ήθη του Παλατιού. Όμως, υπήρχε και κάτι άλλο που την οδήγησε στην απόφαση να το φορέσει: το γεγονός ότι τη βραδιά του σουαρέ της Serpentine Gallery, ο πρώην σύζυγος της θα αποκάλυψε σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ -για πρώτη φορά- την αλήθεια για τον δεσμό του με την Καμίλα. Όπως θυμάται, η σχεδιάστρια μόδας που χάρισε στη Νταϊάνα αυτή την υπέρκομψη εμφάνιση που τελικά την έχρισε διαχρονικό fashion icon, η Λαίδη Ντι, είχε πει ότι ήθελε "να κάνει την εμφάνιση του 1 εκ. δολαρίων". Και τα κατάφερε: το φόρεμα "αγκάλιαζε" τέλεια το ψιλόλιγνο σώμα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, το ντεκολτέ, μεγάλο, αλλά διακριτικό, το μήκος υποσχόμενο, αλλά όχι φθηνό. Η Νταϊάνα είχε συνδυάσει ολόσωστα το bodycon φόρεμα με μαύρες γόβες, ένα μεγάλο μαργαριταρένιο τσόκερ και διακριτικά σκουλαρίκια και τίποτα περισσότερο. Το συγκεκριμένο φορεμα έμεινε στην ιστορία ως "το φόρεμα της εκδίκησης", όπως αποκαλύπτει ο Kerry Taylor (ο άνθρωπος που το 2013 προϊστατο δημοπρασίας 10 φορεμάτων της Νταϊάνα). "Εκεί που άλλες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία τέτοια δύσκολη βραδιά, εκείνη έκανε το μανιφέστο της με τον πιο κατηγορηματικό και κομψό τρόπο", θυμάται ο ίδιος και αυτή είναι πρακτικά η (πικρή) αλήθεια πίσω από το πιο επιδραστικό look των τελευταίων χρόνων στον χώρο της μόδας...

5 min

Δείτε εδώ την κοινή της συνέντευξη με τον Κάρολο: