10 κινηματογραφικές μεταφορές, βασισμένες σε βιβλία του Στέφεν Κινγκ - Free Sunday
10 κινηματογραφικές μεταφορές, βασισμένες σε βιβλία του Στέφεν Κινγκ

10 κινηματογραφικές μεταφορές, βασισμένες σε βιβλία του Στέφεν Κινγκ

Τα βιβλία του Στέφεν Κινγκ πάντα αποτελούσαν τροφή για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές. Σχεδόν απο την αρχή της καριέρας οι ιστορίες που έγραφε στο χαρτί μεταμορφώνονταν σε εικόνες στην οθόνη. Φέτος ΤΟ ΑΥΤΟ είχε τη σειρά του, προκαλώντας φρενήρη επιτυχία. Μάλιστα ήδη ετοιμάζονται άλλες 4 ταινίες βασισμένες σε βιβλία του, μεταξύ αυτών το δεύτερο μέρος από ΤΟ ΑΥΤΟ και Tο παιχνίδι του Τζέραλντ. Ακολουθούν 10 κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Κινγκ που αξίζει κάποιος να έχει προσέξει.

 

Κάρυ του Μπράιν Ντε Πάλμα (Carrie,1976)

Η πρώτη φορά που κάποιο βιβλίο του Στέφεν Κινγκ μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν το 1976.O Μπράιαν Ντε Πάλμα θα αναλάβει την σκηνοθεσία της ιστορίας της Κάρυ, μίας ντροπαλής εφήβου, χωρίς φίλους.Η Κάρυ καταπιέζεται τόσο στο σχολείο από τους συμμαθητές της που την χλευάζουν, όσο και στο σπίτι από την θρησκόληπτη μητέρα της.Όταν η Κάρυ θα γίνει αντικείμενο εξευτελισμού στο σχολικό χορό, θα αποκαλυφθούν οι κινητικές δυνάμεις που διαθέτει και το παιχνίδι της εκδίκησης θα ξεκινήσει.Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία και ήταν η αρχή για άλλες μεταφορές των βιβλίων του Κινγκ,έφτασε μέχρι τα Όσκαρ με τις πρωταγωνίστριες Σίσυ Σπέισεκ και Πάιπερ Λόρυ να είναι υποψήφιες για τις ερμηνείες τους.

 

Η λάμψη του Στάνλευ Κιούμπρικ (The shining,1980)

O Στάνλευ Κιούμπρικ σκηνοθέτησε μία απο τις πιο γνωστές μεταφορές βιβλίων που έγινε ποτέ, ο Τζακ Νίκολσον καθήλωσε με την ερμηνεία του. Η ταινία περιγράφει την άφιξη μιας οικογένειας σ’ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, όπου υπάρχει μία διαβολική παρουσία που επηρεάζει τον πατέρα να γίνει βίαιος και ο μικρός γιος έχει την δυνατότητα να βλέπει το παρελθόν του ξενοδοχείου.Η λάμψη είναι μία από τις πιο τρομακτικές ταινίες του είδους, με εικόνες που καθηλώνουν τον θεατή και μένουν χαραγμένες στην μνήμη.

 

Κριστίν του Τζον Κάρπεντερ (Christine,1983)

O Τζον Κάρπεντερ, ο σκηνοθέτης του τρόμου είναι ίσως απο τους καταλληλότερους για να ασχολείται με την μεταφορά των βιβλίων του Κινγκ στον κινηματογράφο.Το 1983 σκηνοθέτησε την Κριστίν, την ιστορία ένος έφηβου που αγοράζει ένα αυτοκίνητο, το οποίο έχει την δική του προσωπικότητα.Είναι η δαιμονική παρουσία του έργου, η οποία θα επιδράσει πάνω στο νεαρό ήρωα που εν τέλει θα ξεκινήσει να συμπεριφέρεται παράλογα.

 

Children of the corn του Φριτζ Κιρς (1984)

Ένα νεαρό ζευγάρι παγιδεύεται μέσα σε μία απομονωμένη πόλη, όπου υπάρχει μία περίεργη θρησκευτική πίστη ότι ο οποιοσδήποτε πάνω απο τα 18 θα πρέπει να δολοφονείται. Είναι μία ταινία που είναι πιο κοντά στις ταινίες τρόμου της δεκαετίας του ‘80(Παρασκευή και 13, ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λευκες κτλ.). Ήταν επιτυχία όταν βγήκε στις αίθουσες και ακολούθησαν αρκετές συνέχειες.

 

Στάσου πλάι μου του Ρομπ Ράινερ (Stand by me,1986)

Το Στάσου πλάι μου δεν είναι το τυπικό έργο που προέρχεται απο τον Στέφεν Κινγκ, ο οποίος έχει συνδεθεί κυρίως με ιστορίες τρόμου. Είναι αντίθετα η ιστορία ενηλικίωσης 4 αγοριών που προσπαθούν να βρούν το πτώμα ενός παιδιού που αγνοείται.Η ταινία ήταν τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική επιτυχία και ήταν μέχρι και υποψήφια για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

 

Μίζερι του Ρομπ Ράινερ (Misery,1990)

To Μίζερι εξελίσσεται σ’ένα απομονωμένο σπίτι μέσα στα χιόνια, η Άννι Γουίλκις έχει απαγάγει τον αγαπημένο της συγγραφέα, τον οποίο εξαναγκάζει να γράψει τη συνέχεια της αγαπημένης της ηρωίδας.Η ταινία είναι γνωστή για την καθηλωτική ερμηνεία της Κάθυ Μπέητς στο κεντρικό ρόλο, η οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.Η σκηνή που η Άννι σπάει τα πόδια του συγγραφέα με ένα μεγάλο σφυρί θεωρείται από τις πιο κλασσικές σκηνές απο ταινία τρόμου, και μέχρι και το 2017 το Μίζερι είναι η μόνη ταινία, βασισμένη σε βιβλίο του Κινγκ που έχει βραβευτεί με Όσκαρ.

 

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέυγουορθ του Φρανκ Ντάραμποντ (The Shawshank redemption,1994)

Η ταινία του Φρανκ Ντάραμποντ θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα στις φυλακές Shawshank State Penitentiary, όπου ο Άντυ έχει καταδικαστεί ισόβια, εκεί αναπτύσσει φιλία με έναν άλλο κρατούμενο και ξεκινάει μία διαδικασία λύτρωσης.Η ταινία δεν ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στις αίθουσες, αλλά δέχθηκε θερμότατης υποδοχής απο τους κριτικούς και ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ, ανάμεσα τους και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

 

Ντολόρες Κλέμπορν του Τέιλορ Χάκφορντ (Dolores Claiborne, 1995)

H ιστορία επικεντρώνεται στην σχέση μίας μητέρας με την κόρη της, όταν η δεύτερη επιστρέφει στο πατρικό σπίτι επειδή η μητέρα κατηγορείται για το φόνο μίας ηλικιωμένης που πρόσεχε.Θεωρείται μία πο τις καλύτερες μεταφορές, η Κάθυ Μπέητς δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία και για πολλούς αδίκως έμεινε εκτός των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ.

 

Το πράσινο μίλι του Φρανκ Ντάραμποντ (The Green Mile,1999)

O Ντάραμποντ σκηνοθετεί και αυτή την μεταφορά, οι ζωές των εργαζομένων στις φυλακές επηρεάζονται από έναν κρατούμενο που έχει καταδικαστεί σε θανατική ποινή. Ένα μεγαλόσωμο μαύρο άνδρα που έχε καταδικαστεί για το φόνο και βιασμό ενός παιδιού, που όμως έχει ένα μυστήριο χάρισμα.Μία συγκινητική ιστορία με τον Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν να κλέβει την παράσταση (υποψήφιος για Όσκαρ Β’ανδρικού ρόλου), η ταινία ήταν συνολικά υποψήφια για 4 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της καλύτερης ταινίας.

 

1408 του Μίκαελ Χάφστρομ (2007)

Ένας άνδρας που ειδικεύεται στην απομυθοποίηση των παραφυσικών συμβάντων, όταν επισκέπτεται το δωμάτιο 1408 του ξενοδοχείου Dolphin, έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο τρόμο. Η ταινία μπορεί να μην είναι η πιο τρομακτική του είδους είναι όμως μία κλασσική ιστορία φαντασμάτων.