Ιστορίες που γράφονται στο κόκκινο χαλί - Free Sunday
Ιστορίες που γράφονται στο κόκκινο χαλί

Ιστορίες που γράφονται στο κόκκινο χαλί

Ξεχάστε τα βραβεία της κριτικής επιτροπής των Καννών. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του διασημότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο ήταν ότι παρουσίασε γυναίκες σκηνοθέτες και ηθοποιούς που βρίσκονται στην κορυφή της καριέρας τους. Το πρόγραμμα εστίασε –αναπάντεχα για τα δεδομένα των Καννών, όπου δεν θεωρείται καθόλου αυτονόητο το να κυριαρχήσουν οι γυναίκες στην καλλιτεχνική συζήτηση– σε γυναίκες δημιουργούς που δουλεύουν για το σινεμά μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Φέτος, στο διαγωνιστικό τμήμα, περισσότερες ταινίες από ποτέ επικεντρώθηκαν στις γυναίκες.

H Τζόντι Φόστερ έφερε στο φεστιβάλ την ταινία που σκηνοθέτησε, το «Money Monster», όπου ο Τζορτζ Κλούνεϊ, που υποδύεται έναν οικονομικό αναλυτή με δική του τηλεοπτική εκπομπή, και η Τζούλια Ρόμπερτς, που υποδύεται την τηλεοπτική παραγωγό του, κρατούνται όμηροι σε απευθείας μετάδοση από έναν αγανακτισμένο επενδυτή. Αμέσως μετά την πρεμιέρα της ταινίας, που ήδη έχει βγει στις ελληνικές αίθουσες, η σκηνοθέτις εξέθεσε τις απόψεις της στο «Variety» και στο Kering, σε ομιλία που ανήκει στον κύκλο «Women in Motion», κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν πολύ ειλικρινής σχετικά με το πώς νιώθει για τον τρόπο που το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες σκηνοθέτες και τα πρότζεκτ που είναι στραμμένα στις γυναίκες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Variety», η Φόστερ σημείωσε ότι το σημερινό κλίμα στο Χόλιγουντ θέλει το είδος των ταινιών που παραδοσιακά πρόσφεραν ρόλους για γυναίκες, όπως οι ρομαντικές κομεντί και οι μεσαίου ύψους προϋπολογισμού δραματικές ταινίες, να γίνονται τηλεοπτικά προϊόντα, με τον κινηματογράφο να στρέφεται όλο και περισσότερο σε action movies με υπερήρωες και πρότζεκτ που έχουν χαρακτηριστικά φιλμ δράσης, τα οποία δεν ευνοούν τους γυναικείους ρόλους.

Εκπλήξεις όχι και τόσο αυθόρμητες

Την ίδια ώρα η πρωταγωνίστριά της Τζούλια Ρόμπερτς, που έχτισε την καριέρα της ακριβώς πάνω σε ταινίες όπως αυτές που περιέγραψε η Φόστερ, έκανε μια κίνηση που περιγράφηκε ως «τολμηρή» από τον Τύπο. Επέλεξε να περπατήσει ξυπόλητη στο διάσημο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα και οι περισσότεροι εξεπλάγησαν από τον συμβολισμό της πράξης της. «Κάτι περισσότερο από στιλ» έγραψαν αμέσως αυτοί που παρακολουθούν τα όσα γίνονται στο φεστιβάλ. Η περσινή 68η συνάντηση στην Κρουαζέτ είχε σημαδευτεί από μεγάλη φασαρία, όταν οι διοργανωτές επέλεξαν να διώξουν από τις επίσημες εκδηλώσεις όσες γυναίκες δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα. Το επίσημο φεστιβάλ αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοιος κανόνας, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι μεγάλες πρεμιέρες στις Κάννες διέπονται από αυστηρό dress code, τυπωμένο στα εισιτήρια που απαιτούν επίσημη ένδυση για όλους τους επισκέπτες. Πουθενά δεν αναφέρονται συγκεκριμένα υποδήματα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σχετικά με το κυνήγι όσων κυριών δεν φορούσαν ψηλά τακούνια.

Οι συμμετέχοντες αποθαρρύνονται επίσης από τη λήψη selfies στο κόκκινο χαλί, καθώς το φεστιβάλ χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις φωτογραφίες «γκροτέσκο». Επιτρέπονται φυσικά οι φωτογραφίες των δεκάδων ρεπόρτερ που είναι συγκεντρωμένοι και καλοντυμένοι και περιμένουν πάντα την επόμενη ενζενί για να την απαθανατίσουν με την απαραίτητη λάμψη. Το κόκκινο χαλί παραμένει ο φωτογραφικός πόλος έλξης στις Κάννες. Η πασαρέλα του φεστιβάλ ανοίγει με την παραδοσιακή τελετή έναρξης, όπου δεκάδες αστέρες της έβδομης τέχνης, πρωταγωνιστές και συντελεστές παρελαύνουν μπροστά από τα φλας.

Ομορφιά που ζαλίζει

Εκεί όπου φέτος η Σαρλίζ Θερόν έκανε μια τολμηρή, για τα στιλιστικά δεδομένα που θέλουν επίσημα φορέματα, εμφάνιση με ένα μαύρο κουστούμι με λευκό πουκάμισο και εντυπωσιακά κοσμήματα. Η επιλογή σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά, καθώς, παρ’ ότι ανδρόγυνη, δεν έκρυβε τη φυσική ομορφιά της ηθοποιού, που εξάλλου δύσκολα κρύβεται. Φαίνεται πάντως ότι η Θερόν χρειαζόταν μια δυνατή εμφάνιση για δύο λόγους. Γιατί όλες οι κάμερες στράφηκαν στην αμήχανη συνάντησή της με τον πρώην σύντροφό της Σον Πεν, με τον οποίο λέγεται ότι έχει διακόψει κάθε επικοινωνία. Επίσης, γιατί ο εν λόγω πρώην σύντροφος τη σκηνοθέτησε στο «The Last Face», που η κριτική θέλει να είναι μία από τις χειρότερες ταινίες που διαγωνίστηκαν ποτέ για τον Χρυσό Φοίνικα, προσφέροντας μια απολαυστική με πολλά χαχανητά προβολή, παρ’ ότι δεν είναι κωμωδία. Το ανέκδοτο των Καννών ήταν πως η Θερόν χώρισε τον Πεν μόλις είδε το τελικό μοντάζ, αλλά τουλάχιστον το φιλμ είναι τόσο κακό, που ήδη είναι μεγαλύτερο θέμα συζήτησης από την κοινή εμφάνιση των δυο τους.

Πρόσφατα, μιλώντας στη «Wall Street Journal», η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αναφέρθηκε σε όσα γράφονταν για τη σχέση και τον χωρισμό τους γειώνοντας τα κουτσομπολιά: «Δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιούμε τα πράγματα. Ότι όταν φεύγεις από μια σχέση πρέπει να κρύβεται από πίσω μια τρελή ιστορία ή κάποιο τρελό δράμα. Ήμασταν σε μια σχέση και μετά σταμάτησε να λειτουργεί. Και αποφασίσαμε από κοινού να χωρίσουμε. Αυτό είναι». Σε μια προσπάθεια να σιγάσει το ενδιαφέρον για την προσωπική της ζωή, θέλησε να εξηγήσει ότι η σχέση τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο ήθελε ο παγκόσμιος Τύπος και πως οι φήμες πως ο Σον Πεν θα υιοθετούσε τον γιο της, Τζάκσον, δεν είχαν καμία βάση.

Στην ίδια συνέντευξη η λαμπερή πρωταγωνίστρια αναφέρθηκε και στον ρόλο της ως μοχθηρής βασίλισσας Ραβένα στην ταινία «The Huntsman: Winter’s War», για την οποία απαίτησε και έλαβε 10 εκατ. δολάρια – ακριβώς την ίδια αμοιβή με τον συμπρωταγωνιστή της Κρις Χέμσγουορθ. «Όταν είδα την ανισότητα ανάμεσα στην αμοιβή της Τζένιφερ Λόρενς και του Μπράντλεϊ Κούπερ, σοκαρίστηκα. Σκέφτηκα πως αν είναι να πάρουμε το όλο πράγμα από την αρχή, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ισότιμες βάσεις. Γιατί δεν ήμασταν ίσοι μέχρι σήμερα». Οι αποκαλύψεις για το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Χόλιγουντ ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι, όταν διέρρευσαν χακαρισμένα emails παραγωγών της Sony Pictures που αποδείκνυαν ότι η Λόρενς είχε πληρωθεί κάποια εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με τους τρεις άνδρες συμπρωταγωνιστές της –ανάμεσά τους και ο Κούπερ– για τον ρόλο της στην ταινία του 2013 «American Hustle».

Τι σκέφτεται άραγε γι’ αυτού του είδους την ανισότητα ένα άλλο αγαπημένο ζευγάρι που απασχόλησε το φετινό φεστιβάλ είναι μάλλον περιττό να αναρωτηθούμε. Σούζαν Σάραντον και Τζίνα Ντέιβις επανενώθηκαν για τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του «Thelma & Louise», το οποίο, εκτός από το ότι έβαλε τον Μπραντ Πιτ στη ζωή μας, είχε περιγραφεί ως ένα φεμινιστικό μανιφέστο που θα έδινε νέα πνοή στους γυναίκειους ρόλους του αμερικανικού σινεμά. Η εμβληματική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ έκανε μεγάλη επιτυχία στο box office και ενέπνευσε πολλούς κριτικούς αλλά και ακαδημαϊκούς να την εντάξουν στο πάνθεον των ταινιών που άλλαξαν τον κινηματογράφο, ενώ χάρισε υποψηφιότητες για Όσκαρ και στις δύο ηθοποιούς. Όπως όμως είπε και η Σάραντον στις Κάννες, οι επιπτώσεις ήταν μάλλον εφήμερες: «Μετά το “Thelma & Louise” είχαν προβλέψει ότι θα υπάρξουν πολλές ταινίες με γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά αυτό δεν συνέβη». Αντιθέτως, ακόμα κοιτάζουμε τι παπούτσια φοράνε οι πρωταγωνίστριες στο κόκκινο χαλί.