Οι 9 ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν - Free Sunday
Οι 9 ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν

Οι 9 ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Κρίστοφερ Νόλαν σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο στην επική, δραματική ταινία «Δουνκέρκη», το νέο του κινηματογραφικό project, τρία χρόνια μετά το «Interstellar», που «ανοίγει» αύριο Πέμπτη.

Ευκαιρία να θυμηθούμε τις 9 μεγάλου μήκους ταινίες του, που είναι όλες μικρά και μεγάλα διαμάντια.

O Κρίστοφερ Νόλαν γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1970 στο Λονδίνο. Ξεκίνησε να κινηματογραφεί απο την ηλικία των 7 ετών με την super-8 κάμερα του πατέρα του. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην αγγλική λογοτεχνία πειραματιζόταν στην σκηνοθεσία, μαθαίνοντας τεχνική κινηματογράφησης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Following» το 1998 με τον πενιχρό προυπολογισμό των 6.000 δολαριών. Η ταινία, όμως, είχε μεγάλη απήχηση και έδωσε στο Νόλαν το βήμα να συνεχίσει.

 Η συνέχεια δεν ήταν άλλη απο το γνωστό σε όλους «Memento», μία ταινία με ένα περίπλοκο και έξυπνο σενάριο, που έβαλε τον Νόλαν στην πρώτη γραμμή των σκηνοθετών, η ταινία έφτασε μέχρι την υποψηφιότητα του Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

Το 2002 σκηνοθέτησε τον Αλ Πατσίνο και την Χίλαρι Σουάνκ στο ψυχολογικό θρίλερ «Insomnia».

Το 2005 είναι η χρονιά-τομή στην καριέρα του, αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το μεγάλο πρότζεκτ «The Batman Begins», με αποτέλεσμα να δώσει μία άλλη πνοή και οπτική στο πασίγνωστο franchise, - η ταινία είχε μία μοντέρνα ματιά και ερχόταν να προσαρμοστεί στην εποχή της.

Πριν περάσει να σκηνοθετήσει τον δεύτερο Μπάτμαν, σκηνοθέτησε τον Κρίστιαν Μπέηλ και τον Χιού Τζάκμαν στο «The prestige», που διηγείται την ιστορία ενός μάγου,μία ταινία που είχε πάρα πολύ υποδοχή από τους κριτικούς.

Το 2008 ο σκοτεινός ιππότης επιστρέφει, η δεύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν «The dark knight» βγαίνει στις αίθουσες και σπάει τα ταμία, μαζεύοντας πάνω από ένα δισεκατομύριο δολάρια, επιπλέον οι κριτικές είναι διθυραμβικές και η ταινία είναι υποψήφια για 8 Όσκαρ, πολλοί θεωρούν ακόμα και σήμερα ότι η ταινία αδικήθηκε εξαιτίας του είδους της.

Το 2010 ο Νόλαν θα γυρίσει μία από της πιο συζητημένες ταινίες της χρονιάς, το ψυχολογικό θρίλερ φαντασίας «Inception». Η ταινία ήταν μία τεραστια επιτυχία τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, και στοίχειωσε το κοινό με την πολυπλοκότητα του σεναρίου. Η ταινία βραβεύτηκε με 4 Όσκαρ ενώ ήταν υποψήφια για 8.

Το 2012 θα κλείσει την τριλογία των ταινιών του Μπάτμαν με το «The dark knight rises», η οποία είχε παρόμοια καλλιτεχνικά και εμπορική αποδοχή όπως τα δύο προηγούμενα μέρη, δημιουργώντας μία άκρως πετυχημένη τριλογία.

Η επιτυχημένη πορεία του συνεχίστηκε το 2014 με την επική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Interstellar», επιτυχία εμπορική και καλλιτεχνική παρόλο που προκάλεσε κάποια δυσμενη σχόλια ως προς την ευκολία της παρακολούθησης της.

Το 2017 ο Νόλαν σκηνοθέτησε την 10η ταινία του «Dunkirk», με επίκεντρο το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η αποδοχή η καλύτερη της καριέρας του, όλοι μιλούν για αριστούργημα και για την καλύτερη ταινία του μέχρι τώρα. Η ταινία θεωρείται ήδη από τα φαβορί των επόμενων Όσκαρ.

Ο Νόλαν έχει μία πορεία σχεδόν 20 χρόνων στο κινηματογραφικό κόσμο, το αξιοπρόσεχτο είναι ότι είναι μία συνεχόμενη ανοδική πορεία και με τον Νόλαν να δίνει όλο και καλύτερο αποτέλεσμα στις ταινίες του και να κάνει το θεατή να ανυπομονεί για την επόμενη απόπειρα του. Το σίγουρο είναι ότι ο Νόλαν είναι ήδη δύο δεκαετίες παρόν και θα μείνει για πολύ ακόμα.