«Πόλεμος» Γιάννη Σμαραγδή-κριτικών κινηματογράφου για τον «Καζαντζάκη» - Free Sunday
«Πόλεμος» Γιάννη Σμαραγδή-κριτικών κινηματογράφου για τον «Καζαντζάκη»

«Πόλεμος» Γιάννη Σμαραγδή-κριτικών κινηματογράφου για τον «Καζαντζάκη»

«Πολεμική» ατμόσφαιρα επικρατεί στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και των ελλήνων κριτικών σινεμά, με αφορμή τις μέτριες έως κακές κριτικές που δέχθηκε η τελευταία ταινία του δημιουργού, «Καζαντζάκης».

Με αφορμή την σχεδόν συνολική απόρριψη της ταινίας, ο Γιάννης Σμαραγδής έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση εις βάρος του και απείλησε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των κριτικών που, κατά το κοινώς λεγόμενο, «έθαψαν» την ταινία του.

Απαντώντας στον Γιάννη Σμαραγδή, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) κάλεσε τον σκηνοθέτη να κάνει πράξη τις απειλές του και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη,προσδοκώντας, όπως αναφέρει, ότι έτσι η υπόθεση «ίσως μεταπηδήσει από την οθόνη της φαιδρότητας σε εκείνη της υπευθυνότητας».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΕΚΚ υπογραμμίζει ότι «η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου δεν προσυπογράφει καμία προσωπική άποψη για τον “Καζαντζάκη”, όμως υπερασπίζεται την ελεύθερη, δημόσια κυκλοφορία και της παραμικρής.

Πρόκειται για το αυτονόητο. Αντιθέτως, μοιάζει τουλάχιστον περίεργο ο κ. Γιάννης Σμαραγδής να “ενοχλείται” αναδρομικά και να απειλεί μερίδα κριτικών, ένα μήνα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα. Μην προεξοφλώντας τις αληθινές του επιδιώξεις, αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ' εκείνη της υπευθυνότητας. Τότε ίσως επανέλθουμε στην περίπτωσή του».