Πέθανε ο Μίλος Φόρμαν - Free Sunday
Πέθανε ο Μίλος Φόρμαν

Πέθανε ο Μίλος Φόρμαν

Tην τελευταία του πνοή άφησε στα 86 του χρόνια ο Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του 20ου αιώνα.

«Έπειτα από σύντομη ασθένεια, εφυγε ήσυχα, έχοντας γύρω του την οικογένειά του και τους πιο στενούς φίλους του», δήλωσε η σύζυγός του Μαρτίνα.

Ο Φόρμαν, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Τσεχία, αλλά έφυγε για τις ΗΠΑ έπειτα από την καταστολή της «Ανοιξης της Πράγας», είχε κερδίσει το Οσκαρ σκηνοθεσίας με τις ταινίες «Στη Φωλιά του Κούκου» και «Αμαντέους», και είχε διεκδικήσει το βραβείο με την ταινία «Υπόθεση Λάρι Φλιντ».

Είχε γενννηθεί στο Κάρσλαβ το 1932. Η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς το 1943 και ο πατέρας του στο Μπουχενβαλντ ενα χρόνο αργότερα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έζησε σε σπίτια συγγενών και αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν Εβραίος.

Μετά τον πόλεμο, σπούδασε σεναριογραφία στην Ακαδημία Τεχνών εκτέλεσης της Πράγας και σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες στην Τσεχοσλοβακία, οι οποίες εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς. Το 1968, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής βρισκόταν στο Παρίσι όπου διαπραγματευόταν την παραγωγή της πρώτης του αμερικανικής ταινίας. Το τσέχικο στούντιο για το οποίο εργαζόταν τον απέλυσε, ισχυριζόταν ότι είχε φύγει από τη χώρα του παράνομα. Έτσι μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου αργότερα έγινε καθηγητής κινηματογράφου και συνδιευθυντής του τμήματος ταινιών του Κολούμπια.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1975 με την ταινία στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo's Nest) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κέν Κέσει που απέσπασε πέντε όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της σκηνοθεσίας.

Το 1977, ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των ΗΠΑ. Με την ταινία Amadeus, κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και με την Υπόθεση Λάρι Φίλντ μία χρυσή σφαίρα.

Το 1997 απέσπασε το βραβείο της Κρυστάλλινης Σφαίρας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Τσεχίας Karlovy Vary International Film Festival για την εξαίρετη καλλιτεχνική του συνεισφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το 2006, έλαβε το βραβείο Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία.

Οι δίδυμοι γιοι του Φόρμαν Πετρ και Ματέι, γεννημένοι το 1964, είναι επίσης θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί ενώ ο αστεροειδής 11333 Φόρμαν πήρε το ονομα του από τον Μίλος Φόρμαν.