17 ταινίες για την Ημέρα της Μητέρας - Free Sunday
17 ταινίες για την Ημέρα της Μητέρας

17 ταινίες για την Ημέρα της Μητέρας

Lady Bird, 2017

Το 2002 η 17χρονη Κριστίν-«Lady Bird»-ΜακΦέρσον περνάει την τελευταία τάξη του λυκείου στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια ονειρευόμενη την κολεγιακή της «απόδραση» στη Νέα Υόρκη.Χαριτωμένη και casual ιστορία ενηλικίωσης, η οποία στη ζορισμένη προσπάθειά της να είναι γλυκόπικρα διασκεδαστική, αγκιστρώνεται σε όλα τα κλισέ του ανεξάρτητου σινεμά. Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ) και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες πρώτης γραμμής. Ανάμεσα τους και εκείνη Α΄Γυναικείου ρόλου για την  Σέρσια Ρόναν.

Πάμε όπου θες, 2009
Όταν ο Μπερτ κι η Βερόνα ανακαλύπτουν πως πρόκειται να αποκτήσουν μωρό, τους πιάνει πανικός. Μισούν τη μικρή πόλη στην οποία ζουν και, τώρα που οι γονείς του Μπερτ μετακομίζουν μακριά, δεν έχουν καμιά βοήθεια. Έτσι, ξεκινούν ένα ταξίδι με στόχο να βρουν το τέλειο μέρος για να εγκατασταθούν και να μεγαλώσουν το μωρό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα επισκεφθούν διάφορους συγγενείς και παλιούς φίλους. Κάποιοι είναι ιδιαίτερα εκκεντρικοί, άλλοι τους αγγίζουν την καρδιά και τους εμπνέουν, όλοι όμως βοηθούν τον Μπερτ και τη Βερόνα να αντιληφθούν πως το μόνο που χρειάζονται για να χτίσουν το νέο τους σπιτικό είναι... ο ένας τον άλλον. Σκηνοθετεί ο Σαμ Μέντες. 

Αποκαλύψεις Για Μια Γυναίκα, 1981
Στην ιστορία του κινηματογράφου λίγα πράγματα έχουν καταφέρει να γίνουν πιο camp από την Τζόαν Κρόφορντ. Εκτός ίσως από τη Φέι Ντάναγουεϊ, τη χρονιά που κλήθηκε να υποδυθεί την ίδια την Τζόαν Κρόφορντ στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα ερμηνευτικό κρεσέντο υστερίας, ανεξέλεγκτης νεύρωσης και μορφασμών, που φαίνεται να ανήκουν περισσότερο στο σινεμά τρόμου παρά στο είδος του δράματος, η Ντάναγουεϊ ενσαρκώνει την έκπτωτη χολιγουντιανή σταρ σαν να πρόκειται όχι για αντικείμενο κινηματογραφικής βιογραφίας, αλλά για έναν θηλυκό μπαμπούλα ανεβασμένο σε ακριβά ψηλοτάκουνα, ο οποίος τρομοκρατεί τους θεατές. Πώς ακριβώς; Με σαρωτικές εκρήξεις οργής (αλλά και με τις αεροπλανικές βάτες στα ρούχα της) σπέρνει στα δυο ανήλικα παιδιά της τον πανικό και τον φόβο, ενώ ξεστομίζει θρυλικές (και αθέλητα ξεκαρδιστικές) πλέον ατάκες όπως το «Οχι άλλες συρμάτινες κρεμάστρες!», με τις οποίες γαλουχήθηκαν έκτοτε πολυάριθμοι λάτρες του cult. 

Η ζωή σε δυο πράξεις, 1998
Μια διαζευγμένη μητέρα, που πάσχει από καρκίνο, προετοιμάζει τη νεαρή ερωμένη του πρώην συζύγου της στα καθήκοντα της ανατροφής των δύο παιδιών της. Ή αλλιώς η Σούζαν Σαράτον παραδίδει μαθήματα μητρότητας στην Τζούλια Ρόμπερτς.

Μίστερ μαμά, 1983
Ο Τζακ και η Καρολάιν είναι παντρεμένοι, έχουν τρία παιδιά και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τους ρόλους που έχει ο καθένας στη ζωή του, μέχρι τη στιγμή που θα απολυθεί ο Τζακ και η Καρολάιν θα πιάσει δουλειά, Ποιος θα αναλάβει να προσέχει τα παιδιά και να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού; Μα φυσικά ο Τζακ που θα αναγκαστεί να γίνει «καλή νοικοκυρά» και να φέρει τα πάνω κάτω. 

Mommy, 2015
Η ταινία εκτυλίσσεται σ’ ένα υποθετικό 2015 (ένα εντελώς περιττό μελλοντολογικό στοιχείο), όπου, μ’ ένα νέο νομοσχέδιο κοινωνικής πρόνοιας, οι γονείς που δεν μπορούν, οικονομικά ή συναισθηματικά, να τα βγάλουν πέρα με τα δύσκολα, ατίθασα ή ασθενή παιδιά τους, μπορούν να τα παραδίδουν δωρεάν σε ψυχιατρικές κλινικές. Η Ντάι είναι μητέρα του «δύσκολου» έφηβου Στίβεν, με συχνές βίαιες εκρήξεις, αλλά δε διανοείται να εγκαταλείψει το γιο της. Η ίδια είναι μια απολαυστική υπερβολή: μια σπασμένη καλλονή δεύτερης διαλογής, γεμάτη ορμή, χιούμορ και πείσμα, χήρα εδώ και λίγα χρόνια, πιάνει την κάθε στιγμή τη ζωή από το χαλινάρι και την ιππεύει με στιλ. Ετοιμη ν’ αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο, φορά το χαμόγελό της, τις ψηλοτάκουνες πλατφόρμες της και τα στενά της τζιν και επιτίθεται. Στη μικρή, ιδιαίτερη οικογένεια, θα έρθει να προστεθεί η Κάιλα, η συνεσταλμένη γειτόνισσα, που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα πρόσφατο προσωπικό τραύμα και, στην Ντάι και τον Στίβεν θα βρει ένα απρόσμενο καταφύγιο.Σκηνοθετεί το τρομερό παιδί του ευρωπαϊκού σινεμά Ξαβιέ Ντολάν.

Η Λέσχη της Χαράς και της Τύχης, 1993
Τέσσερις Κινέζες γεννημένες στις ΗΠΑ ανακαλύπτουν το παρελθόν των μητέρων τους που γεννήθηκαν στην φεουδαρχική Κίνα. Αυτό τις βοηθάει να καλυτερέψουν ως μητέρες οι ίδιες. 

Γοργόνες, 1990
H Σερ, η Γουαϊνόνα Ράιντερ και η Κριστίνα Ρίτσι δίνουν τρεις αξέχαστες ερμηνείες σε αυτή την γλυκόπικρη κωμωδία για μια οικογένεια χωρίς πατέρα στην δεκαετία του 60, τα μέλη της οποίας προσπαθούν να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη ανεξαρτησία που το καθένα αποκτά. Η Σάρλοτ (Ράιντερ) βρίσκεται στην εφηβεία και είναι διχασμένη ανάμεσα στις ερωτικό της πόθο για έναν γοητευτικό νεαρό (Μάικλ Σκόφλινγκ) και την επιθυμία της να γίνει καλόγρια (γεγονός αδιανόητο για μια κοπέλα που είναι Εβραία). Την ήδη μπερδεμένη κατάσταση της ζωής της περιπλέκει ακόμα περισσότερο η μικρή της αδερφή (Ρίτσι), που είναι αποφασισμένη πως θα γίνει κολυμβήτρια αλλά και η μάνα της (Σερ), μια μοντέρνα, σέξι και εκρηκτική γυναίκα που μετακομίζει από πόλη σε πόλη για να αποφύγει τα σκάνδαλα που η ίδια προκαλεί. Οι τρεις αυτές γυναίκες σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως παρά τις συγκρούσεις τους, τίποτα, ούτε καν ένα τραγικό γεγονός, δεν είναι αρκετά δυνατό για να διαλύσει τους δεσμούς μια οικογένειας.

Σχέσεις Στοργής, 1983
Οι "Σχέσεις Στοργής" άφησαν εμβρόντητους κοινό και κριτικούς με την πειστική, εσωτερική ιστορία δύο γοητευτικών ανθρώπων, μάνας και κόρης, σε αξέχαστες ερμηνείες από τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν και τη Ντέμπρα Γουίνγκερ. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μπρουκς αποδίδει άψογα την ιστορία της τριαντάχρονης σχέσης τους. Ο Τζακ Νίκολσον προσφέρει μια σπουδαία κωμική ερμηνεία στο ρόλο του γείτονα της Σίρλεϊ ΜακΛέιν, έναν πληθωρικό γυναικά και πρώην αστροναύτη. Η ταινία κέρδισε πέντε Όσκαρ (Ταινίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου - Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Β' Αντρικού Ρόλου - Τζακ Νίκολσον, Σκηνοθεσίας, Σεναριακής Διασκευής)

Ανθισμένες Μανόλιες, 1989 
Εξι πολύ ξεχωριστές γυναίκες, τις οποίες ενώνει η φιλία και η πίστη μέσα στους κύκλους της ζωής, του γάμου, της γέννησης και του θανάτου, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συγκινητικής ταινίας. Αν και διαφορετικές μεταξύ τους, δεν κρύβουν τίποτα η μια από την άλλη. Η ξεροκέφαλη και όμορφη Σέλμπι, η θεληματική μητέρα της, Εμ Λιν, η ιδιοκτήτρια του ινστιτούτου καλλονής ,Τρούβι, η εριστική και μίζερη Γουάιζερ, η κομψή χήρα δημάρχου ,Κλαίρη και η μυστηριώδης Ανέλ, το νεοφερμένο κορίτσι στην πόλη, είναι οι έξι ξεχωριστές αυτές γυναίκες. Μοιράζονται τους φόβους τους, αλλά και τις μεγάλες φιλοδοξίες τους με πικρόχολο ύφος, κάνοντας την αυτοκριτική τους σε κάθε τους συνάντηση. Οι κυρίες αυτές έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη φιλία, που γεφυρώνει την διαφορά ηλικίας και κοινωνικής τους θέσης. Κάθε μια, με το δικό της τρόπο, είναι πεισματάρα, θαρραλέα και μπορεί να υποστηρίξει τις φίλες της στην χαρά και στην λύπη. Η Εμ Λιν και η Σέλμπι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πολύ δεμένης εξάδας. Η Εμ Λιν πρέπει να καταπνίξει την προστατευτικότητά της απέναντι στην Σέλμπι, που μεγαλώνει, μεταμορφώνεται σε μια λαμπερή και ανεξάρτητη γυναίκα και αποφασίζει να αποκτήσει ένα παιδί, παρά τις προειδοποιήσεις του γιατρού της, που της το απαγορεύει. Mε τις Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Σάλι Φιλντ, Ντάριλ Χάνα, Ντόν Πάρτον, Ο.Δουκάκη, Τζούλια Ρόμπερτς.

Kill Bill, 2003
Η «Νύφη» ήταν μέλος μιας ομάδας επαγγελματιών δολοφόνων. Αρχηγός τους ήταν ο Μπιλ, εραστής της Νύφης. Όταν η τελευταία μένει έγκυος από τον Μπιλ, αποφασίζει να εγκαταλείψει αυτόν τον τρόπο ζωής οριστικά. Έτσι εγκαταλείπει τον Μπιλ και ταξιδεύει μέχρι το Τέξας όπου εκεί γνωρίζει ένα νεαρό άνδρα που σύντομα αποφασίζει να παντρευτεί. Η ημέρα του γάμου τους θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των πραγμάτων: ο Μπιλ και η συμμορία του κάνουν την εμφάνισή τους, σκοτώνουν τον άνδρα και ο Μπιλ πυροβολεί την Νύφη στο κεφάλι. Η νεαρή κοπέλα πέφτει σε βαθύ κώμα. Όταν τελικά συνέρχεται αντιλαμβάνεται πως το παιδί της δεν βρίσκεται πια στην κοιλιά της. Τυφλή από οργή και διψασμένη για εκδίκηση, αποφασίζει να έρθει αντιμέτωπη με τον Μπιλ και τη συμμορία του με σκοπό τον αφανισμό τους...Ταραντίνο και Ούμα Θέρμαν στα καλύτερα τους. 

Φλερτάροντας τη ζωή, 1990
Μια νεαρή ναρκομανής ηθοποιός, αφού βγαίνει από την κλινική αποτοξίνωσης, υποχρεώνεται να ζήσει με την αλκοολική μητέρα της, παλιά δόξα του Χόλιγουντ, που ζει στο δικό της υπεροπτικό κι εγωκεντρικό κόσμο. σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς με τους: Μέριλ Στριπ, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Ντένις Κουέιντ Τζιν Χάκμαν.

Lion, 2016
Στη Δυτική Ινδία του 1986 ο πεντάχρονος Σαρού χάνεται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και μέσω των δρόμων της Καλκούτας κι ενός ορφανοτροφείου καταλήγει σε μια αυστραλιανή ανάδοχη οικογένεια. Δεν μπορεί να ξεχάσει όμως την καταγωγή του και ύστερα από 25 χρόνια ξεκινά, με ελάχιστα στοιχεία, να βρει το δρόμο της επιστροφής. Αληθινή ιστορία με την Νικόλ Κίντμαν.

Το δωμάτιο, 2015
Μία ωδή στην αγάπη μιας μητέρας και του παιδιού της και το ανθρώπινο σθένος, το μυθιστόρημα, όπου η ταιν'ια βασίστηκε, διερευνά τους δεσμούς γονέα και παιδιού, όπως λίγα έχουν κάνει στο παρελθόν. Κανένα μυθιστόρημα επίσης δεν είχε ως κεντρικό αφηγητή ένα πεντάχρονο παιδί, που ο κόσμος που γνωρίζει είναι μονάχα ένα δωμάτιο.Ο Τζακ είναι ένα ζωηρό πεντάχρονο αγόρι που ζει με τη Μαμά του. Εκείνη τον φροντίζει, τον προστατεύει, παίζει μαζί του και του διηγείται ιστορίες. Κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι όμως η ζωή τους, καθώς ζουν σε ένα μικρό χώρο χωρίς παράθυρα - το Δωμάτιο. Η Μαμά έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε αυτά τα δέκα τετραγωνικά για το Τζακ. Όσο η περιέργεια του μικρού αγοριού όμως μεγαλώνει, τόσο πιο εύθραυστη γίνεται εκείνη. Μαζί θα προσπαθήσουν να αποδράσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάτι ακόμη πιο τρομακτικό: τον αληθινό κόσμο.

Η Μελωδία της Ευτυχίας, 1965 
Μια γυναίκα αφήνει έναν αυστριακό μοναστήρι για να γίνει γκουβερνάντα στα παιδιά του Ναυτικού χήρος υπάλληλος. Μπαίνει σ'ένα σπίτι τεράστιο, ο πατέρας των παιδιών σφιρά με την σφιρίκρα του και τα παιδια με σειρά από την μεγαλύτερη στην μικρότερη, είναι όπως στο στρατό. Συστήνονται, ο πλοίαρχος λέει τους κανόνες στην Μαρία. Οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και η Μαρία πηγαίνει κόντρα με το πλοίαρχο. Βγάζει τις κουρτίνες και τα κάνει ρούχα των παιδιών. Η Μαρία και τα πιδιά αποκτούν μια καλή φιλία και συμπάθια. Ο πατέρας πηγαίνει ένα ταξίδι και γνωρίζει μια γυναίκα και θέλει να την πατρεφτεί και μετά επιστρέφουν μαζί στο σπίτι του. Μόλις γυρνά βλέπει τα παιδιά του με την Μαρία να πλέουν στο απέναντι ποταμάκι. Η γυναίκα του όμως δεν τον αγαπά και τον θέλει μόνο για τα λεφτά του. Για να μην τα πολλυλογούμε στο τέλος η Μαρία και πλοίαρχος θα πάντρευτούν

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, 2017
Νοικιάζοντας τρεις διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο της πόλης, μια μητέρα καταγγέλλει την τοπική αστυνομία, η οποία δεν έχει βρει τον ένοχο για το βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της, μέσα από τις ανακοινώσεις που αναρτά. Ένα πολυεπίπεδο σενάριο οδηγεί ένα πικρό μα ταυτόχρονα αισιόδοξο δράμα πάνω σε μια επαρχιακή Αμερική γεμάτη από τη μία σκοτεινές και από την άλλη διασκεδαστικές αντιφάσεις. O θρίαμβος των φετεινών Όσκαρ.

Τα παιδιά είναι εντάξει, 2010 
Η Νικ και η Τζουλς (η Ανέτ Μπένινγκ και η Τζούλιαν Μουρ) είναι παντρεμένες και μένουν σε ένα πολύ όμορφο σπίτι στα προάστια της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με τα έφηβα παιδιά τους, την Τζόνι (Μια Γουασίκοφσκα «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων») και τον Λέιζερ (Τζος Χάτσερσον «Ταξίδι στο κέντρο της γης»). Η Νικ και η Τζουλς – ή οι Μαμάδες όπως τις αποκαλεί η Τζόνι- γέννησαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους χτίζοντας μια ήρεμη οικογενειακή ζωή για τους τέσσερις τους. Ο 15 χρόνος Λέιzερ όμως πιέζει την 18χρονη αδελφή του, πριν εκείνη φύγει για το κολέγιο, να του κάνει μια μεγάλη χάρη – εν αγνοία φυσικά των Μαμάδων - που μπορεί να τινάξει την οικογενειακή θαλπωρή στον αέρα: Να ψάξει να βρει τον βιολογικό τους πατέρα ή με άλλα λόγια τον δότη από του οποίου το σπέρμα έμειναν έγκυες οι Μαμάδες τους!!! Παρ’ όλες τις αρχικές της αντιρρήσεις, η Τζόνι αποφασίζει να κάνει τη χάρη στον μικρότερο αδελφό της και καταφέρνει να έρθει σε επαφή με τον «Βιο-Μπαμπά», Πολ (Μαρκ Ράφαλο), έναν άνετο εργένη ιδιοκτήτη εστιατορίου. Καθώς λοιπόν ο Πολ με τον μποέμ τρόπο ζωής του «εισβάλλει» στην γεμάτη κανόνες ζωή της τετραμελούς οικογένειας ένα απρόσμενο νέο κεφάλαιο ανοίγει για όλους αφού νέοι οικογενειακοί δεσμοί ορίζονται, καθορίζονται, και επαναπροσδιορίζονται δημιουργώντας αναπόφευκτα ξεκαρδιστικές καταστάσεις!