Η Νύχτα των Ζωντανών, Νεκρών στα Εξάρχεια - Free Sunday
Η Νύχτα των Ζωντανών, Νεκρών στα Εξάρχεια

Η Νύχτα των Ζωντανών, Νεκρών στα Εξάρχεια

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στις 19.00 θα προβληθεί στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) η αριστουργηματική ταινία "Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών" (Night of the Living Dead), 1968, του Τζορτζ Α.Ρομέρο που πέθανε στις 16 Ιουλίου 2017 με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση.

Θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από όλες τις ταινίες του με ζόμπι αλλά και από άλλες ταινίες του φανταστικού που έχει σκηνοθετήσει.

Θα προηγηθεί στις 16.00 τρίωρο σεμινάριο με τίτλο: Μοντάζ από τη Θεωρία στην Πράξη στο πλαίσιο του νέου κύκλου αυτοτελών μαθημάτων θεωρίας και πρακτικής κινηματογράφου με πολύ φθηνό κόστος.

Λόγω περιορισμένου χώρου (25 άτομα) καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε τη θέση σας στα τηλ. 2130 159 816, 6944143564 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών 1968 του Τζορτζ Α.Ρομέρο


Night of the Living Dead
Τρόμου 1968 | Α/Μ | Διάρκεια: 96'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζορτζ Α.Ρομέρο με τους: Ντουέιν Τζόουνς, Τζούντιθ Ο'Ντι


Οι νεκροί ανασταίνονται και επιτίθενται στους ζωντανούς. Μία νεαρή μαζί με άλλους επιζώντες ταμπουρώνονται σε ένα απομακρυσμένο σπίτι για να γλιτώσουν τη μανία των σαρκοφάγων ζωντανών νεκρών.


Η ταινία είναι μια παραβολή. Το σπίτι αποτελεί μια μικρογραφία του κοινωνικού συνόλου, ενός μικρόκοσμου υπό την απειλή της εξαφάνισης. Το φιλμ λειτουργεί ως μια εξεταστική μάτια αυτού του μικρόκοσμου, μια κοινωνιολογική μελέτη που επικεντρώνεται εξίσου στο φύλο, τη φυλή και τις ηλικίες των ηρώων. Το σπίτι και οι ιδιοκτήτες του αντιπροσωπεύουν τις Η.Π.Α. που δεν αποδέχονται την ένταξη του έγχρωμου πληθυσμού, συμβολικά αποτυπωμένου από τον μαύρο άντρα. Εκείνος, επειδή είναι απομονωμένος, είναι και ο πιο καλά «εξοπλισμένος» για να επιβιώσει.

Οι ήρωες μας ενημερώνονται για την κατάσταση έξω από το σπίτι και περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο μπροστά στην τηλεόραση. Οι σκηνές αυτές αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα μια κοινωνία εξαρτημένη από τα Μ.Μ.Ε. Η κεντρική ιδέα είναι απλή. Επτά άνθρωποι, ένα σπίτι, αμέτρητα ζόμπι. Για να γλιτώσουν οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν. Περίπου όπως προσπαθούν να συνεργαστούν οι διαφορετικές κοινωνικές τάξεις για να αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο, η όπως θα πρέπει να συνεργαστούν τα έθνη, σε πιθανότητα παγκόσμιας απειλής.

Με την πραγματιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή της, η ταινία αγγίζει τα προβλήματα που απασχόλησαν την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘60: πολιτική αναταραχή, ρατσισμός, φόβος για τον όχλο, κλπ.

1Η νύχτα των ζωντανών νεκρών είναι αποτελεσματική και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, αποτελεί ένα έντονο, εφιαλτικό, κλειστοφοβικό ταξίδι στον αποκαλυπτικό τρόμο. Περιέχει αρκετή δράση τύπου splatter, ιδίως για ταινία του ’60, και πληθώρα ανατριχιαστικών πλάνων, με χαρακτηριστική τη σκηνή των ζόμπι να τσιμπολογούν τα πτώματα των δυο από τους επτά ήρωες. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, το καλό δεν θριαμβεύει πάντα και το αίσθημα της ανησυχίας εκπέμπεται κατά κύματα. Η δράση απομονώνεται σε κάποια αμερικάνικη επαρχία, φέρνοντας τον φόβο σε ένα οικείο, γήινο περιβάλλον συνηθισμένης γαλήνης. Το πεσιμιστικό φινάλε της σου δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Άξια έχει κερδίσει την φήμη της κλασικής ταινίας για όλους τους λάτρεις του φανταστικού και του τρόμου.