Media και διάσημοι ζητούν συγνώμη από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς - Free Sunday
Media και διάσημοι ζητούν συγνώμη από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Media και διάσημοι ζητούν συγνώμη από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Η παράδοξη ζωή της Μπρίτνεϊ Σπίαρς είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Framing Britney Spears», συμπαραγωγής της συνδρομητικής πλατφόρμας Hulu και των «New York Times», που κυκλοφόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη ζωή της σούπερ σταρ της ποπ, από την παιδική της ηλικία μέχρι τον νευρικό κλονισμό που υπέστη τη διετία 2007-2008, εξαιτίας των επιθετικών παπαράτσι, των παρεμβατικών μέσων στη ζωή της, των λάθος σχέσεών της και της επιλοχείου κατάθλιψης.

Untitled design 1 min

 

Η Σπίαρς κηρύχθηκε το 2008 ακατάλληλη να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της. Μετά από απόφαση του δικαστηρίου τα χρήματά της ελέγχει ο πατέρας της, Τζέιμι Σπίαρς, ο οποίος φέρεται να έχει πει «η κόρη μου θα γίνει τόσο πλούσια, ώστε θα μου αγοράσει ένα καράβι». Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς επιτροπείας (conservatorship) που αντιμετωπίζει, το οποίο γέννησε στο Twitter το hashtag #FreeBritney, προκειμένου η Σπίαρς να ανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών της.

«Όσα έχουν συμβεί στην Μπρίτνεϊ Σπίαρς δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε έναν άντρα στην Αμερική» λέει μια θαυμάστρια της ποπ τραγουδίστριας στις πρώτες σκηνές του «Framing Britney Spears».

Πράγματι, η αντιμετώπισή της από τα ΜΜΕ ήταν απροκάλυπτα μισογυνική, κάτι που προβάλλει και η ταινία, με αποτέλεσμα άνθρωποι και μέσα να ζητούν, 17 χρόνια μετά, συγνώμη. Το περιοδικό «Glamour» έγραψε: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη στην Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Μπορεί να μην προκαλέσαμε την καταστροφή της, αλλά την “επιχορηγήσαμε”. Και μπορούμε να κάνουμε κάτι για να επανορθώσουμε».

H ιστορικός Πολιτισμού του University of Sussex, Λούσι Ρόμπινσον, δήλωσε στο BBC: «Μπορούμε να δούμε την Μπρίτνεϊ μέσα σε μια μεγάλη σειρά γυναικών καλλιτεχνών, από τη Μέριλιν Μονρόε έως τη Γουίτνεϊ Χιούστον και την Έιμι Γουάινχαουζ, στις οποίες ασκήθηκε δριμεία κριτική, όχι τόσο για τη δουλειά τους όσο για τον τρόπο που παρουσιάζονταν στον Τύπο».

Κι έτσι είναι. Χαρακτηριστικά, το 2003 βρέθηκε φιλοξενούμενη μίας από τις πιο δημοφιλείς δημοσιογράφους των ΗΠΑ, της Νταϊάν Σόγιερ, η οποία σχολίασε πως «η Μπρίτνεϊ είναι εργαστηριακό πείραμα της ατελείωτης δόξας. Δεν πήγε στο σχολείο ή στο κολέγιο, δεν έζησε τα ραντεβού ως έφηβη, δεν υπήρχε η ανωνυμία του “δοκιμάζω και κάνω λάθη” και των επιλογών που μπορεί να είναι ντροπιαστικές». Ό,τι έκανε το έκανε ενώπιον εκατομμυρίων αδηφάγων ματιών. Η Σόγιερ φάνηκε να την κατανοεί, πριν της απευθύνει «κατηγορώ» για τις σχέσεις της και τη σεξουαλική της ζωή –μολονότι τότε η καλλιτέχνις ήταν μόλις 21 χρόνων– και καταλήξει στο ότι «είναι απογοήτευση για πολλές μητέρες της χώρας». Μετά, η δημοσιογράφος ασχολήθηκε με τον όρκο παρθενίας που είχε δώσει η Σπίαρς και κατά δική της ομολογία τον αθέτησε κατά τη μακροχρόνια σχέση της με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ενώ αμφισβήτησε την ηθική της και τη χαρακτήρισε υπεύθυνη του χωρισμού. Έφερε την Μπρίτνεϊ στο σημείο να ζητήσει να σταματήσουν τη συνέντευξη.

Παρεμπιπτόντως, ο Τίμπερλεϊκ κυκλοφόρησε το «Cry me a river» μετά τον χωρισμό τους, με στίχους που απευθύνονταν στη Σπίαρς, παρουσιάζοντας τον ίδιο ως θύμα.

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ και την κατακραυγή που ακολούθησε στα social media, ο Τίμπερλεϊκ, με ανάρτησή του, ζήτησε συγνώμη.

Ακολούθησαν χιλιάδες συγνώμες από διάσημους κι έτσι γεννήθηκε ένα ακόμη trend στο Twitter, το #WeAreSorryBritney.

Untitled design 2 min

Η περιουσία της Μπρίτνεϊ

Το «Forbes» εκτιμά ότι η ακίνητη περιουσία που αποτελεί το αντικείμενο της διαμάχης αξίζει περίπου 60 εκατ. δολάρια. Τα δικαστικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του «Forbes» πέρυσι έδειξαν ότι η Σπίαρς έχει επενδύσει 56,5 εκατ. δολάρια σε διάφορα ακίνητα και επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε μετρητά.

Αυτή η περιουσία προέρχεται από την 30χρονη καριέρα της. H Σπίαρς έχει πουλήσει σχεδόν 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ενώ έχει πραγματοποιήσει 10 μεγάλες περιοδείες, πέραν των κερδών που απέκτησε από τη σειρά αρώματος Fantasy. Σύμφωνα με το «Forbes», κέρδισε πάνω από 30 εκατ. δολάρια τα οκτώ από τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά κατέχει μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επώνυμους-αστέρες, περίπου το 25% του εισοδήματός της πηγαίνει σε μάνατζερ, διευθυντές και δικηγόρους.

Άλλο ένα ποσοστό, τουλάχιστον το 40%, πηγαίνει σε αποπληρωμή φόρων, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια καταβάλλεται ως διατροφή για το παιδί της στον πρώην σύζυγό της, Κέβιν Φέντερλαϊν. Ακόμη, κάθε χρόνο ο πατέρας της εισπράττει το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων της από το ακίνητο που διατηρεί στο Λας Βέγκας, μειώνοντας περισσότερο το εισόδημά της. Επιπλέον, έχει πληρώσει εκατομμύρια σε νομικά τέλη που σχετίζονται με την επιτροπεία της.

Τον Αύγουστο του 2020 η Μπρίτνεϊ Σπίαρς κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες να απομακρυνθεί ο πατέρας της από τον πλήρη έλεγχό της σε κάθε τομέα της ζωής της. Τρεις μήνες αργότερα το δικαστήριο διόρισε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το Bessmer Trust, ως συνεπόπτη της περιουσίας της, μαζί με τον Τζέιμι Σπίαρς. Στα χέρια της έχει μόνο ένα όπλο, που φαίνεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει, δηλώνοντας ότι δεν θα δίνει πλέον συναυλίες αν ο πατέρας της συνεχίσει να ελέγχει την καριέρα της.

Την ίδια στιγμή ο Τζέιμι έλεγε στο CNN: «Όταν ένα μέλος της οικογένειάς σου χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία, οι οικογένειες πρέπει να ανταποκρίνονται, όπως έχω κάνει εγώ τα τελευταία 12 χρόνια για να προστατέψω την Μπρίτνεϊ, που την αγαπώ χωρίς όρους. Θα συνεχίσω να της παρέχω αγάπη, αλλά και προστασία, ενάντια σε εκείνους που δρουν με βάση τα συμφέροντά τους και επιδιώκουν να βλάψουν εκείνη και την οικογένειά μου».

«Το κεντρικό μυστήριο της ταινίας μας είναι ότι ζει τη ζωή μιας πολυάσχολης ποπ σταρ, και πάλι, όμως, μας λένε ότι βρίσκεται συνέχεια σε κίνδυνο. Κάθε χρόνο βγάζει εκατομμύρια δολάρια, παρ’ όλα αυτά ισχυρίζονται ότι είναι ανίκανη να πάρει αποφάσεις για τη ζωή της. Είναι τόσο μεγάλη η διαμάχη, που είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει και γιατί τα δικαστικά έγγραφα είναι απόρρητα» δήλωσε πολύ εύστοχα η σκηνοθέτις Σαμάνθα Σταρκ στο περιοδικό «Variety».

Untitled design 3 min