"H μάχη των φύλων": η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία - Free Sunday
"H μάχη των φύλων": η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία

"H μάχη των φύλων": η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία

Ο συγκλονιστικός αγώνας τένις το 1973 ανάμεσα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μπίλι Τζιν Κινγκ και τον πρώην Πρωταθλητή και κατά συρροή γυναικά, Μπόμπι Ριγκς έμεινε στην ιστορία ως η Μάχη των Φύλων κι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή, οπτικοποιημένα αθλητικά event όλων των εποχών. Ο αγώνας έπιασε τον παλμό της εποχής και πυροδότησε μία παγκόσμια συζήτηση πάνω στο θέμα της ισότητας των φύλων, προωθώντας έτσι το φεμινιστικό κίνημα.

Τώρα οι σκηνοθέτες Βάλερι Φάρις και Τζόναθαν Ντέιτον με πρωταγωνιστές τους Έμμα Στόουν και Στιβ Καρέλ μας θυμίζουν τη συγκλονιστική ιστορία που κυριάρχησε στα ΜΜΕ της εποχής και πως μαζί, η Μπίλι και ο Μπόμπι υπηρέτησαν ένα πολιτιστικό θέαμα που δεν περιοριζόταν μόνο στα γήπεδα του τένις, αλλά πυροδοτούσε συζητήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σε υπνοδωμάτια και αίθουσες συνεδριάσεων σε όλο τον κόσμο, με την ταινία «Η μάχη των φύλων», που άνοιξε χθες και στις ελληνικές αίθουσες.

1 min                             

Παρά το γεγονός ότι το 1973 ήταν για την Αμερική μία χρονιά που τοποθέτησε τη γυναίκα σε καλύτερη κοινωνική μοίρα, με την κυκλοφορία του φεμινιστικού περιοδικού Ms Magazine, την επικύρωση της Τροποποίησης για τα Ίσα Δικαιώματα των δύο φύλων από το Κογκρέσο και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να κάνουν έκτρωση, παρ’ όλα αυτά μία γυναίκα δεν μπορούσε να κατέχει στο όνομά της μία πιστωτική κάρτα. Τότε ήταν που η ποπ κουλτούρα δέχτηκε ένα καίριο χτύπημα σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και, μάλιστα, μέσα από τον χώρο του αθλητισμού. Ένας αγώνας τένις ανάμεσα στον τότε 29χρονη ανερχόμενη τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ και τον πρώην πρωταθλητή ανδρών Μπόμπι Ριγκς.

2 min

Κι ενώ 90 εκατομμύρια παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τον σουρεαλιστικό και ανατρεπτικό αγώνα ανάμεσα στον Μπόμπι και την Μπίλι Τζιν, έγινε ξεκάθαρο ότι πλέον και ο αθλητισμός μπορούσε κι έπρεπε να γράψει τη δική του κοινωνική και πολιτική ιστορία.

Σπάζοντας τα καλούπια: γνωρίστε την Μπίλι Τζιν Κινγκ

«Η επίδραση που είχε το συγκεκριμένο ματς στη ζωή της Μπίλι Τζιν Κινγκ, στην κοινωνίας και στον αθλητικό κόσμο ήταν τεράστια. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε τρόπος να καταλάβει πόσους διαφορετικούς τομείς επηρέασε, αλλά είμαι σίγουρη ότι την ώρα του αγώνα η Μπίλι Τζιν Κινγκ ένιωθε ότι εκπροσωπούσε όλο το γυναικείο κίνημα και αυτό της έδωσε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο και πάθος» - Έμμα Στόουν

9 min

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ προερχόταν από μία εργατική οικογένεια. Παρά το γεγονός ότι στον τένις είχε κερδίσει σχεδόν όλα τα έπαθλα, δεν είχε συμβιβαστεί με τον ανισότητα που η κοινωνία αντιμετώπιζε τις γυναίκες αθλήτριες ειδικά και το γυναικείο φύλο γενικά. Όσο παθιασμένα έπαιζε, τόσο παθιασμένα μαχόταν για την ισότητα των δύο φύλων. Ακόμη και όταν έγινε η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο, η Κινγκ προσπαθούσε να κρατήσει την σεξουαλική της ζωή κρυφή. Τελικά κατάληξε να είναι μία από τις πρώτες γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία την δεκαετία.

4 min

Το show του Μπόμπι Ριγκς

Το 1973, όταν ο Μπόμπι Ριγκς ξεκίνησε τα εκρηκτικά αυτά γεγονότα, η Κινγκ βρισκόταν στην καλύτερη φυσική και αθλητική κατάσταση, ενώ εκείνος είχε αποσυρθεί από τον κόσμο του αθλητισμού και είχε παθιαστεί με την ολοένα αυξανόμενη δύναμη των διασημοτήτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το μοναδικό σημείο σύγκλισης ήταν το πάθος τους για το τένις και τον ανταγωνισμό.

5 min

Ο Ριγκς κέρδισε στα 21 του χρόνια το Ουίμπλετον, αλλά μετά την αποχώρησή του από το τένις, έγινε επιχειρηματίας και η ψυχολογία του είχε φτάσει στο ναδίρ. Μόνο όταν ο Ριγκς άφησε να υπονοηθεί ότι μπορούσε στα 55 του να κερδίσει την κορυφαία τενίστρια και όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν πάνω του, άρχισε να ξαναβρίσκει τον εαυτό του. 

6 min

Ο ίδιος ο Καρέλ θυμάται το περιστατικό ως παιδί και σχολιάζει: «Θυμάμαι ο κόσμος να λέει τα χειρότερα για τον Ριγκς, να τον χαρακτηρίζουν σoβινιστή και αντιπαθητικό. Αλλά ακόμη και τότε, εγώ μπορούσα να καταλάβω ότι προσποιούνταν, ότι έδινε μια παράσταση, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος».

7 min