14 ηθοποιοί που έγιναν σκηνοθέτες - Free Sunday
14 ηθοποιοί που έγιναν σκηνοθέτες

14 ηθοποιοί που έγιναν σκηνοθέτες

Κλιντ Ίστγουντ

O Κλιντ Ίστγουντ μπορεί να ήταν ο πρωταγωνιστής των Σπαγγέτι γουέστερν της δεκαετίας του ΄60, εξελίχθηκε όμως σ’έναν πολύ πετυχημένο σκηνοθέτη. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έγινε το 1971 με το Play Misty for me. Το 1988 θα προκαλέσει εντύπωση με το Bird και το 1992 θα κάνει το μεγάλο μπαμ με την ταινία Οι ασυγχώρητοι, η οποία θα κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και ο ίδιος το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Θα ακολουθήσουν αρκετά καλλιτεχνικά επιτεύγματα και ένα δεύτερο Όσκαρ για το Million Dollar Baby. Σημαντικό σημείο της καριέρας του το αντιρατσιστικό δράμα Gran Torino το 2008.

Αντζελίνα Τζολί

Η σέξυ αλλά και ταλαντούχα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ, έγινε και σκηνοθέτης. Το πρώτο της σκηνοθετικό εγχείρημα ήταν το ντοκιμαντέρ A place in time, η καλύτερη της στιγμή ήρθε όμως 10 χρόνια μετά, με την ταινία First they killed my father, μία ιστορία για την Λουνγκ Ουνγκ, την Καμποτζιανή ακτιβίστρια. Η ταινία είναι η επίσημη συμμετοχή της Καμπότζης στα ερχόμενα Όσκαρ.

Τζωρτζ Κλούνευ

O πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής Εντατικής, όχι μόνο κατάφερε να περάσει στη κινηματογραφική βιομηχανία ως ηθοποιός αλλά έγινε και σκηνοθέτης. Κορυφαία στιγμή το Καληνύχτα και καλή τύχη ένα βιογραφικό δράμα, που τον οδήγησε σε υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2006.

Κέβιν Κόστνερ

Ο σταρ της δεκαετίας του ΄80, αποφάσισε στο τέλος της δεκαετίας να γίνει σκηνοθέτης. Το 1990 θα ταράξει το Χόλλυγουντ με το Χορεύοντας με τους λύκους, το όποιο θα κερδίσει 7 Όσκαρ, ανάμεσα τους και το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Παρόλη την επιτυχία, ο ίδιος δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την σκηνοθεσία, αφού σκηνοθέτησε μόλις δύο ταινίες ακόμα, χωρίς την ίδια απήχηση.

Μελ Γκίμπσον

Ο Γκίμπσον ήταν ο ήρωας του Mad Max και του Φονικού όπλου την δεκαετία του ΄80. Το 1995 θα σκηνοθετήσει το Braveheart., Το ιστορικό δράμα θα κερδίσει 5 Όσκαρ, ανάμεσα σ ’αυτά το καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Ο Γκίμπσον θα συνεχίσει να σκηνοθετεί και να προκαλεί με ταινίες όπως τα πάθη του Χριστού,το Apocalypto αλλά και το πιο πρόσφατο Αντιρρησίας συνείδησης που τον ξαναέφερε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Κένεθ Μπράνα

Ο Βρετανός Μπράνα ξεκίνησε στη δεκαετία του ΄80 ως ηθοποιός και γρήγορα στράφηκε και στην σκηνοθεσία. Στα έργα του ξεχωρίζουν οι κινηματογραφικές σαιξπηρικές μεταφορές όπως ο Ερρίκος ο 5ος, Πολύ κακό για το τίποτα, ο 4ωρος Άμλετ, ΜακΜπεθ. Φέτος επιστρέφει με το remake του κλασσικού έργου Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές.

Σοφία Κόπολα

Η Σοφία Κόπολα μπορεί να είναι ευρέως γνωστή ως σκηνοθέτης αλλά πιο πριν πέρασε από την υποκριτική. Η κόρη του Φράνσις δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη ηθοποιός και είχε σχολιαστεί ιδιαίτερα η μέτρια ή για κάποιους κακή ερμηνεία της στον τρίτο Νονό. Ως σκηνοθέτης όμως επαναπροσδιόρισε πλήρως την καλλιτεχνική της ταυτότητα, δημιουργώντας ταινίες-διαμάντια όπως Χαμένοι στην μετάφραση, Αυτόχειρες παρθένες, Η αποπλάνηση.

Μπεν Άφλεκ

Ο σταρ  Μπεν Άφλεκ ασχολείται με την σκηνοθεσία την τελευταία δεκαετία. Αποτέλεσμα αυτού, το σκληρό Gone Baby Gone και το Οσκαρικό Argo.

Ρομπ Ράινερ

Ο Ρομπ Ράινερ είναι ένας από τους γνωστούς συμπρωταγωνιστές του Χόλλυγουντ, είναι όμως και ένας δραστήριος σκηνοθέτης, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει 20 ταινίες. Πιο γνωστές του ταινίες είναι η ρομαντική κωμωδία Όταν ο Χάρυ γνώρισε την Σάλλυ και το ιστορικό δράμα Φαντάσματα του Μισσισσιπή.

Ρον Χάουαρντ

Ο Ρον Χάουαρντ είναι ένα πασίγνωστος σκηνοθέτης, η πραγματικότητα είναι ότι ξεκίνησε από ηθοποιός στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 ως παιδί, το 1969 και σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε να σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους. Ο ίδιος ευθύνεται για τις επιτυχίες του ΄80 Κοκούν και Η γοργόνα, για την διαστημική περιπέτεια Απόλο 13 και τα Οσκαρικά Ένας υπέροχος άνθρωπος και Φροστ/Νίξον.

Τιμ Ρόμπινς

Ο Τιμ Ρόμπινς είναι γνωστός ως ένας Οσκαρούχος ηθοποιός του Χόλλυγουντ αλλά και για την πολύχρονη σχέση του με την Σούζαν Σαράντον. Δεν θα πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός ότι είναι και σκηνοθέτης και υπεύθυνος για το αριστουργηματικό δράμα Θα ζήσω.

Σάρα Πόλλευ

Η σχετικά νέα Καναδή Πόλλευ έγινε γνωστή από το Γλυκό πεπρωμένο του Εγκογιάν το 1997, αλλά ξεκίνησε να σκηνοθετεί από νωρίς. Κορυφαία σκηνοθετική στιγμή της το Υστερόγραφο μίας σχέσης το 2007, που σκηνοθέτησε την «μεγάλη» Τζούλι Κρίστι.

Τόμυ Λι Τζόουνς

Ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς τους Χόλλυγουντ και αρκετά ταλαντούχος, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί πίσω από την κάμερα να καθοδηγεί. Μπορεί να έχει κάνει μόνο δύο ταινίες, αλλά Οι τρείς ταφές του Μελκιάδες Εστράδα αποτελούν μία πολύ καλή κινηματογραφική στιγμή.

Τοντ Φιλντ

Ο Φιλντ συμμετέχει σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ως ηθοποιός από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, παρόλο αυτά τράβηξε την προσοχή την δεκαετία του 2000 όταν ως σκηνοθέτης δημιούργησε τα οσκαρικά οικογενεικά δράματα Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας (2001) και Κρυφές επιθυμίες (2006).