Πάμε σινεμά; - Free Sunday
Πάμε σινεμά;

Πάμε σινεμά;

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΣΑΓΑΠΩ

BERLIN, I LOVE YOU

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 11 διαφορετικοί σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο ΠΑΙΖΟΥΝ: Κίρα Νάιτλι, Έλεν Μίρεν, Λουκ Γουίλσον, Τζιμ Στάρτζες, Μίκι Ρουρκ, Τζίνα Ντίουαν, Χέιντεν Πανετιέρ, Ντιεκ Γολούνα, Ντιάνα Αγκρόν

Μία ερωτική επιστολή με παραλήπτη μία μοναδική πόλη. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, το Βερολίνο είναι μία από τις καταπληκτικές πόλεις του κόσμου. Εμπνέει καλλιτέχνες και σκηνοθέτες από διαφορετικούς πολιτισμούς. Η ταινία παρουσιάζει τη ματιά τους για την υπέροχη αυτή πόλη και εντάσσεται στο franchise του «Cities of Love» του Εμάνουελ Μπένμπιχι, εμπλουτίζοντας το κινηματογραφικό σύμπαν των ρομαντικών δραμάτων-κωμωδιών, όπως το «Paris, je t’ aime» του 2006, το «New York, I love you» του 2008 και το «Rio, eu te amo» του 2014. Πρόκειται για δέκα διαφορετικές σύντομες ιστορίες ανθρώπων και προβάλλεται η δυναμική των διαπροσωπικών σχέσεων έτσι όπως διαμορφώνεται από τα προβλήματα και τις χαρές που προκύπτουν. Βέβαια δεν εστιάζει μόνο στους δεσμούς που ενέχουν το ερωτικό στοιχείο αλλά και σ’ εκείνους που ενώνουν π.χ. μια μητέρα (Έλεν Μίρεν) με την κόρη της (Κίρα Νάιτλι).

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

DRAGGED ACROSS CONCRETE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ: Σ. Κρεγκ Ζάλερ ΠΑΙΖΟΥΝ: Μελ Γκίμπσον, Βινς Βον, Ντον Τζόνσον, Λόρι Χόλντεν, Τζένιφερ Κάρπεντερ, Τόρι Κιτλς

Ένας σκληρός, παλαιάς κοπής αστυνομικός (ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Μελ Γκίμπσον) και ο ευέξαπτος, νεότερος συνεργάτης του (Βινς Βον) τίθενται σε διαθεσιμότητα όταν ένα βίντεο που δείχνει τις σκληρές μεθόδους καταστολής που ακολουθούν διαρρέει στο διαδίκτυο. Με λίγα χρήματα και χωρίς καμία επιλογή, οι απογοητευμένοι αστυνομικοί βουτάνε στον εγκληματικό υπόκοσμο, όπου θα βρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα είχαν όσο ζούσαν στη σκιά. Οι δύο πρωταγωνιστές βρίσκονται εκτός αστυνομικού σώματος λόγω της βίαιης συμπεριφοράς τους και σύντομα αρχίζουν να επανεξετάζουν τους κώδικες ηθικής τους. Δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί. Είναι απλώς άνθρωποι, ικανοί τόσο για αξιέπαινες όσο και για αμφιλεγόμενες πράξεις, οι οποίοι καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν στις οικογένειές τους. Τα «Δύο πρόσωπα του νόμου» αποτελούν το δεύτερο σενάριο που έγραψε ο Σ. Κρεγκ Ζάλερ μετά το εντυπωσιακό σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Τσεκούρι από κόκαλο».

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αστέρης Κούτουλας ΣΕΝΑΡΙΟ: Αστέρης & Ίνα Κούτουλα ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίκης Θεοδωράκης (Πέμπτη 28 Μαρτίου, στον κινηματογράφο του ΙΜΚ στις 20:00)

Το γεμάτο εναλλαγή ιστορικό και ακατέργαστο οπτικό υλικό των περίπου 600 ωρών που γύρισε σε διάστημα 30 ετών ο Αστέρης Κούτουλας συμπυκνώνεται μέσα σε μιάμιση ώρα. Ο δημιουργός παντρεύει στην ταινία του πολλές προσωπικές στιγμές του καλλιτέχνη με ιστορικό υλικό, πλάνα τεκμηρίωσης με μυθοπλασία και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, της τζαζ, της electro ή της rap. Μια ταινία-δοκίμιο, που δεν ακολουθεί μια χρονολογική σειρά αλλά παρουσιάζεται σε μια ιδιόμορφη χρονική μείξη, επιτρέποντας στον θεατή να ζήσει συναρπαστικές, εύθυμες, μυστηριώδεις, αλλά και πολύ χαρακτηριστικές στιγμές από την «on the road» ζωή ενός μοναδικού και χαρισματικού καλλιτέχνη. Στο παράλληλο σύμπαν της ταινίας –εμπνευσμένης από τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη– οι σκέψεις γίνονται εικόνα, προβληματισμοί, πίνακες μιας αγνής θεότητας, μιας ερωτικής ιερότητας, μιας μυστηριακής αγάπης.