3 σκηνοθέτες επιλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες - Free Sunday
3 σκηνοθέτες επιλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες

3 σκηνοθέτες επιλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες

 

Όλοι έχουμε αγαπημένες ταινίες, ανεξάρτητα ή σε συνάρτηση με την καλλιτεχνική τους αξία. Τι λένε, όμως, οι ειδικοί; Τρεις σκηνοθέτες διαλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες.

Αντουάν Φουκά («Μέρες εκπαίδευσης», «Βασιλιάς Αρθούρος»)

  1. Fences, 2016, του Ντένζελ Ουάσινγκτον. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Όγκαστ Ουίλσον.
  2. Slumdog Millionaire, 2008, του Ντάνι Μπόιλ, σε σενάριο του Σάιμον Μποφόι, βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα "Q and A", του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup.
  3. Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου, 2012, του Μπεν Ζάιτλιν. Η ταινία αναφέρεται στην απομονωμένη, πλημμυρισμένη λωρίδας γης στους βάλτους της Νέας Ορλεάνης, όπου η εξάχρονη Χάσπαπι μεγαλώνει σε ένα χαμόσπιτο με τον κυκλοθυμικό πατέρα της.
  4. Zero Dark Thirty, 2012, της Κάθριν Μπίγκελοου και σε σενάριο του Μαρκ Μπόαλ. Η ταινία διηγείται την αποστολή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
  5. Avatar, 2009, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζέιμς Κάμερον. Στο Avatar ο Κάμερον κάνει χρήση πρωτοφανών κινηματογραφικών τεχνικών.
  6. Μόναχο, 2005, ιστορικό, πολιτικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, βασισμένο στα γεγονότα της Σφαγής του Μονάχου κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
  7. Θα χυθεί αίμα, 2007, του Πολ Τόμας Άντερσον, υποψήφιο για 8 Όσκαρ.
  8. Ο πιανίστας, 2002, του Ρομάν Πολάνσκι, μεταφορά της ομώνυμης αυτοβιογραφίας του Εβραίου Πολωνού μουσικού, Βλαντισλάβ Σπίλμαν.
  9. Επικίνδυνες υποσχέσεις, 2007, του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δράμα για τους νόμους της ρωσικης μαφίας στο Λονδίνο.
  10. Ο μονομάχος, 2000, του Ρίντλέι Σκοτ, επικό δράμα με τον Ράσελ Κρόου.

      Σοφία Κόπολα ("Χαμένοι στην μετάφραση", "The Virgin Suicides").

      1. Ανωτέρα Βία, 2014, σουηδική ταινία του Ρούμπεν Έστλουντ. Μια τετραμελής σουηδική οικογένεια που κάνει διακοπές για σκι στις γαλλικές Άλπεις απειλείται από μια χιονοστιβάδα που σπέρνει τον πανικό.
      2. Η Λευκή Κορδέλα, 2009, του Μίχαελ Χάνεκε. Το δράμα απεικονίζει την κοινωνία και την οικογένεια σε ένα χωριό της Βόρειας Γερμανίας λίγο πριν τον Α' Παγκόσμιο. Σύμφωνα με το Χάνεκε, η ταινία πραγματεύεται τη «γέννηση κάθε τύπου τρομοκρατίας, είτε αυτή είναι πολιτικής είτε θρησκευτικής μορφής».
      3. The Savages, 2007, της Ταμάρα Τζένκινς. Τρυφερή κωμωδία, για την κρίση της μέσης ηλικίας με τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Λόρα Λίνεϊ.
      4. Μαζί ποτέ, 2005, του Φατίχ Ακίν. Ένας σαραντάρης μετανάστης στη Γερμανία που μαζί με την τουρκική του καταγωγή έχει αποχαιρετήσει κι οτιδήποτε τον κρατά στη ζωή: έναν παλιό γάμο, τα όνειρα, τον αυτοσεβασμό του.
      5. Daddy’s Home, 2015, του Σον Άντρες. Ο Μπραντ, ένας ήπιων τόνων ραδιοφωνικός παραγωγός, πασχίζει να γίνει ο καλύτερος θετός πατέρας για τα δύο παιδιά της γυναίκας του.
      6. Κάτω από το Δέρμα, 2013, του Τζόναθαν Γκλαζέρ. Μια εξωγήινη οντότητα, με τη μορφή μιας γοητευτικής νέας γυναίκας, περιφέρεται στην επαρχιακή Σκοτία και αναζητά τα θύματά της σε μοναχικούς άντρες.
      7. Οι Απίθανοι, 2004, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μπραντ Μπερντ. Η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινίας της υπέροχης Pixar του Στηβ Τζομπς.
      8. Together, 2001, του Λούκας Μούντινσον.
      9. Grizzly Man, 2005, του Βέρνερ Χέρτζογκ. Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με αυθεντικό υλικό από το αρχείο του ερευνητή των άγριων αρκούδων στην Αλάσκα Τίμοθι Τρέντγουελ, που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη φίλη του από τα πλάσματα τα οποία προστάτευε.
      10. Ida, 2014, του Πάβελ Παβλικόφσκι. Η πρώτη πολωνική ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

          Πολ Φέιγκ (“Bridesmaids,” “Ghostbusters”)

          1. Ναπολέων δυναμίτης, 2004, του Τζάρεντ Χές. Ποιος είναι ξεφτέρι-χάκερ, έχει γνώση από κόλπα των Νίντζα, κυκλοφορεί με τρελή άφρο-κόμμωση και διαστημικές μπότες, και το κατοικίδιο του είναι ένα συμπαθέστατο λάμα; Μα φυσικά ο ακαταμάχητος Ναπολέων Δυναμίτης!
          2. Moulin Rouge!, 2001, του Μπάζ Λουρμαν. Με γρήγορα πλάνα και με ιδιαίτερα τεχνική σκηνοθεσία ο Λούρμαν παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης η οποία εξελίσσεται μέσα σε έναν χορευτικό θίασο καν-καν στη δεκαετία του 1900.
          3. Sing Street, 2016, του Τζον Κάρνυ. Στο Δουβλίνο των '80s ο Κόνορ αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του.
          4. Deadpool, 2016, του Τιμ Μίλερ. βασισμένη στον ομώνυμο ήρωα των κόμικς της Marvel η ταινία αφορά τον Ουέιντ Ουίλσον, έναν πρώην πράκτορα των Ειδικών Δυνάμεων και νυν μισθοφόρο, ο οποίος, μετά από ένα μη-εγκεκριμένο πείραμα που του δίνει την ικανότητα να θεραπεύεται πολύ γρήγορα, υιοθετεί το alter ego Deadpool.
          5. Το τέλος του κόσμου, 2013, των Σεθ Ρόγκεν, Έβαν Γκόλντμπεργκ. 'Εξι φίλοι ... Η φιλία τους δοκιμάζεται τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω, όταν τελικά αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το σπίτι και να τα βγάλουν πέρα με το τέλος του κόσμου.
          6. Amélie, 2001, του Ζαν-Πιερ Ζενέ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ντροπαλής σερβιτόρας που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο, ενώ παλεύει με τη δική της απομόνωση.
          7. Love Actually, 2003, του Ρίτσαρντ Κέρτις. Ένα μωσαϊκό σχέσεων ανάμεσα σε ζευγάρια, εραστές, γονείς ή φίλους, εχθρούς ή αγνώστους μεταξύ τους τις ημέρες των Χρριστουγέννων.
          8. 8. Ένας άντρας μόνος, 2009, του Τομ Φορντ. Ο σχεδιαστής μόδας Τον Φορντ, όντας σκηνοθέτης για πρώτη φορά, χρηματοδότησε τον εαυτό του. Η ταινία δίνει έμφαση στον πολιτισμό της δεκαετίας του 1960, ενώ η παραγωγή έγινε από την ίδια ομάδα που σχεδίασε την ταινία Mad Men για την τηλεόραση και τοποθετείται χρονικά στην ίδια περίοδο.
          9. Φεγγάρι, 2009, του Ντάνκαν Τζόουνς. Ο αστροναύτης Σαμ Μπελ κατοικεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και το τριετές συμβόλαιο του με την εταιρεία Lunar Α.Ε. φτάνει στο τέλος του.
          10. Casino Royale, 2006, Μαρτίν Κάμπελλ.