Αυτά είναι τα αγαπημένα μας soundtrack για ένα μελωδικό σαββατοκύριακο - Free Sunday
Αυτά είναι τα αγαπημένα μας soundtrack για ένα μελωδικό σαββατοκύριακο

Αυτά είναι τα αγαπημένα μας soundtrack για ένα μελωδικό σαββατοκύριακο

 

Τι θα ήταν οι ταινίες χωρίς μουσική; Θα φοβόμασταν άραγε το ίδιο τα «Σαγόνια του καρχαρία» χωρίς το μουσικό θέμα του Τζον Γουίλιαμς, θα απολαμβάναμε τόσο το Pulp Fiction χωρίς τη διασκευή της Μισιρλούς από τον Ντικ Ντάλε; Αυτά είναι τα soundracks που αγαπάμε (κάποια περισσότερο κι από τις ίδιες τις ταινίες).  Εννοείται εξαιρέσαμε τις ταινίες Τζέημς Μποντ γιατί δεν θα υπήρχε χώρος για άλλα soundtrack.

Pulp Fiction

Ο Ταραντίνο χρησιμοποίησε ένα σύνολο surf, rock and roll, soul, και pop μουσικής. Για την ταινία δεν γράφτηκε νέα μουσική για καμία σκηνή. Στο CD της ταινίας βρίσκονται αποσπάσματα διαλόγων όπως π.χ. η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά χάμπουργκερ ή το εδάφιο Ιεζεκιήλ. Κι είναι αυτό που το κάνει το καλύτερο ίσως CD κινηματογραφικής ταινίας.

 

 

O Νονός

Το αριστούργημα του Κόπολα, οι σκηνές του Μάαρλον Μπράντο και του Αλ Πατσίνο δεν θα είχαν περάσει στη μυθολογία του σινεμά αν δεν υπήρχε το βραβευμένο με Όσκαρ μουσικό θέμα του ιταλού Νίνο Ρότα.

 

 

Ψυχώ

Ακόμα και σήμερα που τα σπέσιαλ εφέ και το ιλιγγιώδες μοντάζ μπορούν να κάνουν ακόμα και μια περιπετειούλα της σειράς να μοιάζει τρομακτική στην σκηνή της ντουζιέρας στο Ψυχώ, του Χίτσκοκ, τρομάζουμε ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν.

 

 

Donnie Darco

To καλτ αριστούργημα του Ρίτσαρντ Κέλι κινηματογραφικά αναγνωρίστηκε. Μουσικά, όμως, ξεχώρισαν καθένα ξεχωριστά από τα τραγούδια του, που ενέτειναν, σχεδόν λογοτεχνικά, τον ήδη φορτωμένο συναισθηματισμό της ταινίας. Λατρεμένο, μοναδικό, υπεραγαπημένο το Mad World του αμερικανού τραγουδοποιού Γκάρυ Τζουλς.

 

 

Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Τι είναι αυτό τελικά που κάνει μια ταινία επική; Είναι η θεματολογία, είναι το σενάριο, είναι οι ηθοποιοί, είναι τα σκηνικά ή η μουσική; Στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών θα θυμόμαστε τα πάντα. Υπεύθυνος για τη μουσική κατάρτιση της τριλογίας ήταν ο Howard Shore, ο Καναδός συνθέτης που συνέθεσε επίσης και τη μουσική για την τριλογία ‘The Hobbit’. Η αναγνώριση για τη μουσική που έγραψε ήρθε και επίσημα από τα 3 Oscar που κέρδισε για το ‘The Fellowship of the Ring’ και το ‘The Return of the King’.

 

 

Αμελί

Ένα σάουντρακ χίλιες εικόνες. Oι μελωδίες του Yann Tiersen μεταδίδουν τη γαλήνη τους. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Jean-Pierre Jeunet, πριν αποφασίσει για τη μουσική που θα έντυνε το φιλμ του, άκουσε τυχαία μερικά κομμάτια του και ήταν αρκετά, καθώς φαίνεται, για να ταιριάξουν οι κόσμοι τους. Οι εικόνες του Jeunet μοιάζουν με καρτ ποστάλ. Φέρνουν στο μυαλό εικόνες από παραμύθια.

 

 

Moulin Rouge!

Η επιτομή του αγαπημένου soundtrack. Ο Μπαζ Λιούρμαν προτίμησε για το λυρικό του μιούζικαλ διασκευές γνωστών τραγουδιών της Madonna, των Queen, των Nirvana, του Φρανκ Σινάτρα. Χαρακτηριστικό είναι και το τραγούδι Elephant Love Medley το οποίο αποτελεί μια σύνθεση πολλών ήδη υπάρχοντων ερωτικών τραγουδιών (πολλά από τα οποία είναι ευρέως γνωστά) ενωμένα για να φτιάξουν ένα μόνο τραγούδι.

 

 

Ο τελευταίος των Μοϊκανών

Τι είναι αυτό που μετά από τόσα χρόνια σε κάνει να θυμάσαι μια ταινία ή έστω μόνο μία σκηνή της και να ανατριχιάζεις; Στον Τελευταίο των Μοϊκανών αρκούν μελωδίες των Trevor Jones και Randy Edelman και η κραυγή του Ντάνιελ Ντέι Λιούις «I will find you».

 

 

Οι πειρατές της Καραϊβικής

Ο Χανς Ζίμμερ είναι Γερμανός συνθέτης και μουσικός παραγωγός. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 ταινίες. Έχει προταθεί 8 φορές για βραβεία Όσκαρ καλύτερου μουσικού θέματος, το οποίο όμως έχει κατακτήσει μόνο μια φορά για την ταινία Ο Βασιλιάς των Λιονταριών. Τι σημασία έχουν τα βραβεία; Το soundtrack για τους Πειρατές της Καραϊβικής μας βάζει πάντα στην πλώρη για νέες περιπέτειες.

 

 

American beauty

Η ταινία του Σαμ Μέντες μας χάρισε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και κλασσικά soundtracks. Πικρό και καυστικό, όπως ακριβώς κι η κριτική ματιά του Μέντες. H μουσική του Τόμας Νιούμαν απλά μοναδική. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί σε πέντε ταινίες, ανάμεσα τους και το Skyfall.

 

 

Σοκολά

Να και μια γυναίκα στην λίστα μας. Η Ρέιτσελ Πόρτμαν υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της ταινίας και μας εμβαθύνοντας στις τσιγγάνικες, ανυπόταχτες ψυχές.

 

 

Arizona Dream

Ο βαλκάνιος Εμίρ Κοστουρίτσα συναντά τον αμερικανό ροκά Ίγκι Ποπ στην έρημο της Αριζόνας. Το In the death car συνοδεύει την ταινία του Εμίρ και όσες φορές και αν το ακούσουμε δεν βαριόμαστε ποτέ.

 

 

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Ο Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, Ένιο Μορικόνε, έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες. Μαζί με Σέρτζιο Λεόνε παραδίδουν την πιο κλασσική ταινία γουέστερν. Απλά αξεπέραστοι.

 

 

Breakfast at Tiffany’s

To μοναδικό στυλ της Όντρεϊ Χέρμπουν, που σφράγισε το Breakfast at Tiffany’s δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τραγούδι να τη συνοδεύει από το Moon River του τζαζίστα Άντι Ουίλιαμς.

 

 

Ιντιάνα Τζόουνς

Μία επική ταινία με ένα soundtrack που χαίρεσαι όταν το ακούς. Το «Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark», μία ταινία του Steven Spielberg έχει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά soundtrack ταινιών ever. Φυσικά του Τζον Γουίλιαμς. Ναι, αυτός που έγραψε τη μουσική στα Σαγόνια του Καρχαρία. Ακούστε και τα δυο.