Οι 35 καλύτερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών - Free Sunday
Οι 35 καλύτερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών

Οι 35 καλύτερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών

Ταινίες για ερωτευμένους, για χωρισμένους, για ανεκπλήρωτους έρωτες, για έρωτες μεγάλους χωρίς ανταπόκριση, για έρωτες της μιας βραδιάς και έρωτες της μιας ζωής. Η 7η τέχνη έχει εξυμνήσει τον έρωτα όσο καμία άλλη και όσοι έχετε δει τις παρακάτω ταινίες έχετε συγκρατήσει ατάκες και έχετε αφεθεί στο κινηματογραφικό παραμύθι των πρωταγωνιστών.

Ιδού λοιπόν οι καλύτερες αισθηματικές/ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών που συγκέντρωσε το freesunday.gr…

1. Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

Ο οσκαρικός έρωτας της Σκάρλετ Ο Χάρα και του Ρετ Μπάτλερ μας άφησε μια γλυκόπικρη αίσθηση στο τέλος. Όσο και να κράτησε το ειδύλλιο δεν άντεξε στις συνθήκες της εποχής. Η πεισματάρα Σκάρλετ όμως δεν το βάζει κάτω, αρνείται τον έρωτα και βρίσκει κουράγιο στη γη της.

Θρυλική η ατάκα του Ρετ: «Frankly my dear I don’t give a damn»

 

2. Casablanca (1942)

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον έρωτα της Ίνγκριντ Μπέργκμαν και του Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ. Δυνατός, αληθινός και ανεκπλήρωτος με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αγαπημένη ατάκα του Μπόγκαρντ: «Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine»

 

3. Πρόγευμα στο Τίφανις (1961)

Όμορφη, κοσμική και wannabe πλούσια που βγαίνει μόνο με άντρες της υψηλής κοινωνίας αρχίζει να αισθάνεται πράγματα για το νέο φτωχό γείτονα. Και κάπως έτσι καταλήξαμε στο θρυλικό Moon River.

 

4. Τα καλύτερά μας χρόνια (1973)

Οι εκπληκτικοί Μπάρμπρα Στρέισαντ και Ρόμπερντ Ρέντφορντ αν και ερωτευμένοι χωρίζουν εξαιτίας της διαφορετικής τους νοοτροπίας και των διαφορετικών τους πολιτικών απόψεων. Το μοναδικό που τους μένει η ανάμνηση μιας δυνατής αγάπης όπως λέει και το τραγούδι «The way we were».

Διάλογος μεταξύ τους:

«Katie: You'll never find anyone as good for you as I am, to believe in you as much as I do or love you as much!

Hubbell: I know that.

Katie: Well then, why?»

 

5. Νευρικός εραστής (1977)

Κανείς δεν σκιαγράφησε με τόση μαεστρία την πορεία μιας σχέσης όπως ο Γούντι Άλεν. Οι σκέψεις των πρωταγωνιστών και η νεανική αθωότητα της Νταϊάν Κίτον είναι το highlight της ρομαντικής κωμωδίας.

 

6. Ιπτάμενος και τζέντλεμαν (1982)

Ρίτσαρντ Γκιρ στα νιάτα του. Σε ρόλο «κακού παιδιού» που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει και αντέχει τα πάντα, αποφασίζει να καταταγεί στην πολεμική αεροπορία. Έτσι έχουμε τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε ρόλο «κακού παιδιού» και με στολή. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο για να μπει στη λίστα μας.  

 

7. Ρωξάνη (1987)

Η πανέμορφη Ντάριλ Χάνα ερωτεύεται πρώτα τα λόγια του άσχημου Στιβ Μάρτιν και έπειτα την εμφάνισή του. Χαρακτηριστικό της ταινίας, πως μας αποδεικνύει ότι από ένα σημείο και μετά ο έρωτας είναι θέμα συμπεριφοράς και βαθιά εγκεφαλικός. Όλα τα υπόλοιπα δεν αντέχουν στο χρόνο.

 

8. Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι (1989)

Ο Χάρι και η Σάλι ήταν φίλοι από μικροί αλλά ποτέ δεν κατάλαβαν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Πέρασαν χρόνια και πολλές αποτυχημένες σχέσεις για να τα βρουν.

Ατάκα: «I came here tonight because when you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible.”

 

9. Pretty woman (1990)

Η ιστορία μιας σύγχρονης σταχτοπούτας που τύφλα να’ χουν οι «50 αποχρώσεις του γκρι». Η Τζούλια Ρόμπερτς ως Βίβιαν απαιτεί το «παραμύθι» από τον Ρίτσαρντ Γκιρ και το κερδίζει επάξια.

 

10. Άγρυπνος στο Σιάτλ (1993)

Η Μεγκ Ράιαν με τον Τομ Χανκς μας έχουν χαρίσει ουκ ολίγα αξιομνημόνευτα ειδύλλια. Η εν λόγω ταινία τα έχει όλα, έναν γλυκό αγοράκι που ψάχνει μαμά για τον μπαμπά του (η δική του πέθανε) και μια γυναίκα που συγκινείται τόσο από την ιστορία που είναι έτοιμη να καταστρέψει τη δική της βολική ζωή.

 

11. Όταν ένας άντρας αγαπάει μια γυναίκα (1994)

Πάλι Μεγκ Ράιαν με Άντι Γκαρσία αυτή τη φορά. Η γυναίκα πάσχει από αλκοολισμό και κατάθλιψη, εκείνος τη στηρίζει χωρίς απαιτήσεις, με απόλυτη προσήλωση για να νιώσει προδομένος. Η αγάπη του όμως είναι αστείρευτη και ο τρόπος που μιλά για τη γυναίκα του κατά την τελευταία ημέρα της απεξάρτησής της είναι άκρως συγκινητικός…

«My wife is an alcoholic. Best person I ever met. She has 600 different smiles. They can light up your life. They can make you laugh out loud, just like that. They can even make you cry, just like that. That's just with her smiles. You'd have to see her with her kids. You'd have to see how they look at her, when she's not looking. To think of all the things she lives through, and I couldn't help her”.

 

12. 4 γάμοι και 1 κηδεία (1994)

Ο Χιου Γκραντ και η Άντι Μακ Ντάουελ ζουν ένα γλυκό έρωτα αφού πρώτα συναντιούνται σε τέσσερις γάμους και 1 κηδεία, στη διάρκεια μερικών ετών. Όταν έρχεται το σωστό timing…

 

13. Τζέρι Μαγκουάιρ (1996)

Από τις καλύτερες ταινίες του Τομ Κρουζ. Αλαζονικός μάνατζερ κερδίζει την πίστη μιας υφιστάμενής του και την παίρνει μαζί όταν αποχωρεί από τη δουλειά του. Ο έρωτάς τους ξεκινά από τους πιο λάθος λόγους είναι όμως αληθινός. «You complete me» λέει ο Τζέρι στην ταινία προσπαθώντας να κερδίσει πίσω τη γυναίκα του για να πάρει την απάντηση «You had me at hello».

 

14. Υπόθεση πολύ προσωπική (1996)

Κλασικός έρωτας μεταξύ νέας και αφελούς wannabe πετυχημένης δημοσιογράφου και του μέντορά της. Ρόμπερντ Ρέντφορντ και Μισέλ Πφάιφερ στους ρόλους και δυστυχώς δεν μας αποζημιώνει με happy ending.

 

15. Τιτανικός (1997)

Ο Τζακ και η Ρόουζ αγαπιούνται αλλά βυθίζονται. Εδώ που τα λέμε η Ρόουζ μπορεί να είχε κάνει λίγο πιο πέρα στη σανίδα να σωθεί κι ο Τζακ αλλά που…

 

16. Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου (1997)

Όταν ο κολλητός σου ανακοινώνει πως παντρεύεται και εσύ συνειδητοποιείς ότι ήσουν ερωτευμένη μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Ου μπλέξεις εκεί που έμπλεξε η Τζούλια Ρόμπερτς.

 

17. Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας (1998)

Μεγκ Ράιαν και Τομ Χανκς με φόντο τη Νέα Υόρκη σε μία αληθινά τρυφερή ταινία. Ξεκινούν ως εχθροί, συνομιλούν χωρίς να ξέρουν την αληθινή τους ταυτότητα και τελικά ερωτεύονται. Όταν η Κάθλιν αντιλαμβάνεται ότι στο ραντεβού στα τυφλά έρχεται τελικά ο πρώην ορκισμένος εχθρός της συγκινείται «I wanted it to be you. I wanted it to be you so badly» του λέει.

 

18. Ερωτευμένος Σαίξπηρ (1998)

Γκουίνεθ Πάλτροου και Τζόζεφ Φάινς μπλέκουν σε ένα δυνατό, ανεκπλήρωτο έρωτα με φόντο τους ερωτικούς στίχους του Σαίξπηρ.

 

19. Χαμένες αγάπες (1999)

Η δημοσιογράφος Ρόμπιν Ράιτ ανακαλύπτει ένα μήνυμα αγάπης σε ένα μπουκάλι και βάζει στόχο να ανακαλύψει τον αποστολέα. Κλάμα, κλάμα και κλάμα.

 

20. Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ (1999)

Τζούλια Ρόμπερτς και Χιου Γκραντ στα καλύτερά τους. Η ατάκα της Άννα Σκοτ στον Ουίλιαμ όταν εκείνος τη διώχνει: «After all… I’m just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her».

 

21. Το τέλος μιας σχέσης (1999)

Μια απίστευτα ώριμη οπτική απέναντι σε έναν δυνατό και απαγορευμένο έρωτα. Φοβερή η Τζουλιάν Μουρ φοβερός και ο Ρέιφ Φάινς. Και οι δύο ξέρουν ότι ο έρωτάς τους είναι καταδικασμένος γι’ αυτό και εκείνη καταλήγει στο συμπέρασμα: «Love doesn’t end just because we don’t see each other».

 

22. Έρωτας μετ’ εμποδίων (2001)

Ένα γλυκήτατο ζευγάρι ο Τζον Κιούζακ και η Κέιτ Μπέκινσεϊλ αφήνονται στη μοίρα, στο πεπρωμένο που τους φέρνει και πάλι κοντά μετά από χρόνια, με φόντο μια χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη.

 

23. Αμελί (2001)

Ένας αισιόδοξος έρωτας που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όλα κυλούν ομαλά όταν είσαι στο σωστό timing. Αυτό τουλάχιστον μας μαθαίνει η Οντρέι Τοτού ως Αμελί στο υπέροχο Παρίσι.

 

24. Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς (2001)

Κόλιν Φερθ και Χιου Γκραντ σφάζονται στα πόδια της Ρενέ Ζελβέγκερ. Η θρυλική Μπρίτζετ Τζόουνς μας αρέσει γιατί είναι ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας που ψάχνει το μεγάλο, το ωραίο και το αληθινό. Τον έρωτα δηλαδή.

 

25. Love actually (2003)

Πώς να μην αγαπήσουμε αυτή την ταινία με τις άπειρες ιστορίες έρωτα. Η αγάπη είναι χαρά και πόνος και απάτη και παιδιά και όλα και τίποτα. Αξιομνημόνευτη σκηνή όταν ο Κόλιν Φερθ ως Τζέιμι λέει στην Αουρέλια που δεν καταλαβαίνει αγγλικά «It’s my favourite time of day, driving you» και εκείνη χωρίς να ξέρει τι της έχει πει του λέει στα πορτογαλικά (που και αυτός δεν τα καταλαβαίνει) «It’s the saddest part of my day, leaving you».

 

26. Πώς να χωρίσετε σε 10 ημέρες (2003)

Έξυπνη δημοσιογράφος πρώτα ζει και μετά γράφει και αποφασίζει να γίνει κακός μπελάς για έναν τύπο, τον Μάθιου Μακ Κόναχι προκειμένου να την ξαποστείλει, έτσι για το καλό της ιστορίας. Πέφτει όμως στην παγίδα της.

 

27. Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού (2004)

Κορυφαία ταινία, κυρίως για τον πόνο του έρωτα και του χωρισμού αλλά και την αδυναμία να διαγράψεις τις μνήμες σου. Κέιτ Γουίνσλετ και Τζιμ Κάρεϊ τόσο αντισυμβατικοί όσο και οι ρόλοι τους. Πόσο ευτυχισμένο τελικά είναι ένα καθαρό μυαλό, χωρίς κακές μνήμες και χωρίς καλές όμως...

 

28. Το ημερολόγιο (2004)

Όλοι το ξέρουμε, όλοι το έχουμε δει. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι θα γεράσεις με τον έρωτα της ζωής σου και είναι ωραίο να ξέρεις ότι η προσπάθεια θα είναι κοινή. Ο Ράιαν Γκόσλιν λέει ακριβώς αυτό στην αγαπημένη του Ρέιτσελ Μακ Άνταμς «So it's not gonna be easy. It's going to be really hard; we're gonna have to work at this everyday, but I want to do that because I want you. I want all of you, forever, everyday. You and me... everyday”.

 

29. Πριν το ηλιοβασίλεμα (2004)

Η δεύτερη ταινία της τριλογίας είναι η πιο ουσιαστική για κάποιον περίεργο λόγο. Είναι εκεί που ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί καταλαβαίνουν ότι έχουν ωριμάσει πολύ για να μένουν ο ένας μακριά από τον άλλο.

 

30. Όπως στον παράδεισο (2005)

Μια γλυκιά κωμωδία που έχει κάτι το μεταφυσικό. Γέλιο και αγωνία αν θα έχει ευτυχισμένο τέλος ένας ανορθόδοξος έρωτας μεταξύ της Ρις Γουίδερσπουν και του Μαρκ Ράφαλο.

 

31. The break up (2006)

Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση του σύγχρονου έρωτα χωρίς τα σουρεάλ στοιχεία. Η Τζένιφερ Άνιστον και ο Βινς Βον ζουν ένα χωρισμό και αφού αλληλοκαταστρέφουν ο ένας τον άλλο χωρίζουν. Και μετά από καιρό η φλόγα υπάρχει ακόμα… Ουπς.

 

32. PS I love you (2007)

Πολύ συναίσθημα από Χίλαρι Σουάνκ και Τζέραρντ Μπάτλερ. Ο καταδικασμένος έρωτάς τους ζει μέσα από ένα σατανικό σχέδιο που καταστρώνει ο Τζέρι.

 

33. Μία ημέρα (2011)

Πολύ κλάμα, πολύ στενοχώρια, πολύ θλίψη. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι έρωτες που τελειώνουν τόσο άδοξα. Η Αν Χάθαγουεϊ ως Έμα λέει στον Τζιμ Στέρτζες (παιδικό και ανεκπλήρωτο έρωτά της που πηγαίνει με όλες εκτός από την ίδια) «If I can’t talk to you, then what is the point of you? Of us?».

 

34. The Vow (2012)

Η φοβερή ιστορία αγάπης του Λίο και της Πέιτζ είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Τελικά η μνήμη του έρωτα μένει μέσα μας ό,τι και να συμβεί. Η Πέιτζ παθαίνει αμνησία και δεν θυμάται τον αγαπημένο της σύζυγο, για την ακρίβεια δεν την ελκύει πια, δεν τον θέλει. Επιστρέφει στους δικούς της αλλά εκείνος κάνει τα πάντα για να της θυμίσει. Όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια αναρωτιέται «How do you look the woman you love, and tell yourself that its time to walk away?»

 

35. Brooklyn (2015)

Η Σαοίρς Ρόναν μας προσφέρει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της. Από την Ιρλανδία φεύγει μετανάστρια για τις ΗΠΑ και εκεί γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός γοητευτικού Ιταλού. Η φτώχεια δεν τους επιτρέπει να κάνουν σπουδαία σχέδια όμως έχουν ο ένας τον άλλον. Ακόμα και όταν ο έρωτάς τους δοκιμάζεται τελικά γίνεται πιο δυνατός με φόντο το πολυπολιτισμικό Μπρούκλιν.