Αυτοί είναι οι ευχαριστήριοι λόγοι Όσκαρ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ (videos) - Free Sunday
Αυτοί είναι οι ευχαριστήριοι λόγοι Όσκαρ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ (videos)

Αυτοί είναι οι ευχαριστήριοι λόγοι Όσκαρ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ (videos)

 Δεν είναι τυχαίο που τα Όσκαρ είναι τα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία. Συνδυάζουν τέχνη και glamour σε ισόποσες δόσεις, ικανοποιώντας του σινεφίλ αλλά και τους… κοσμικούς, που κάθε χρόνο με αγωνία περιμένουν τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί. Πολύ συχνά τα Όσκαρ δίνουν και πολιτικό τόνο  ακόμα και όσο αφορά την εξωτερική πολιτική (εισβολή στο Ιράκ - αντιδράσεις κατά Μπους και Τραμπ).

Σε κάθε περίπτωση, κακά τα ψέματα- τα βλέμματα κλέβουν τα Όσκαρ ερμηνείας πολύ απλά γιατί οι ηθοποιοί που τα παραλαμβάνουν είναι σταρ και ξέρουν να «ερμηνεύσουν» καλύτερα από όλους ακόμα και τον ευχαριστήριο λόγο τους.

Θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων 30 χρόνων.

Σάντρα Μπούλοκ

Η ηθοποιός και παραγωγός που έχει βασίσει την καριέρα της στην κωμωδία και την ερωτική κομεντί μετά το οσκαρικό Crash του Πολ Χάγκις (2004) φαίνεται να έκανε στροφή σε πιο απαιτητικούς ρόλους. Η αλλαγή καριέρας έπιασε και το 2010 με το The Blind Side σάρωσε στα βραβεία Ά Γυναικείου ρόλου από τα Guild Awards μέχρι τα Όσκαρ. Κι όχι πως δεν είχε άξιους αντιπάλους. Απέναντι της είχε την Έλεν Μίρεν και την Μέριλ Στριπ, την οποία στις Χρυσές Σφαίρες φίλησε στο στόμα. Την βραδιά των Όσκαρ δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει το ανόθευτο κωμικό της ταλέντο προσποιούμενη πως θα φιλήσει και πάλι την Στριπ και ευχαριστώντας την στο τέλος λέγοντας «ευχαριστώ την ερωμένη μου Μέριλ Στριπ».

Δείτε το video (από το 7.10 και μετά):

Τζακ Νίκολσον

Πραγματικός θρύλος ο Τζακ Νίκολσον είχε ήδη δύο Όσκαρ (Ά Αντρικού για Τη Φωλιά του Κούκου και Β' Αντρικού για τις Σχέσεις Στοργής) όταν το 1998 ανέβηκε στην σκηνή του Shrine Auditorium για να παραλάβει το Όσκαρ Ά Αντρικού ρόλου για τον ρόλο του υποχόνδριου Μέλβιν στην γλυκόπικρη κωμωδία As Good As it Gets. Στην κατηγορία του υποψήφιοι πολλές παλιοσειρές όπως και του λόγου του –Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ντάστιν Χόφμαν, Πίτερ Φόντα και ο νεαρός τότε Ματ Ντέιμον. Άνετος, με τον αέρα του σταρ χωρίς τα κλασσικά RayBan γυαλιά του θύμισε γιατί ο παλιός είναι αλλιώς.

Δείτε το βίντεο:

 

Τζούλια Ρόμπερτς

Το χρυσό κορίτσι των ΗΠΑ με το λαμπερό χαμόγελο και μία από τις ωραιότερες τουαλέτες που έχουμε δει στο κόκκινο χαλί (Valentino) έκλαψε, γέλασε και σίγουρα δεν έδωσε καμία σημασία στον περιορισμένο χρόνο που είχε για την ευχαριστήρια ομιλία της. Το 2001 ήταν η χρονιά της και εξ αιτίας της όλοι έμαθαν την Έριν Μπρόκοβιτς και τους αγώνες της. Αυτό που δεν θυμόμασταν ήταν πως το βραβείο της παρέδωσε ο παρίας πλέον Κέβιν Σπέισι.

Δείτε το βίντεο:

Πενέλοπε Κρουζ

Το κορίτσι από την Μαδρίτη που ποτέ δεν ξέχασε την χώρα της και τον Πέδρο Αλομοδόβαρ που την καθιέρωσε στην υπέροχη κωμωδία του Γούντι Άλεν, Vicky Cristina Barcelona (2008), δίνει μια φρέσκια ερμηνεία ως Μαρία Έλενα, μια ψυχωτική, φλογερή, μεσόγεια, καταφέρνοντας να κερδίσει την παράσταση από την Σκάρλετ Γιοχάνσον, την Ρεμπέκα Χολ αλλά και τον κατόπιν σύζυγό της Χαβιέ Μπαρδέμ. Στην τελετή την συνοδεύει η μητέρα της –και την αγαπάμε για αυτό και όταν παραλαμβάνει το βραβείο της ευχαριστεί τον Γούντι, τον Πέδρο και τον… Χάρβεϊ Γούνστιν. Μας έκανε να δακρύσουμε, όμως, όταν θυμήθηκε την γενέθλια πόλη της και φυσικά επειδή μίλησε Ισπανικά για όλους τους φίλους της πίσω στην Ιβηρική.  

Δείτε το βίντεο από το 4,52 και μετά:

Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Το 2016 ήταν επιτέλους η χρονιά που η Ακαδημία ελέησε να βραβεύσει τον Ντι Κάπριο, τον πιο ταλαντούχο –και πιο σοβαρό- ηθοποιό της γενιάς του. Μέσα στη μεγάλη του χαρά δεν παρέλειψε, φυσικά, να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή όχι επειδή είναι της μόδας αλλά επειδή το πιστεύει «μην θεωρείτε αυτόν τον πλανήτη δεδομένο, δεν θεωρώ εγώ αυτή τη βραδιά δεδομένη». Κι από κάτω η Κέιτ (Γουίνσλετ) να κλαίει…

Δείτε το βίντεο:

Κούμπα Γκούντινγκ Τζ.

Χωρίς αμφιβολία ο πιο αυθεντικός λόγος στην ιστορία των Όσκαρ. O Κούμπα βραβεύεται με το Όσκαρ Β΄Ανδρικού ρόλου για το Jerry Maguire (1996) και δεν το πιστεύει. Συγκινείται, αγχώνεται, ο χρόνος τρέχει και δεν προλαβαίνει να ευχαριστήσει όσους επιθυμεί, αλλά… δεν σταματά. Η μουσική τον διακόπτει και πάλι δεν σταματά ξεσηκώνοντας την σάλα με τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό του. μοναδική στιγμή.

Δείτε το βίντεο:

Χάλι Μπέρι

Η υπέροχη Χάλι κερδίζει το Όσκαρ Ά Γυναικείου ρόλου για την σπαρακτική ερμηνεία της στον Χορό των Τεράτων το 2002 και γίνεται η πρώτη αφροαμερικανή που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Κλαίει πριν ακόμα ανέβει στο πόντιουμ και ο Ράσελ Κρόου που της παραδίδει το βραβείο προσπαθεί να την ηρεμήσει. «Η στιγμή είναι μεγαλύτερη από εμένα», θα πει όταν καταφέρει να ανακτήσει την αυτοκυριαρχία της για να αφιερώσει το Όσκαρ της σε όλες τις αφροαμερικανές γυναίκες. Όρθιος ο Σίντεϊ Πουατιέ, ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κατάφερε κάτι αντίστοιχο την χειροκροτεί συγκινημένος.

Δείτε το βίντεο:

Τζακ Πάλανς

Καθιερώθηκε την δεκαετία του '50 παίζοντας σε πολλές γουέστερν ταινίες, που όταν όμως πέρασαν εκτός μόδας, άφησαν και εκείνο χωρίς αντικείμενο. Στράφηκε στην ανερχόμενη τηλεόραση. Θα κερδίσει το Όσκαρ Β΄Αντρικού ρόλου το 1991 για την ταινία «Τι έκανε μπαμπά στην Άγρια Δύση», με μία παρωδία δηλαδή των ταινιών που τον έκαναν γνωστό. Ήταν 71 ετών, ο γηραιότερος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ κάτι που δεν θα παραλείψει να τονίσει καθώς παραλαμβάνει το βραβείο του λέγοντας πόσες φορές έχει απορριφθεί λόγο της ηλικίας του. Για να αποδείξει την ακμαιότητα του κάνει και λίγα push ups.

Δείτε το βίντεο:

Σον Κόνερι

Άνεση, στυλ, ποιότητα. Στους Αδιάφθορους είναι ένας σκληροτράχηλος αστυνομικός της Ν. Υ που καταδιώκει τον Αλ Καπόνε. Οι μέρες του Τζέιμς Μποντι έχουν περάσει. Ευτυχώς. Στα 59 του, το 1988, κερδίζει με μισό αιώνα σχεδόν καθυστέρηση την αναγνώριση που του αναλογεί κι έτσι ευχαριστεί μόνο τη γυναίκα του.

Δείτε το βίντεο:

Μέριλ Στριπ

Κι όμως η Μεγάλη Κυρία του θεσμού όταν παρέλαβε το τρίτο της Όσκαρ το 2012 για την συναρπαστική ερμηνεία της στην Σιδηρά Κυρία, ως Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε να πάρει βραβείο Όσκαρ από το 1982. Ναι καλά διαβάζετε από το 1982 και την Εκλογή της Σόφι. Είναι βλέπετε κάθε χρόνο υποψήφια και όλοι μπερδεύονταν. Κι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που είπε όταν ανέβηκε στην σκηνή εκφωνώντας έναν λόγο που είχε χάρη, συγκίνηση, χιούμορ και χαρά.

Δείτε το βίντεο: