Η σιωπή των αμνών έσπασε - Free Sunday
Η σιωπή των αμνών έσπασε

Η σιωπή των αμνών έσπασε

Το σκάνδαλο Γουάινσταϊν αποκαλύπτει μια άβολη αλήθεια για την αντιμετώπιση των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος και όχι μόνο.

Ήταν ένα κοινό μυστικό, μια ομερτά μεταξύ των μεγάλων αφεντικών του Χόλιγουντ από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα. Ο ιδρυτής του κολοσσού Miramax και της Weinstein Brothers, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, εκμεταλλευόταν την εξουσία και τη θέση του για να κάνει σεξ με ανερχόμενες νεαρές ηθοποιούς και θηλυκές παρουσίες που «έπεφταν» στην ανάγκη του. Η συναίνεση ίσχυε μόνο από την πλευρά του, δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ και εργαζόμενες στις εταιρείες του μιλούν επώνυμα για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν από αυτόν.

Το modus operandi λίγο ως πολύ γνωστό, ένα 20χρονο άβγαλτο κορίτσι που ήθελε να κάνει καριέρα στο σινεμά, στο θέατρο ή γενικά στον χώρο του θεάματος ήταν ο τύπος του Γουάινσταϊν. Ο τελευταίος έφερνε κοντά του με δόλιο τρόπο το κορίτσι παίζοντας το χαρτί του «αφεντικού», του μέντορα, και καθιστούσε σαφές ότι αν δεν ενέδιδε στις ορέξεις του δεν θα ξανάβρισκε ποτέ δουλειά στον χώρο που ήθελε. Όλα αυτά τα κορίτσια μεγάλωσαν αλλά δεν ξέχασαν και είναι πολλά. Αυτές είναι κάποιες από τις ιστορίες τους, όπως τις διηγήθηκαν στους «New York Times» και στο περιοδικό «New Yorker». Για το τελευταίο, μάλιστα, ο Ρόναν Φάροου, δημοσιογράφος, δικηγόρος και ακτιβιστής, γιος της Μία Φάροου και του Γούντι Άλεν, πέρασε 10 μήνες συνομιλώντας με 13 γυναίκες-θύματα του θρασύδειλου Γουάινσταϊν.

Ροζάνα Αρκέτ

Το 1989 η Ροζάνα Αρκέτ συνεργάστηκε με τη Miramax στην ταινία «Black Rainbow». Ο Γουάινσταϊν ως ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ήταν το μεγάλο αφεντικό της. Την περίοδο που γύριζε την ταινία, ο Γουάινσταϊν ζήτησε να τον συναντήσει σε ένα ξενοδοχείο, να φάνε και να συζητήσουν επαγγελματικά – κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά μεταξύ παραγωγών και ηθοποιών. Η Αρκέτ, ανερχόμενο αστέρι τότε, δέχτηκε. Με έκπληξη συνειδητοποίησε ότι το ραντεβού θα γινόταν στη σουίτα του παραγωγού και όχι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Παρόλο που υποψιαζόταν τι συνέβαινε, δεν ήθελε να το πιστέψει, μέχρι που ανέβηκε στο δωμάτιο και είδε τον Γουάινσταϊν με ένα μπουρνούζι. Αυτός της ζήτησε να του κάνει μασάζ, εκείνη αρνήθηκε, προσπάθησε με τη βία να την αναγκάσει να ενδώσει στις σεξουαλικές ορέξεις του αλλά η Αρκέτ τον έσπρωξε λέγοντάς του «δεν θα το κάνω ποτέ αυτό». Έκτοτε η καριέρα της ως ηθοποιού άρχισε να φθίνει, η ίδια θεωρεί υπεύθυνο τον Γουάινσταϊν για πολλούς ρόλους που έχασε, καθώς και για το γεγονός ότι το άστρο της δεν έλαμψε, ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις.

Άσλεϊ Τζαντ

 

Dress by @anthropologie. House by some glorious person, I just got to pass through!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Judd (@ashley_judd) στις

Η διάσημη ηθοποιός ήταν η πρώτη που μίλησε δημόσια την περασμένη εβδομάδα για τη δική της δυσάρεστη εμπειρία και έφερε το θέμα στο προσκήνιο. Το 1997 και ενώ συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Kiss the Girls» παραγωγής Miramax, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Γουάινσταϊν να τον συναντήσει στο ξενοδοχείο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας για φαγητό. Ο ρεσεψιονίστ της είπε ότι ο κ. Γουάινσταϊν θα την έβλεπε στο δωμάτιό του. Μόλις εκείνη ανέβηκε, ο παραγωγός την υποδέχτηκε με ένα μπουρνούζι και της ζήτησε να του κάνει μασάζ. Όταν η Τζαντ αρνήθηκε, της ζήτησε να τον δει να κάνει μπάνιο, και όταν εκείνη προσπάθησε να φύγει, της είπε ότι είναι συνηθισμένο να κάνει… διάφορα με τις ηθοποιούς του. «Πώς εξαφανίζομαι από το δωμάτιο άμεσα χωρίς να αποξενώσω τον Γουάινσταϊν» ήταν η πρώτη σκέψη της Τζαντ, όπως δήλωσε στους «New York Times». Ήταν νέα, ανερχόμενη, φοβισμένη και σίγουρη ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μπορούσε να την καταστρέψει. Η ηθοποιός έφυγε αλώβητη από το δωμάτιο αλλά δεν συνεργάστηκε ποτέ ξανά με την εταιρεία του Γουάινσταϊν, τη μεγαλύτερη του Χόλιγουντ.

Αντζελίνα Τζολί

 

❤️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelina Jolie (@angelinajolieofficial) στις

Η Τζολί διηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες τη δική της ιστορία, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Προς τα τέλη του ’90, όταν συμμετείχε στην ταινία «Playing by Heart», δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον Γουάινσταϊν, ως εκ τούτου αποφάσισε να μη συνεργαστεί ποτέ ξανά μαζί του, χάνοντας σημαντικούς ρόλους. Όπως τόνισε, πάντα προσπαθούσε να προειδοποιεί νεαρά κορίτσια που ξεκινούσαν να εργάζονται για τη Miramax τι τα περιμένει.

Γκουίνεθ Πάλτροου

 

My first ever Met Ball in 1995. #calvinklein #fullcirclemomentcomingup

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) στις

Η αποκάλυψη της Πάλτροου έγινε την ίδια μέρα με αυτήν της Τζολί. Η ηθοποιός ανέφερε στους «New York Times» πως το 1996, όταν ήταν 22 ετών, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Miramax και κέρδισε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Emma». Από απλή ηθοποιός θα γινόταν σταρ του Χόλιγουντ. Λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, ο Γουάινσταϊν την κάλεσε για φαγητό και με τον γνωστό του τρόπο την απομόνωσε στο δωμάτιο του αγαπημένου του ξενοδοχείου στο Μπέβερλι Χιλς. Της πρότεινε να της κάνει μασάζ στο κρεβάτι, η Πάλτροου αρνήθηκε και το έβαλε στα πόδια. Ήταν αναστατωμένη και σχεδόν σίγουρη ότι ο Γουάινσταϊν θα την απέλυε. Διηγήθηκε το περιστατικό στον τότε σύντροφό της Μπραντ Πιτ, ο οποίος, ως διάσημος και ευρέως γνωστός, πήγε να μιλήσει στον Γουάινσταϊν. Ο παραγωγός τού ζήτησε να μείνει κρυφό το γεγονός κι έτσι η Πάλτροου θα συνέχιζε με την ταινία. Όλα κύλησαν σαν να μη συνέβη τίποτα, ενώ η ηθοποιός λίγα χρόνια αργότερα κέρδισε το Όσκαρ πρωταγωνιστώντας στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» παραγωγής Miramax. «Ήμουν ένα παιδί, είχα μόλις υπογράψει για τις πρώτες σημαντικές δουλειές, ήμουν τρομοκρατημένη» απάντησε η Πάλτροου στην ερώτηση γιατί δεν αποκάλυψε νωρίτερα την αλήθεια.

Λουτσία Έβανς

Η Έβανς ήταν μόλις 20 ετών φοιτήτρια όταν την προσέγγισε ο Γουάινσταϊν σε γνωστό εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 2004. Της έδωσε την κάρτα του και της υποσχέθηκε ραντεβού με κάποιον συνεργάτη του, καθώς ήταν αρκετά όμορφη για να εργαστεί στην τηλεόραση. Η Έβανς έκλεισε ραντεβού με την υπεύθυνη προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας, ωστόσο μόλις τη συνάντησε, ο Γουάινσταϊν εμφανίστηκε και ζήτησε να τη δει κατ’ ιδίαν. Η Έβανς ένιωθε ασφαλής στην εταιρεία, καθώς ήταν γεμάτη κόσμο, στο γραφείο του όμως ήταν οι δυο τους και όταν ο Γουάινσταϊν κλείδωσε την πόρτα κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο παραγωγός τη βίασε, και αν και φώναζε διαρκώς να την αφήσει, κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Η Έβανς απειλήθηκε ώστε να κρατήσει το στόμα της κλειστό, έγινε ανορεκτική, έπαψε να βγαίνει από το σπίτι της και σκεφτόταν έντονα να αυτοκτονήσει. «Εξακολουθώ να έχω εφιάλτες ακόμα και σήμερα» εκμυστηρεύτηκε στο περιοδικό «New Yorker».

Άσια Αρτζέντο

 

I've been in this game for 33 years. It made me an animal - wearing @ysl and @bernarddelettrezofficial snake earrings

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη asiaargento (@asiaargento) στις

Η Ιταλίδα ηθοποιός ήταν ήδη διάσημη στη χώρα της όταν γνώρισε τον Γουάινσταϊν, προσπαθώντας να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ. Η ίδια είπε στο «New Yorker» πως προσκλήθηκε σε ένα πάρτι από κάποιους συνεργάτες του Γουάινσταϊν και όταν έφτασε στον χώρο την περίμενε ο παραγωγός μόνος του. Στην προσπάθειά της να τον αποφύγει, αλλά να είναι και ευγενική μαζί του, κατέληξε να δεχτεί να του κάνει μασάζ στην πλάτη. Ο Γουάινσταϊν τη βίασε κι εκείνη ακόμα και σήμερα δεν είναι σίγουρη αν φταίει για ό,τι έπαθε. Ο Γουάινσταϊν συνέχισε μάλιστα να την παρενοχλεί για αρκετό καιρό μετά το περιστατικό του βιασμού. «Όποτε τον βλέπω, γίνομαι εκείνο το μικρό 21χρονο κορίτσι, νιώθω ανόητη και αδύναμη» υπογραμμίζει στο περιοδικό. Στην ταινία «Scarlet Diva», που σκηνοθέτησε η ίδια, υπάρχει μια σκηνή που απεικονίζει ακριβώς ό,τι της συνέβη εκείνη τη νύχτα, μόνο που στην ταινία το κορίτσι βρίσκει τη δύναμη να φύγει – αυτό που θα ήθελε να είχε κάνει και η ίδια.

Μίρα Σορβίνο

 

#Repost & TY my ❤️@tomahawklions ・・・ I am extremely proud of @mirasorvino & all the courageous women who spoke out against Harvey Weinstein and his abhorrent behavior & physical assaults

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mira Sorvino (@mirasorvino) στις

Η βραβευμένη με Όσκαρ για τον ρόλο της στην «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» Μίρα Σορβίνο συνάντησε τον Γουάινσταϊν στη σουίτα του ξενοδοχείου του για να συζητήσουν για την ταινία που μόλις είχε κυκλοφορήσει, στα μέσα του ’90. Ξαφνικά ο παραγωγός την έπιασε από τους ώμους και μόλις εκείνη σηκώθηκε να φύγει της έκλεισε τον δρόμο. Του είπε ως δικαιολογία ότι δεν της επιτρέπει η θρησκεία της να βγαίνει με παντρεμένους κι έτσι γλίτωσε. Παρ’ όλα αυτά, για αρκετό καιρό μετά ο Γουάινσταϊν της τηλεφωνούσε προκειμένου να τη δει από κοντά, ώσπου μια νύχτα τής είπε ότι θα περνούσε από το σπίτι της. Υποψιασμένη, η Σορβίνο κάλεσε έναν φίλο της να υποδυθεί το αγόρι της κι έτσι ο παραγωγός αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Η Σορβίνο, αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μεγάλη σταρ, καθώς και ένα Όσκαρ στην κατοχή της, κάπου φρέναρε. Η ίδια θεωρεί ότι μία από τις αιτίες που δεν απογειώθηκε η καριέρα της είναι το γεγονός ότι απέρριψε σεξουαλικά τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Κάρα Ντελεβίν

 

I can see you...

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cara Delevingne (@caradelevingne) στις

Την περασμένη Τετάρτη η Κάρα Ντελεβίν διηγήθηκε τη δική της ιστορία με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Αν και υποψιασμένη, καθώς είχε ακούσει τα χειρότερα γι’ αυτόν, βρέθηκε μαζί του, καθώς και με μια άλλη κοπέλα, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, προκειμένου να συζητήσουν για έναν ρόλο. Ανακουφισμένη που υπήρχε άλλη μια παρουσία στο δωμάτιο, η Ντελεβίν εξεπλάγη από τη συνέχεια της συνάντησης. Ο παραγωγός τής ζήτησε να φιληθεί με την κοπέλα κι έπειτα να κάνουν σεξ. Η Ντελεβίν έφυγε κακήν κακώς. Ο Γουάινσταϊν την επόμενη μέρα τής τηλεφώνησε για να βεβαιωθεί για τη σιωπή της.

Λέα Σεϊντού

 

Tbt Grand Central @denismenochet @rebecca.zlotowski

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lea Seydoux (@leaseydoux_genuine) στις

Η ταλαντούχα ηθοποιός επίσης μίλησε για την εμπειρία της. Ο Γουάινσταϊν κυριολεκτικά της επιτέθηκε τη στιγμή που συζητούσαν καθισμένοι σε έναν καναπέ για μελλοντική συνεργασία. Η Σεϊντού ανέφερε πως ξαφνικά βρέθηκε από πάνω της προσπαθώντας να τη βιάσει, έπρεπε να χρησιμοποιήσει όλη της τη δύναμη και να ουρλιάζει δυνατά για να τον απομακρύνει. Τα κατάφερε και έφυγε από το δωμάτιο, ωστόσο όποτε τον βλέπει, καθώς βρίσκονται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, νιώθει «αηδία». «Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει» καταλήγει η Σεϊντού στη γραπτή δήλωσή της.

Οι συνεργάτες γνώριζαν…

Η λίστα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το σκάνδαλο γιγαντώνεται, αποκαλύπτοντας ένα παιχνίδι τακτικής γνωστό λίγο-πολύ σε όλους. Ο ισχυρός επιβάλλεται διά της βίας –σωματικής, ψυχολογικής, λεκτικής– στον αδύναμο, γνωρίζοντας ότι ο τελευταίος τον έχει ανάγκη και δεν θα αντισταθεί. Όλοι είχαν ακούσει τις φήμες και μάλιστα από διαφορετικές πηγές, παρ’ όλα αυτά ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είχε κερδίσει περισσότερες από 300 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ στις ετήσιες τελετές της Ακαδημίας ήταν ο άνθρωπος που είχε ακούσει τα περισσότερα «ευχαριστώ» από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, στελέχη και σεναριογράφους.

Τα δημοσιεύματα των «New York Times» και του «New Yorker» αναφέρουν πως η τακτική του Γουάινσταϊν ήταν γνωστή ανάμεσα στα στελέχη και τους εργαζόμενους της Miramax, μάλιστα υπάλληλοι στις οικονομικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι ο παραγωγός πλήρωνε αδρά τουλάχιστον οκτώ γυναίκες σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να εξαγοράζει τη σιωπή τους. Η ηθοποιός Ρόουζ Μακ Γκόουαν, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης του Γουάινσταϊν, επιβεβαίωσε ότι έλαβε 100.000 δολάρια, καθώς τον απείλησε ότι θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Πολλές υπάλληλοι που ξεκινούσαν τη σταδιοδρομία τους από τη Miramax ως μαθητευόμενες στις νομικές ή οικονομικές υπηρεσίες είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης αλλά και βιασμού. Κάποιες αποφάσισαν να αναφέρουν το γεγονός στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού αλλά αποδείχθηκε μάταιος κόπος. Αυτές όμως που μιλούσαν έστω και εντός της εταιρείας για τη δυσάρεστη εμπειρία τους ήταν και οι κοπέλες που δέχονταν χρηματικά ποσά προκειμένου να μη δώσουν έκταση στο θέμα. Πολλά στελέχη της Miramax γνώριζαν για τη συμπεριφορά του αφεντικού και είχαν και γραπτές αναφορές από τα θύματα, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα email ενός μεγαλοστελέχους της εταιρείας, του Ίρβινγκ Ράιτερ, ο οποίος έστελνε μηνύματα στην Έμιλι Νέστορ, μια νεαρή γραμματέα απόφοιτη Νομικής που εργαζόταν για τη Miramax, επιβεβαιώνοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση ήταν πάγια τακτική του Γουάινσταϊν, ωστόσο η αίσθηση που λάμβανε η Νέστορ από τα υψηλά ιστάμενα στελέχη ήταν η λογική «αν δεν σου αρέσει, μπορείς να φύγεις».

Οι περισσότεροι συνεργάτες του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν μιλούν για έναν μεγαλόσωμο άντρα που απέπνεε το αίσθημα του φόβου. Νευρίαζε, θύμωνε, φώναζε με το παραμικρό και δεν δεχόταν ποτέ το «όχι» ως απάντηση. Το προφίλ του τρομακτικού άντρα ενισχυόταν από την εξουσία και τον πλούτο που διέθετε. Τα θύματά του ήταν πάντα νέες φιλόδοξες γυναίκες, τις οποίες έκανε να πιστεύουν ότι θα τις κατέστρεφε σε περίπτωση που απέρριπταν τις σεξουαλικές προτάσεις του και με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκαζε να υποκύπτουν.

Και πολιτικές προεκτάσεις το σκάνδαλο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον μιλούν για κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης σε ανδροκρατούμενους χώρους εργασίας και συνδέουν την υπόθεση Γουάινσταϊν με διάφορα περιστατικά που είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας.

Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να μιλούν, όπως στην υπόθεση του δημοσιογράφου του καναλιού Fox, Μπιλ Ο’Ράιλι, ο οποίος είχε πληρώσει πέντε γυναίκες για να κρατήσουν τη σιωπή τους αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που είχαν υποστεί από τον ίδιο. Όπως στην υπόθεση του πρώην αφεντικού του δικτύου Fox, Ρότζερ Άιλ, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, και όπως στην υπόθεση Μπιλ Κόσμπι, που παραλίγο να μείνει στο συρτάρι. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναφέρει σε ηχογραφημένη συνομιλία του με δημοσιογράφο, που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, πως «μόλις γίνεις σταρ, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις με μια γυναίκα».

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δεν είχε απλώς γίνει σταρ αλλά δημιουργούσε σταρ και ταυτόχρονα κατέστρεφε σταρ. Η επιρροή του εδραιώθηκε όταν άρχισε η διαπλεκόμενη σχέση του με την πολιτική. Από τις αρχές του ’90 έγινε μέγας χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, δίνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και οργανώνοντας ακριβά δείπνα με μεγιστάνες της βιομηχανίας του θεάματος. Στα μέσα του ’90 χρηματοδότησε ένα μέρος της καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον και οργάνωνε εκδηλώσεις με άλλες σημαίνουσες και πλούσιες φιγούρες του Χόλιγουντ. Υποστήριξε οικονομικά τον Αλ Γκορ στην προεκλογική του καμπάνια το 2000. Ταυτόχρονα, συνέχισε να ενισχύει τους φιλικούς δεσμούς του με τους Κλίντον και σε ετήσια βάση πραγματοποιούσε σημαντικές δωρεές στο κόμμα των Δημοκρατικών. Από το 2008 έγινε σκιά του Μπαράκ Ομπάμα, οι χρηματικές δωρεές στο κόμμα ολοένα αυξάνονταν, ενώ οργάνωνε πριβέ δείπνα με πλούσιους χρηματοδότες του Χόλιγουντ για λογαριασμό του Προέδρου. Το 2012 ο Γουάινσταϊν ήταν από τους βασικούς χορηγούς της προεκλογικής καμπάνιας του Ομπάμα, ενώ συμμετείχε και στη διαμόρφωση νομοσχεδίων υπέρ των τεχνών και του πολιτισμού.

Από την ώρα που γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του, το κόμμα των Δημοκρατικών νιώθει τριγμούς στα θεμέλιά του. Πολλά μέλη του, βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ζητήσει να επιστρέψουν τις δωρεές που έχουν δεχτεί κατά καιρούς από τον παραγωγό και μάλιστα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μάχονται κατά της σεξουαλικής βίας. Η Χίλαρι Κλίντον, αν και άργησε τρεις μέρες να ξεκαθαρίσει τη θέση της, δήλωσε «σοκαρισμένη και αηδιασμένη» από τις πράξεις του Γουάινσταϊν, ενώ με τη σειρά του το ζεύγος Ομπάμα υπογράμμισε πως «όποιος άντρας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στις γυναίκες πρέπει να καταδικάζεται». Ωστόσο, οι δηλώσεις καταδίκης και οι επιστροφές των χρημάτων δεν μπορούν να ξεπλύνουν την ντροπή και να εξαλείψουν τον φόβο των αναρίθμητων θυμάτων του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Συγκάλυψη εκ των έσω

Εκτός από στελέχη της Miramax και πολιτικούς, το σκάνδαλο Γουάινσταϊν εκθέτει και σημαντικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως ο Ματ Ντέιμον και ο Ράσελ Κρόου. Ο μεν πρώτος έγινε διάσημος μέσα από την ταινία «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» παραγωγής Miramax, ο δε δεύτερος πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, παραγωγές της εταιρείας. Δημοσιεύματα θέλουν τους δύο ηθοποιούς να έχουν προσπαθήσει να πείσουν δημοσιογράφο των «New York Times» το 2004 να μη δημοσιοποιήσει μαρτυρίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης του Γουάινσταϊν, που αποτελούσαν κοινό μυστικό από τότε. Ματ Ντέιμον και Ράσελ Κρόου αρνούνται την κατηγορία και τάσσονται υπέρ των θυμάτων.

Ο έκπτωτος Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, εξαφανισμένος με το ιδιωτικό του τζετ, υποτίθεται πως βρίσκεται σε κέντρο απεξάρτησης από το σεξ. Η σύζυγός του, σχεδιάστρια μόδας Τζορτζίνα Τσάπμαν, ανακοίνωσε πως τον εγκαταλείπει και δήλωσε την υποστήριξή της στα θύματά του, ζητώντας παράλληλα σεβασμό στην ιδιωτικότητα των παιδιών που απέκτησε μαζί του. Η εταιρεία του, Weinstein Brothers, απέλυσε στελέχη που φημολογείται πως γνώριζαν τις ειδεχθείς πράξεις του, ενώ ήδη έχει αρχίσει να δέχεται απανωτά χτυπήματα εξαιτίας του πρώην αφεντικού της. Τα βραβεία Bafta απέβαλαν την εταιρεία του από τη λίστα των μελών τους και η Ακαδημία των Όσκαρ επίσης σκοπεύει να προχωρήσει σε τιμωρητική πράξη απέναντί του.

Τη συγκάλυψη του σκανδάλου Γουάινσταϊν, πάντως, είχε εκφράσει ο λόγος του κωμικού ηθοποιού Σεθ Μακ Φάρλαν κατά την τελετή απονομής των Όσκαρ το 2013. Ο ηθοποιός, απευθυνόμενος στις πέντε υποψήφιες για το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, είχε πει: «Συγχαρητήρια, εσείς οι πέντε δεν χρειάζεται να υποκρίνεστε πια ότι σας αρέσει ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν». Ο ηθοποιός αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη πως το σχόλιό του ήταν ειρωνικό και θυμωμένο, καθώς εκείνη την περίοδο είχε μάθει από τη φίλη του και ηθοποιό Τζέσικα Μπαρθ ότι ο διάσημος παραγωγός την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Μετά από τριάντα χρόνια ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν καταλήγει όπως του αξίζει, κρυμμένος από φόβο και ντροπή, όπως τα περισσότερα θύματά του, όταν έτρεχαν να ξεφύγουν από τις σουίτες ακριβών ξενοδοχείων και από τα πριβέ πολυτελή γραφεία του.