Οι πολιτικοί στην μεγάλη οθόνη- από τον Λίνκολν στην Σάρα Πέιλιν - Free Sunday
Οι πολιτικοί στην μεγάλη οθόνη- από τον Λίνκολν στην Σάρα Πέιλιν

Οι πολιτικοί στην μεγάλη οθόνη- από τον Λίνκολν στην Σάρα Πέιλιν

 

Οι πολιτικοί και η πολιτική ήταν πάντα για τους κινηματογραφιστές ελκυστικό θέμα. Προτιμούσαν, όμως, τα φανταστικά πρόσωπα. Ωστόσο, καθώς οι δεκαετίες κυλούσαν και η πολιτική ορθότητα κέρδιζε έδαφος σκηνοθέτες και παραγωγοί έβαλαν στο κάδρο τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, δίνοντας την ευκαιρία σε ηθοποιούς να αναμετρηθούν επί ίσους όρους με την ιστορική προσωπικότητα που τις περισσότερες κέρδιζε τις εντυπώσεις αλλά και τα βραβεία. Ας θυμηθούμε τους καλύτερους από αυτούς.

 O Γκάρι Όλντμαν ως Γουίνστον Τσόρτσιλ

Φαβορί για το Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου 2018, ο Γκάρι Όλντμαν ήταν και η αφορμή για αυτό το αφιέρωμα. Στην «Πιο Σκοτεινή Ώρα» ο σκηνοθέτης Τζο Ράιτ εμπιστεύεται Ιάπωνα μετρ του κινηματογραφικού μακιγιάζ Καζουχίρο Τζούτζι να μεταμορφώσει τον Όλντμαν στον εμβληματικό βρετανό πολιτικό. Ωστόσο, εκείνος δεν περιορίζεται στην μίμηση αλλά παραδίδει μια ερμηνεία με πάθος, ψυχή και ικανότητα με αποκορύφωμα την περίφημη ραδιοφωνική ομιλία του Τσόρτσιλ- απάντηση στην ναζιστική απειλή- «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ». Στο πλευρό του η Κρίστιν Σκοτ Τόμας υποδύεται την τρομερή Κλημεντίνη Τσόρτσιλ. Προβάλλεται τους κινηματογράφους αυτή την εποχή.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Η Μέριλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ

Η ηλικιωμένη πλέον και χτυπημένη από Αλτσχάιμερ Μάργκαρετ Θάτσερ αναπολεί την πολιτική της σταδιοδρομία και θυμάται τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν και τη διαμόρφωσαν καθώς και την επίδραση που είχε η καριέρα της στην προσωπική της ζωή. Η ταινία Iron Lady απόσπασε διφορούμενες κριτικές –εμφανής η προσπάθεια να αγιοποιηθεί η πρώην Βρετανή πρωθυπουργός- και την έντονη ενόχληση της οικογένειας της κ. Θάτσερ. Όλοι συμφώνησαν πάντως πως η Μέριλ Στριπ ήταν μεγαλειώδης και για αυτό απέσπασε το τρίτο της βραβείο Όσκαρ.

Δείτε το τρέιλερ και μετά ένα ολιγόλεπτο αφιέρωμα του Euronews για τη ζωή της Σιδηράς Κυρίας της βρετανικής πολιτικής.

O Ντάνιες Ντέι Λιούις ως Αβραάμ Λίνκολν

Το 1865, και καθώς ο αμερικανικός εμφύλιος βαδίζει προς το τέλος του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, αν και δεν διαθέτει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία, επιχειρεί να περάσει από τη βουλή την 13η συνταγματική τροπολογία, η οποία καταργεί τη δουλεία. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ  εξανθρωπίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και ο Ντάνιες Ντέι Λιούις του δίνει φωνή, υπόσταση και ένα βάθος που ίσως ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν είχε σκεφτεί κερδίζοντας το τρίτο του Όσκαρ Ά Αντρικού ρόλου.

Δείτε το τρέιλερ και τον υπέροχο λόγο του Λιούις όταν παραλαμβάνει το Όσκαρ του από τα χέρια της Μέριλ Στριπ που την προηγούμενη χρονιά το είχε κατακτήσει ως Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Μπρούνο Γκανς ως Αδόλφος Χίτλερ

Το καλογραμμένο, ιστορικά πιστό, σενάριο του Μπερντ Αϊχινγκερ, βασισμένο σε δυο βιβλία («Στο μπούνκερ του Χίτλερ» του Γιοκίμ Φεστ και «Bis zur letzten Stunde» των Τράουντλ Γιούνγκε και Μελίσα Μούλερ) γίνεται στα χέρια του Όλιβερ Χίρσμπιγκελ μια κλειστοφοβική, αποκαλυπτική ταινία, που σκιαγραφεί έναν ανθρώπινο Χίτλερ που δεν μοιάζει με τον εντελώς παρανοϊκό Χίτλερ που συνήθως μας παρουσιάζει ο κινηματογράφος· ένα Χίτλερ κουρασμένο, νευρικό, στα πρόθυρα της Πάρκινσον, άλλοτε σκυμμένο πάνω από χάρτες να προετοιμάζει -όπως πιστεύει- τη θριαμβευτική επιστροφή του, άλλοτε καλό, να συμπεριφέρεται ευγενικά στους γύρω του, κι άλλοτε οργισμένο, να διατάζει την εκτέλεση συνεργατών που θεωρεί προδότες, χάνοντας σταδιακά τον έλεγχό του με την πραγματικότητα, κάποια στιγμή επιμένοντας πως, ακόμη κι αν ηττηθεί, οι Γερμανοί δεν πρέπει να σωθούν αλλά ν' ακολουθήσουν την τύχη τους. Ο ελβετικής καταγωγής Γερμανός ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ ερμηνεύει με ξεχωριστή δύναμη. Η στιγμή της συνειδητοποίησης της ήττας ανήκει στην ανθολογία του ευρωπαϊκού σινεμά και οι παρωδίες της (και) στην Ελλάδα τρελαίνουν το YouTube.

Δείτε την περίφημη σκηνή:

Ο Φρανκ Λαντζέλα ως Ρίτσαρντ Νίξον

Στην ταινία "Frost/Nixon: Η Αναμέτρηση" βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πίτερ Μόργκαν, το οποίο δραματοποιεί τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον το 1977 στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φρος, ο Φρανκ Λαντζέλα υποδύεται τον παραιτηθέντα αμερικανό Πρόεδρο κερδίζοντας μια υποψηφιότητα Ά Αντρικού ρόλου στα βραβεία Όσκαρ. Έχασε από τον Σον Πεν, ο οποίος υποδυόταν ένα άλλο αληθινό πολιτικό πρόσωπο, τον Χάρβεϊ Μιλκ, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και αργότερα γερουσιαστή.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας και απόσπασμα από την πραγματική συνέντευξη του Νίξον.

H Τζούλιαν Μουρ ως Σάρα Πέιλιν

  1. Αμερικάνικες εκλογές. Τζον Μακέιν εναντίον Μπαράκ Ομπάμα. Για πρώτη φορά γυναίκα από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων προτείνεται για τη θέση του Αντιπροέδρου. Η Σάρα Πέιλιν, μητέρα 5 παιδιών, κυβερνήτης της Αλάσκα, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο θεωρείται πως είναι η προσωπικότητα που χρειάζονται. Μάλλον, όμως, ο έλεγχος τους δεν ήταν και τόσο εξονυχιστικός. Η Πέιλιν θα υποπέσει σε μια σειρά από γκάφες κάποιες ξεκαρδιστικές – πείθεται από φαρσέρ πως μιλάει με τον Νικολά Σακοζί- κάποιες επικίνδυνες –πιστεύει πως ο Σαντάμ Χουσεϊν έριξε τους Δίδυμους Πύργους που στοίχισαν για χρόνια στου Συντηρητικούς. Η Τζούλιαν Μουρ την υποδύεται με υποδειγματική μαεστρία ξεπερνώντας τη μίμηση στην ουσία εξουδετερώνοντας και τους τελευταίους υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης γερουσιαστή.

Δείτε το τρέιλερ και μετά μία απολαυστική συλλογή από τις γκάφες της αληθινής Σάρα Πέϊλιν.

Ο Τζος Μπρόλιν ως Τζόρτζ Μπους Τζούνιορ

Η τρίτη ταινία του Στόουν με θέμα της έναν Αμερικανό πρόεδρο, μετά τον "JFK" και τον "Νίξον" αφορούσε τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Η ιστορία του αμφιλεγόμενου αμερικανού Προέδρου – από τα πανεπιστημιακά χρόνια του στο Γέιλ ως την οκταετή θητεία του ως 42ου πρόεδρου των ΗΠΑ-μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη δεν είναι καθόλου τιμητική. Αρκετές σκηνές δίχασαν, όμως, υποκριτικά ο Τζος Μπρόλιν κάνει το καθήκον του. Το ίδιο και ο Τζέιμς Κρόμγουελ, που υποδύεται τον πατέρα του Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, που δεν φαίνεται να είχε και σε μεγάλη υπόληψη το γιό του.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον ως Malcom X

Ο σημαντικότερος Αφρο-αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι σκηνοθετεί τη ζωή και τη δράση του χαρισματικού μαύρου ηγέτη Malcom X, που ξεκίνησε ως μικροκακοποιός του Χάρλεμ, ασπάστηκε τον Ισλαμισμό μέσα στις φυλακές και στη συνέχεια, έγινε μια από τις πιο ριζοσπαστικές μορφές του αφροαμερικανικού κινήματος, ως τη στιγμή της δολοφονίας του, το 1965. Το σενάριο βασίζεται στην αυτοβιογραφία του παγκοσμίου φήμης ριζοσπάστη και οραματιστή, που έμελλε να αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Αμερικής για πάντα. O Ντένζελ Ουάσιγκτον είναι άψογος στον ρόλο και άδικα χάνει το Όσκαρ, αλλά βλέπεται η Ακαδημία έπρεπε να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος και έτσι έδωσε στον Αλ Πατσίνο του πρώτου του Όσκαρ για την ταινία Άρωμα Γυναίκας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας και μια συνέντευξη του ριζοσπάστη πολιτικού.

Τέλος οι ηθοποιοί που έχουν παίξει τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε ταινίες, τηλεταινίες και σίριαλ είναι πραγματικά δεκάδες. Ξεχωρίσαμε τον Μπρους Γκρίνγουντ στις 13 Μέρες του Ρότζερ Ντόναλντσον, που περιγράφει την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, το 1962.

Δείτε το τρέιλερ.