Η Κέιτ στη θέση της Αντζελίνα - Free Sunday
Η Κέιτ στη θέση της Αντζελίνα

Η Κέιτ στη θέση της Αντζελίνα

Η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ ορίστηκε ως νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη θέση της Αντζελίνα Τζολί. Η επίσημη ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες και αμέσως αφότου η Μπλάνσετ επέστρεψε από ειδική αποστολή στην Ιορδανία, όπου επισκέφθηκε καταυλισμούς Σύρων προσφύγων. Η διάσημη ηθοποιός εργάστηκε τον τελευταίο χρόνο μαζί με ειδικές μονάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Μέσα στο 2015 επισκέφθηκε καταυλισμούς στον Λίβανο και πήρε προσωπικές συνεντεύξεις από Σύρους πρόσφυγες για τις ανάγκες της επικοινωνιακής εκστρατείας του ΟΗΕ #IBelong. Η τοποθέτησή της στη θέση της Τζολί ήταν σχεδόν αναμενόμενη έπειτα από τις δράσεις που οργάνωσε μαζί με τον ΟΗΕ. «Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που αναλαμβάνω αυτό τον ρόλο. Είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το προσφυγικό ζήτημα, είναι η πιο κρίσιμη στιγμή να δείξουμε αλληλεγγύη» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ως μητέρα θα ήθελε τα παιδιά της να δείχνουν συμπάθεια σε ανθρώπους που βιώνουν το δράμα του πολέμου και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη ζωή τους.

Ανούσια κριτική

Με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ Μπλάνσετ και Τζολί πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο Χολιγουντιανοί σταρ διαχειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα πολιτικής. Η «Daily Mail» είναι μία εκ των πολλών εφημερίδων που επέκριναν τους Χολιγουντιανούς σταρ οι οποίοι «μιλούν με πάθος και συμπάθεια για το προσφυγικό αλλά δεν είπαν ποτέ να φιλοξενήσουν μια οικογένεια Σύρων σε κάποιο από τα πολλά ακίνητά τους ανά τον κόσμο». Η εφημερίδα ανέφερε συγκεκριμένα τα ζεύγη Πιτ-Τζολί και Κλούνεϊ-Αλαμουντίν, γνωστά για την επικοινωνιακή τους δράση υπέρ των προσφύγων, τα οποία διαθέτουν από τέσσερα και πέντε ακίνητα σε πλούσιες περιοχές του κόσμου, καθώς και μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις, αλλά η αντιμετώπισή τους απέναντι στην προσφυγική κρίση είναι ευχολόγια που απλώς ενισχύουν τη δημοτικότητά τους παρά έμπρακτη συνεισφορά στο δράμα των ανθρώπων του πολέμου. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη ανατρέπεται όμως όταν εξετάζουμε προσεκτικότερα τις δράσεις των ανθρώπων του θεάματος στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι αστέρες του Χόλιγουντ χρησιμοποιούν την παγκόσμια αναγνωρίσιμη εικόνα τους –αυτήν διαθέτουν άλλωστε– για να στρέψουν το ενδιαφέρον στο δράμα των ανθρώπων. Δεν είναι λίγοι όσοι βρέθηκαν στο πλευρό των εθελοντών στη Μυτιλήνη διασώζοντας πρόσφυγες από τα άγρια, χειμερινά νερά του Αιγαίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τον ΟΗΕ και πολλές ΜΚΟ ενισχύοντας τη σίτιση και τον εμβολιασμό των προσφύγων στους εκατοντάδες καταυλισμούς, όπως δεν είναι λίγοι και όσοι τη φετινή χρονιά αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την τέχνη τους για να παρουσιάσουν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, από τη Συρία κυρίως, στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη. Ανέκαθεν ο ρόλος των εκπροσώπων της τέχνης ήταν να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα μέσα τους για να στρέφουν το ενδιαφέρον του απλού πολίτη σε κάποιο σημαντικό ζήτημα – το πώς αυτό θα επιλυθεί σίγουρα δεν είναι υπόθεση του Χόλιγουντ ή των εκπροσώπων του.

Έμπρακτη συνεισφορά

Η Σούζαν Σάραντον ήταν η πρώτη Χολιγουντιανή σταρ που πέρασε τον περσινό χειμώνα στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, συμμετέχοντας ως εθελόντρια. Ξόδεψε χρόνο, χρήμα και κατηγόρησε τους Αμερικανούς για ξενοφοβία και απραξία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, διηγήθηκε ιστορίες προσφύγων που σώθηκαν από θαύμα και εθελοντών που εργάζονταν νυχθημερόν επτά ημέρες την εβδομάδα. Έδωσε χρήματα για ρούχα και κάθε λογής προϊόντα που δόθηκαν στους πρόσφυγες. Εργάστηκε με τους διασώστες από χώρες του εξωτερικού και έγινε φωτορεπόρτερ όσο καιρό έμεινε στη Λέσβο. Με τη δράση της κατόρθωσε να μπει στη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης το 2016, μαζί με άλλους συμπονετικούς κατοίκους του νησιού.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, από την άλλη, τον περασμένο Φεβρουάριο συζήτησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει το Χόλιγουντ για την ελάφρυνση της προσφυγικής κρίσης. Ο ίδιος διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειάς του, που ήταν Ιρλανδοί μετανάστες στην Αμερική, ταξίδεψε με τη σύζυγό του μέχρι την Αρμενία και συνάντησε οικογένειες προσφύγων, τις ιστορίες των οποίων πρόκειται να χρησιμοποιήσει στις ταινίες του το προσεχές διάστημα, προκειμένου να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου απέναντι στο προσφυγικό δράμα.
O Βρετανός ηθοποιός Τζουντ Λο επισκέφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο τη «ζούγκλα» του Καλαί προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους συναδέλφους του σχετικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που περιμένουν υπομονετικά να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τους επίσης Βρετανούς ηθοποιούς Ντόμινικ Γουέστ, Γκίλιαν Άντερσον, Μπένεντικτ Κούμπερμπατς και Στίβεν Ντάλντρι υπέγραψαν ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο αναλαμβάνουν ως ανάδοχοι από ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που θέλει να περάσει από το Καλαί στη Βρετανία για να αποκτήσει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τον προσφυγικό καταυλισμό. Ο Μπένεντικτ Κούμπερμπατς ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που ανέλαβαν ουσιαστική δράση. Αφιέρωσε τις θεατρικές παραστάσεις του και τα έσοδά τους στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ σε κάθε του συνέντευξη κατέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για ολιγωρία στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Η Αντζελίνα Τζολί, από την πλευρά της, ως απελθούσα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν παραλείπει να κατακρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού δράματος, τη στιγμή που υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει από το 2012 και μετά. Η διάσημη ηθοποιός, εκτός από την επίσκεψή της στη χώρα μας, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Λέσβο, και τη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ταξίδεψε πρόσφατα στον Λίβανο, όπου επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων, στρέφοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή.

Ο Σάσα Μπάρον Κοέν και η σύζυγός του Ίσλα Φίσερ έδωσαν 1 εκατ. δολάρια σε ΜΚΟ που μάχονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έντουαρντ Νόρτον, με αφορμή ιστορίες προσφύγων που διάβασε στο προφίλ Humans of New York, χρηματοδότησε πολλές εκστρατείες ώστε να βοηθηθούν πρόσφυγες που αναζητούσαν τις οικογένειές τους, ενώ ο σταρ του τηλεοπτικού σίριαλ «Homeland» Μάντι Πατίνκιν πέρασε αρκετό καιρό στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου ως εθελοντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης. Η τέχνη και οι εκπρόσωποί της εκπληρώνουν το καθήκον τους και με το παραπάνω. Η πολιτική άραγε;