Η Αγία Αντζελίνα - Free Sunday
Η Αγία Αντζελίνα

Η Αγία Αντζελίνα

Είχε όλα τα φόντα για να γίνει αυτό που έγινε, μια σταρ που αμείβεται με 20 εκατ. δολάρια για κάθε της ταινία. Είχε διάσημο πατέρα (Γιον Βόιτ), ταραγμένη σχέση μαζί του, εκθαμβωτική ομορφιά, σκανδαλώδεις σχέσεις, επαρκές ταλέντο, κανέναν ενδοιασμό για γυμνές σκηνές.

Η Αντζελίνα Τζολί, από τη στιγμή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, πήγε την υπόθεση image ένα βήμα παραπέρα. Αρνήθηκε τον ρόλο του καλού παιδιού, γέμισε το κορμί της τατουάζ, προχώρησε στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ δίπλα στον αδερφό της ανταλλάσσοντας μαζί του φιλιά στο στόμα, δήλωνε πως αγαπάει τα μαχαίρια και τα φέρετρα, δέχτηκε να υποδυθεί μια ηρωίδα video game στη μεγάλη οθόνη, έκανε σχέση με τον Μπραντ Πιτ.

Η Λάρα Κροφτ έγινε το πρώτο action girl που γέμισε τα ταμεία των στούντιο, μια εποχή που οι γυναίκες ηρωίδες σε ταινίες δράσης περιορίζονταν στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ. Τη στιγμή της μεγάλης της λάμψης, όταν τα φώτα τυφλώνουν, στα γυρίσματα του δεύτερου μέρους της δημοφιλούς saga, είδε τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης. Εκεί, στην Καμπότζη, γνώρισε την καταπίεση και τη φτώχεια που αντιμετώπιζε η χώρα. Ανάμεσα σε εξώφυλλα και συνεντεύξεις έκανε μια δωρεά 1.000.000 δολαρίων προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δεχτεί ποτέ ο οργανισμός από ένα άτομο και, λίγους μήνες αργότερα, η ηθοποιός δέχτηκε από τον ΟΗΕ τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως.

Ο τίτλος ήταν η αρχή για μια ατέλειωτη και ιδιαίτερα έντονη φιλανθρωπική δράση, η οποία συνδυάστηκε και με την υιοθεσία τριών παιδιών. Το πρώτο ήταν ο Μάντοξ, ένα αγοράκι από την Πνομ Πενχ της Καμπότζης, το οποίο η ηθοποιός υιοθέτησε στις 10 Μαρτίου του 2002. Η κίνηση θεωρήθηκε μια ακόμη «ιδιοτροπία» της Αντζελίνας. Άλλωστε στο Χόλιγουντ η φιλανθρωπία είναι μέσα στο πακέτο. Κάθε πρωταγωνιστής που σέβεται τον εαυτό του είναι ταυτισμένος με έναν πανανθρώπινο σκοπό.

Για τον λόγο αυτό στο επίσημο site του ΟΗΕ υπάρχει μια, αν όχι απολογητική, διευκρινιστική ανακοίνωση του οργανισμού: «Ίσως αναρωτιέστε γιατί έχουμε επιλέξει τραγουδιστές, μουσικούς και ηθοποιούς να εκπροσωπούν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο; Αυτές οι προσωπικότητες, εκμεταλλευόμενες την προνομιακή τους πρόσβαση στα ΜΜΕ και σε άλλους φορείς, δίνουν “φωνή” στους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι συχνά θύματα ξεχασμένων ανθρωπιστικών κρίσεων και αρνητικών στερεοτύπων».

Μπορεί πράγματι η δύναμη της επιτυχίας των διασήμων να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δεινά και τις ανάγκες εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο;

Η Αντζελίνα δεν φαίνεται να αναρωτήθηκε ποτέ. Η ακατάπαυστη προθυμία της να χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χρόνο και την επιρροή της για να βοηθήσει αυτούς που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας διωγμών ή συγκρούσεων ορίζεται μόνο ως αφοσίωση.

Ανάμεσα σε υιοθεσίες, γεννητούρια, γάμους, φημολογούμενους χωρισμούς, παπαρατσικές φωτογραφίες, ψιθύρους για την απώλεια βάρους της, τη σοκαριστική διπλή μαστεκτομή και την αφαίρεση της μήτρας της, καθώς διαγνώστηκε με 87% πιθανότητες για εκδήλωση καρκίνου, παρέμενε προσηλωμένη στα καθήκοντα της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας. Τανζανία, Σιέρα Λεόνε, Κένυα, Πακιστάν, Εκουαδόρ, Κόσοβο, Ναμίμπια, Συρία, Ιράκ, Ελλάδα: Τριάντα, συνολικά, χώρες, σύμφωνα με το «Newsweek», έχει επισκεφτεί, λιγότερες απ’ όσες, ίσως, επισκέπτεται ένας υπουργός Εξωτερικών.

Το Jolie-Pitt Foundation, το ίδρυμα που δημιούργησε με τον σύζυγό της Μπραντ Πιτ, δίνει μεγάλα χρηματικά ποσά –πάνω από 30 εκατ. δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια– για την εξάλειψη της φτώχειας, ενώ το ζευγάρι κάνει διαρκώς δωρεές στον Ερυθρό Σταυρό και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει το Maddox Jolie-Pitt Foundation, στο όνομα του πρώτου της γιου, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την Καμπότζη και έχει ως έργο τη διάσωση του εθνικού δρυμού της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού κ.ά. Χάρη στις προσπάθειές της έχουν χτιστεί πάνω από δέκα σχολεία σε χώρες όπως η Κένυα, η Αϊτή και το Σουδάν, ενώ ακόμη και ο γάμος του ζευγαριού πριν από δύο χρόνια ήταν αφορμή για να δωρίσουν 5.000.000 δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ιδρύματα ανά την υφήλιο.

Απλή, σοβαρή, επίμονη, χρησιμοποιεί τη φήμη της αναζητώντας πόρους και προασπίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων, δίπλα της στους καταυλισμούς ή πίσω από κλειστές πόρτες, σε συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες.

Μπορεί μια Αντζελίνα να αλλάξει τον κόσμο; Μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε από τον καναπέ μας τουιτάροντας 140 χαρακτήρες για την εμφάνισή της.