Νύχτες Πρεμιέρας 2017 - Free Sunday
Νύχτες Πρεμιέρας 2017

Νύχτες Πρεμιέρας 2017

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 108 μεγάλου μήκους ταινίες, 57 μικρού μήκους και 3 διαγωνιστικά τμήματα.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος 10 ταινίες οι οποίες αποτελούν την πρώτη ή δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους και θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αθήνα, καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του τμήματος, όπως το Βραβείο Κοινού.

Η διεθνής επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου. Πρόεδρός της είναι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης Κερέμ Αγιάν και μέλη της η Ντόρις Κουν, κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», η Τζάσμιν Μπέιζικ, ιστορικός κινηματογράφου και προγραμματίστρια, ο Τζιόνα Νατζάρο από την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας και ο Άλεξ Ρίτμαν, απεσταλμένος του «Hollywood Reporter» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ» αποτελείται από 8 μουσικά ντοκιμαντέρ τα οποία ρίχνουν φως στις ζωές και τις καριέρες σημαντικών καλλιτεχνών και εξερευνούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και τάσεις που όρισαν την παγκόσμια κουλτούρα. Η Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Μουσικό Ντοκιμαντέρ θα απονεμηθεί από μία ακόμη διεθνή επιτροπή, με πρόεδρο τον επικεφαλής του Τμήματος Παραγωγής του British Film Institute, Τιμ Στίβενς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με αφορμή το φιλμ «Χαμένοι στη Γαλλία», το οποίο συμμετέχει στο Μουσικό Τμήμα, ο frontman των Σκοτσέζων post rockers MOGWAI, Στιούαρτ Μπρέιθγουεϊτ θα παρευρεθεί στην προβολή και θα παίξει μουσική στο πάρτι που θα ακολουθήσει στο Barret.

Ελληνικό σινεμά στις Νύχτες Πρεμιέρας

Τρίτο και τελευταίο διαγωνιστικό τμήμα είναι αυτό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Μέσα από έναν αριθμό συμμετοχών που ακούμπησε τις 200 επιλέχθηκαν 44 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα 6 βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Επίσης, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών, οι Νύχτες Πρεμιέρας τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 1 διοργανώνουν την απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών Ελληνικών Ταινιών.

Μετά το τέλος της απονομής θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Κωνσταντίνος Τζούμας: Ηθοποιός εξ ιδιοσυγκρασίας» παρουσία των συντελεστών, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση των τρέιλερ των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν στις αίθουσες τη σεζόν 2017-2018.

Συνέργειες

Το φεστιβάλ προχωράει σε νέες συνέργειες, με δύο αγαπημένα εγχώρια φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου – Animasyros και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest.

Animasyros: Το φεστιβάλ έχει οργανώσει την ειδική προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το σχολείο μου βουλιάζει στη θάλασσα», στην οποία έχουν δανείσει τις φωνές του, μεταξύ άλλων, η Σούζαν Σαράντον και ο Τζέισον Σουόρτσμαν, καθώς και μία ακόμη ειδική προβολή, ενός πολυδιάστατου καλλιτεχνικού εγχειρήματος με τίτλο BLU, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το εγχείρημα BLU επιμελούνται οι six impossible wishes (δηλαδή οι νεαρές και ταλαντούχες Αναστασία Τερζίδου και Ραφαέλλα Καραγιάννη) και περιλαμβάνει έντεκα μικρού μήκους ταινίες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ethnofest: Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του καταξιωμένου ανθρωπολόγου και σημαντικού εκπροσώπου του εθνογραφικού κινηματογράφου Ζαν Ρους, οι Νύχτες Πρεμιέρας και το Ethnofest επέλεξαν να προβάλουν την ταινία του «Κυνηγοί του λιονταριού με το τόξο», πενήντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή και σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Θα προλογίσει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

Αφιέρωμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς – Σινεμά και Αναπηρία»

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς – Σινεμά και Αναπηρία», σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έως και τις 24 Σεπτεμβρίου. Τις προβολές θα πλαισιώνουν ανοιχτές συζητήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και χειλανάγνωση.

Αφιέρωμα στην Κλερ Ντενί «Η γεωγραφία του πόθου»

Το αφιέρωμα στην αγαπημένη δημιουργό Κλερ Ντενί περιλαμβάνει την προβολή 12 ταινιών της, καθώς και την πιο πρόσφατη δημιουργία της «Η λιακάδα μέσα μου» (Un beau soleil intérieur), με τη Ζιλιέτ Μπινός, η οποία θα προβληθεί την Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 Monde, στις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσία της ηθοποιού Σαντρίν Ντιμά. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από την εταιρεία Filmtrade.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές, τα εισιτήρια και τις παράλληλες εκδηλώσεις, που είναι πολλές και αξιόλογες, στο http://www.aiff.gr/.