Από την πασαρέλα στην μεγάλη οθόνη - Free Sunday
Από την πασαρέλα στην μεγάλη οθόνη

Από την πασαρέλα στην μεγάλη οθόνη

10 μοντέλα που άφησαν το μόντελινγκ για να πρωταγωνιστήσουν στην μεγάλη οθόνη

Άντι ΜακΝτάουελ

1 min

Η Μακ Ντάουελ ήταν μοντέλο τη δεκαετία του ’80 με μάλιστα συνεργαζόταν με την Elite Management, είχε εμφανιστεί στη Vogue και είχε συνεργαστεί με Calvin Klein και Yves Saint-Laurent. Η στροφή της στην υποκριτική γίνεται κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συμμετέχει σε κάποιες ταινίες της εποχής που όλοι ξέρουμε ή θυμόμαστε: σεξ,ψέμματα και βιντεοταινίες (1989), Η μέρα της μαρμότας (1993),  4 γάμοι και μία κηδεία (1994). Η ΜακΝτάουελ δεν υπήρξε ποτέ κακή ηθοποίος, το θέμα είναι ότι δεν υπήρξε και ποτέ κάτι ιδιαίτερο ώστε να δώσει κάτι μεαγελιώδες και να μείνει στο πέρασμα του χρόνου.

Φάμκε Γιάνσεν

2 min

Μοντέλο με την Elite Management την δεκαετία του ’80, ηθοποιός στο Χόλιγουντ την δεκαετία του ’90. Η Γιάνσεν έχει μείνει στο μυαλό των θεατών ως το κορίτσι του Μποντ στο «Golden Eyes» αλλά και ως Τζιν Γκρέυ στη σειρά των «X-men». Μπορεί να μην της έχουν δωθεί οσκαρικοι ρόλοι αλλά κανείς δεν μπορεί να μην αποδεχτεί το ταλέντο της και την δύναμη της στην μεγάλη οθόνη.

Σάρον Στόουν

3 min

Η μεγάλη σταρ του χολύγουντ την δεκαετία του ’90 υπήρξε μοντέλο πολύ πριν γίνει ηθοποίος. Εργάστηκε ως μοντέλο στην Ευρώπη με την Ford Modeling Agency. Το μεγάλο μπαμ ήρθε το 1992 με την ταινία «Βασικό ένστικτο», και την περιβόητη σκηνή που η Στόουν δείχνει το αιδοίο της στην οθόνη. Η Στόουν έγινε σταρ και σύμβολο του σεξ μετά απο αυτό. Η Στόουν όμως απέδειξε ότι ήταν και καλή ηθοποιός όταν το 1995 ήταν υποψήφια για Όσκαρ για την ταινία «Καζινο». Μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή εδώ και πολλά χρόνια, το σίγουρο είναι ότι υπήρξε σταρ και έχει μείνει στις μνήμες όλων.

Μπρουκ Σιλντς

4 min

Το νεαρό μοντέλο που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της Vogue και σε διαφημίσεις του Calvin Klein, πέρασε γρήγορα και στην υποκριτική.Όλοι την θυμούνται για τις πρώτες ταινίες της καριέρας της την κουκλιτσα της Νέας Ορλεάνης το 1978 και κυρίως τη Γαλάζια λίμνη το 1980. Από εκει και πέρα είχε να επιδείξει κάτι αποτυχημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές προσπάθειες. Το κακό με την Σιλντς και ο λόγος που ίσως δεν κράτησε, είναι πως το ταλέντο της δεν ήταν ανάλογο της ομορφιάς της, μάλλον το αντίστροφο.

Ελίζαμπεθ Χάρλεϋ

5 min

Η καυτή 50αρα πια Χάρλευ υπήρξε για χρόνια μοντέλο της Estee Lauder, ενώ φλέρταρε με την υποκριτική, συμμετέχονταε σε ταινια όπως ο Austin Powers. Τα τελευταία 3 χρόνια πρωταγωνιστεί στην εξαιρετικά επιτυχημένη Βρετανική σείρα «The Royals», ερμηνεύοντας μία εναλλακτική μορφή μίας υποτιθέμενης Βασίλισσας της Αγγλίας.

Μόνικα Μπελούτσι

6 min

Η κάθε εποχή χρειαζεται ένα σύμβολο του σεξ που να προέρχεται από την Ιταλία. Εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες υπάρχει η Μόνικα Μπελούτσι. Πρώην μοντέλο της Elite Model Management στο Μιλάνο, η Μπελούτσι θα κάνει την έκπληξη όταν θα πρωταγωνιστήσει στο Μαλένα το 2000, για να ακολουθήσουν πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις που θα την καθιερώσουν ως σταρ παγκοσμίως. Η συμμετοχή της στο Μη αναστρέψιμος του Γκασπάρ Νόε το 2002 παραμένει αξέχαστη.

Σύμπιλ Σέπαρντ

7 min

H Σύμπιλ Σέπαρτν μεσουρανούσε στο μόντελινγκ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70, ταυτόχρονα όμως είχε ξεκινήσει και την καριέρα της ως ηθοποιός. Με συμμετοχή σε ταινίες σταθμούς την δεκαετία του ’70, The last picture show το 1971 και τον γνωστό Ταξιτζή το 1976. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 θα πρωταγωνιστήσει τηλεοπτικά με τον Μπρους Γουίλις στην σειρά που εγίνε γνωστή στην Ελλάδα με τον τίτλο Αυτός,αυτή και τα μυστήρια, κάνοντας τεράστια επιτυχία. Η Σέπαρντ είναι ένα παράδειγμα μοντέλου που κράτησε χρονικά και ως ηθοποιός.

Μίλα Γιόβοβιτς

8 min

Εμφνίστηκε σε εξώφυλλα των Vogue, Cosmopolitan, Glamour και Harper's Bazaar και η πολύ επιτυχημένη πορεία της στο μόντελιγκ ακολουθήθηκε από την εξίσου επιτυχημένη κινηματογραφική της πορεία. Έγινε πολύ γνωστή από την ταινία το Πέμπτο στοιχείο του Λικ Μπεσόν το 1997, για να γίνει η πρωταγωίστρια των ταινιών της σειράς Resident evil.

Κάμερον Ντίαζ

9 min

Μοντέλο απο την εφήβεια της στο Elite Modeling Agency, ταξίδεψε σε όλο το κόσμο ως μοντέλο. Το 1995 εισέρχεται για τα καλά στο κινηματογραφικό κόσμο με τη Μάσκα, με συμπρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρευ και το 1998 σπάει ταμία με το Kάτι τρέχει με τη Μαίρη. Συνήθως πρωταγωνιστεί σε blockbusters αλλά, η ερμηνεία της Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς το 1999 παραμένει αξέχαστη.

Χάλι Μπέρυ

10 min

Η ανπληρωματική Μις Η.Π.Α. το 1986, ξεκίνησε ως βασίλισσα ομορφιάς, για να γίνει μοντέλο και κατόπιν να κατακτήσει το Χόλυγουντ. Αμέτρητες κινηματογραφικές εμφανίσεις, εικόνική ερμηνεία ως Στορμ στη σειρά X-men και ένα Όσκαρ το 2001 για το Μonster’s ball και την άψογη ερμηνεία της , για την οποία απαρνήθηκε την ομορφία της. Η πρώτη Αφρο-αμερικανή που κέρδισε Όσκαρ είναι σίγουρα ένα από τα πιο σέξυ πρόσωπα της βιομηχανίας του κινηματογράφου.