10 κινηματογραφικά ζευγάρια συνώνυμα της απόλυτης αγάπης - Free Sunday
10 κινηματογραφικά ζευγάρια συνώνυμα της απόλυτης αγάπης

10 κινηματογραφικά ζευγάρια συνώνυμα της απόλυτης αγάπης

 

Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Ρόμπερτ Ρέντφορντ- «Τα καλύτερα μας χρόνια», 1973

Εκείνη πολιτικοποιημένη, ανήσυχη, αντιδρά, διεκδικεί. Εκείνος όμορφος, καλομαθημένος, χωρίς αυτοπεποίθηση πως αξίζει παραπάνω πουλάει το μυθιστόρημα του στο Χόλιγουντ. Μπορούν δύο άνθρωποι με διαφορετικές αξίες να ερωτευτούν; Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ (Κέιτ) και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ (Χάμπελ) του Σίντνεϊ Πόλακ μπορούν. Δεν μπορούν, όμως, να μείνουν μαζί. Η ζωή παραμονεύει και τους επαναφέρει στην πραγματικότητα. Εκείνη δεν μπορεί να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω και εκείνος αγαπά τις ανέσεις, τα εύκολα. «Οι άνθρωποι μετράνε περισσότερο από κάθε αξία και κάθε σκοπό» της φωνάζει ο Χάμπελ, «οι άνθρωποι είναι οι αξίες τους» απαντάει εκείνη. Και λίγο πριν μαζί συναινέσουν στον χωρισμό τους η Κέιτ αναρωτιέται «Δεν θα ήταν υπέροχο να ήμασταν γέροι και να είχαμε επιβιώσει από όλα αυτά». Αξεπέραστο ζευγάρι, σύμβολο της αγάπης ακόμα και αν δεν επιβίωσαν από όλα αυτά.

 

 

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ- Ίνγκριντ Μπέργκμαν, "Καζαμπλάνκα", 1942

Για κάποιους η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγάπη που ειπώθηκε ποτέ με τις ατάκες της ταινίας 76 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της να χρησιμοποιούνται ακόμα και στην καθημερινότητα από ανθρώπους που δεν την έχουν δει ποτέ (αν είναι δυνατόν). Ο Ρικ φαίνεται τυχοδιώκτης, ένας αμερικανός πολλά μίλια από την αγαπημένη του Ν. Υόρκη που δεν πιστεύει σε τίποτα. Φαινομενικά. Στην πραγματικότητα είναι ένας άντρας προδομένος, που αγάπησε αλλά πληγώθηκε. Η Ίλσα δεν ήθελε να τον αφήσει στο βρόχινο Παρίσι, αλλά ο ήρωας πολέμου άντρας της που πίστευε πως ήταν νεκρός στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αποδεικνύεται ζωντανός. Ευφυώς η σκηνοθεσία παρουσιάζει τον σύζυγο της Ίλσα συμπαθητικό. Τόσο που ακόμα και ο Ρικ συγκινείται από το ήθος και τον αγώνα του και δίνει στο ζευγάρι τα χαρτιά εξόδου από τη χώρα. Η μεγάλη αγάπη του Ρικ και της Ίλσα θυσιάζεται για μια ακόμη φορά. Όμως «θα έχουν για πάντα το Παρίσι».

Λιζ Τέιλορ - Ρίτσαρντ Μπάρτον, "Κλεοπάτρα", 1963

Η «Κλεοπάτρα» ήταν για δεκαετίας η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ. Ωστόσο στα κινηματογραφικά χρονικά έμεινε κυρίως γιατί ήταν η αρχή ενός από τους μεγαλύτερους πραγματικούς έρωτες του Χόλιγουντ. Η Λιζ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας και αν και ήταν παντρεμένοι και οι δύο, ερωτεύτηκαν παράφορα. Όπως και στην ταινία οι καυγάδες τους ήταν θηριώδεις και η συνύπαρξη τους εφιαλτική και ονειρώδης ταυτόχρονα. Παντρεύτηκαν το 1964 και για 10 χρόνια έζησαν στα όρια. Η σχέση τους μοιραία. Γεμάτη πάθος, ένταση, αγάπη αλλά και καβγάδες, τσακωμούς, εκρήξεις. Δεν άντεχαν για πολύ ο ένας μακριά από τον άλλο. Δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα και τα πάθη τους. Ο Μπάρτον, πότης και γυναικάς, η Τέιλορ νευρική και κακομαθημένη, έπαιρνε χάπια. Αγαπιόνταν μανιασμένα. Εξαρτιόνταν μανιασμένα. Θα χωρίσουν το 1974. Το 1975 θα παντρευτούν ξανά. Και το 1976 θα χωρίσουν ξανά για τα καλά. Μετά τον θάνατο του Μπάρτον θα αποκαλυφθούν τα ημερολόγια και οι ερωτικές επιστολές που τις έστελνε ακόμα και λίγα χρόνια πριν το θάνατο του.

Μέριλ Στριπ- Ρόμπερτ Ρέντφορντ- «Πέρα από την Αφρική»,

Εκείνη έρχεται από την Δανία στην αποικιακή Κένυα να βρει τον Βαρόνο σύζυγό της. Γρήγορα απογοητεύεται αφού η κοσμοπολίτικη ζωή που ονειρευόταν δεν υπάρχει. Ο άντρας της δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για εκείνη- εκτός ίσως από τα χρήματα της. Πεισματάρα και δυναμική, όμως, η Κάρεν Μπλίξεν αναλαμβάνει μια φυτεία καφέ για να βρει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άλλου άντρα, του άγγλου κυνηγού Ντένις Φιντς Χάτον. Τα υπέροχα πλάνα του Σίντεϊ Πόλακ της εξωτικής Αφρικής, η υπέροχη μουσική του Τζον Μπάρι, τα αξεπέραστα κοστούμια της Μιλένα Κανονέρο και κυρίως η μοναδική χημεία των Μέριλ Στριπ και Ρόμπερντ Ρέντφορντ δημιούργησαν μια τρυφερή ταινία αγάπης.

Αλι Μακ Γκρο-  Ράιαν Ο'Νιλ, "Love Story", 1970

Εκείνος, ο Όλιβερ Μπάρετ (Ράιαν Ο'Νιλ), πλούσιος και μεγαλωμένος με ανέσεις. Εκείνη, η Τζένιφερ Καρέλι (Αλί Μακ Γκρο) κόρη ενός αρτοποιού, έξυπνη και πνευματώδης, συνεχίζει τις σπουδές της με υποτροφία. Ο πατέρας του Όλιβερ ξεκαθαρίζει από την αρχή πως αυτή η ένωση δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εκείνον. Κι αν ο Όλιβερ αποφασίσει διαφορετικά η οικονομική ενίσχυση του θα διακοπεί. Ναι το σενάριο είναι μελό και χιλιοειπωμένο: εμπόδια, δυσκολίες, χειριστικοί γονείς, όμως στο τέλος η αγάπη νικά. Κι όμως η χημεία των δυο ηθοποιών, η συγκινησιακή μουσική και φυσικά το απροσδόκητο φινάλε που αφήνει εκείνον μόνο στην παγωμένη Ν. Υόρκη μούσκεψαν πολλά μαντήλια παγκοσμίως.

Τζένιφερ Γκρέι- Πάτρικ Σουέιζι, «Dirty Dancing», 1987

Ο απόλυτος εφηβικός έρωτας. Εκείνη η μικρή, λίγο ασχημούλα κόρη μιας μεσοαστικής οικογένειας που σπάνια δίνει σημασία στην ονειροπόλα Μπέιμπι. Εκείνος, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα, να πετύχει τα όνειρα του χωρίς μέσα πλαγιάζοντας που και που με πλούσιες μεσήλικες. Θα γνωριστούν και θα ερωτευτούν ενώ φαινομενικά τίποτα δεν τους ενώνει χορεύοντας σάλσα και μάμπο. Η τελική σκηνή και φυσικά η ατάκα του Τζόνι «nobody puts Baby in the corner” (ναι, ναι αμετάφραστο) θα αυξάνουν τα χτυποκάρδια μας όσες φορές και να δούμε την ταινία.

Ζουλί Ντελπι- Ίθαν Χοκ, «Πριν το ξημέρωμα», 1995

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, στις αρχές της ενήλικης ζωής τους, συναντιούνται στην Ευρώπη, σε ένα τραίνο. Εκείνος Αμερικάνος που πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ, εκείνη Γαλλίδα που επιστρέφει στο Παρίσι. Πιάνουν κουβέντα, περνούν καλά και αποφασίζουν να περάσουν μαζί μια (ρομαντική) νύχτα περιπλάνησης στη Βιέννη… Ο Τζέσι και η Σελίν μπαίνουν οριστικά και αμετάκλητα στη ζωή μας με δύο ακόμα ταινίες. Η μοναδική κομεντί με σίκουελ («Πριν το Ηλιοβασίλεμα» και «Πριν τα Μεσάνυχτα»). Δικαιολογημένα κανένας δεν μπόρεσε ποτέ να του ξεπεράσει. Μακριά από τις χαζορομαντικές εφηβικές ταινίες, με διαλόγους ειλικρινείς, σύγχρονους η ταινία μας χάρισε ένα από τα πιο ρεαλιστικά ζευγάρια στο πανί.

Νταϊάν Κίτον- Γούντι Άλεν, «Νευρικός εραστής», 1977

Ο Άλβι Σίνγκερ, ένας νευρωτικός κωμικός που έχει εμμονή με το θάνατο, ερωτεύεται την Άνι Χωλ και κάνει μαζί της μια επταετή σχέση. Οι εντάσεις κι οι τσακωμοί που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη φύση των χαρακτήρων τους, οδηγούν στο χωρισμό του ζευγαριού, παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες του Άλβι να κρατήσει την Άνι. Η Άνι φεύγει από τη Νέα Υόρκη και συζεί με ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρίας. Ο Άλβι συνειδητοποιώντας ότι αγαπά ακόμα την Άνι προσπαθεί απεγνωσμένα να την πείσει να γυρίσει πίσω. Η ταινία που χάρισε Όσκαρ και φήμη στον Γούντι Άλεν είναι η ειλικρινής καταγραφή μιας αγάπης έξω από κινηματογραφικές νόρμες.

 

Ρέιτσελ ΜακΆνταμς- Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζίνα Ρόουλαντς- Τζέιμς Γκάρνερ, "Το ημερολόγιο", 2004

Η απόλυτη ιστορία αγάπης και ένα από τα λατρευτά κινηματογραφικά ζευγάρια που ούτε ο θάνατος δεν χώρισε. Ο Νώα και η Άλι. Εκείνος εργατόπαιδο που αγαπάει την ποίηση εκείνη πλουσιοκόριτσο που τολμάει να πάει κόντρα στην οικογένεια της. Τίποτα νέο μέχρι στιγμή, σωστά; Πράγματι μια τυπική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ήρωες που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό πέρα από τον νεανικό τους ενθουσιασμό. Όμως, ο γιός του αξεπέραστου Τζον Κασσαβέτη, Νικ δεν θέλει να φτιάξει μια τυπική ιστορία έρωτα. Μούσα του η Άλι που υποδύεται σε προχωρημένη ηλικία η μητέρα του Τζίνα Ρόουλαντς. Την βρίσκουμε σε ένα οίκο ευγηρίας σε προχωρημένη άνοια. Δίπλα της ένας άγνωστος άντρας, με τον οποίο περνάει ευχάριστες ώρες μαζί καθώς της διαβάζει ένα ημερολόγιο ...το δικό της ημερολόγιο, τη δική τους ιστορία αγάπης που εκείνη έχει ξεχάσει. Ακόμα και αν δεν έχετε δει την ταινία, που δεν το νομίζω, θα έχετε ήδη δακρύσει από την περιγραφή. Σημαντική λεπτομέρεια οι Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Ράιαν Γκόσλινγκ πράγματι ερωτεύτηκαν σε αυτήν την ταινία. Κι η χημεία τους ήταν εκρηκτική.

Κρίστεν Στιούαρτ- Ρόμπερτ Πάτινσον, Λυκόφως, 2009

Η εφηβική saga της Στέφανι Μέγιερ πούλησε εκατομμύρια βιβλία και έκοψε πολλαπλάσια εισιτήρια. Η δεκαεπτάχρονη Ιζαμπέλα μετακομίζει στο Φορκς. Στο Λύκειο της πόλης γνωρίζει τον μυστηριώδη Έντουαρντ Κάλεν. Όχι απλά τον κούκλο του σχολείου αλλά έναν βρυκόλακα, από τους καλούς που πίνουν μόνο αίμα ζώων. Η αγάπη τους θα ζήσει αιώνια αφού σε μια από τις μελλοντικές ταινίες που ακολούθησαν -λογικό με το ντελίριο που σημειώθηκε- η Μπέλα θα γίνει και εκείνη βρυκόλακας. Και εδώ Κρίστεν Στιούαρτ- Ρόμπερτ Πάτινσον γίνονται ζευγάρι και στη ζωή...